Екоминистърът Нено Димов заяви на дискусия За по-чист морски туризъм

...
Екоминистърът Нено Димов заяви на дискусия За по-чист морски туризъм
Коментари Харесай

Работата по черноморските пречиствателни станции продължава и през лято 2018

Екоминистърът Нено Димов съобщи на полемика " За по-чист морски туризъм " във Варна, че водата по Българското Черноморие този сезон е доста по чиста съпоставено с предходния и подчертава, че вложенията в тази посока ще продължат и през лято 2018 година

На форума проведен от kmeta.bg, КРИБ, министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Варна Иван Портних, министър Димов разгласи изрично, че ограниченията ще продължат да работят и за идващия сезон.

 Повечето морски курорти към този момент имат пречиствателни станции
Повечето морски курорти към този момент имат пречиствателни станции

С изключение на Ахтопол и Синеморец

Димов изясни, че над 90% от района на Варна към този момент е затрупан от пречиствателни станции и следва след края на летния сезон да стартира модернизацията на станцията в Златни пясъци.

Реконструкцията ще се реализира главно със средства по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ". Стойността на плана " Подготовка и осъществяване на план за развиване на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация " Златни пясъци " е малко над 37 милиона лв., от които 8,4 милиона лв. е съфинансиране от страна на Община Варна.

Оказва се, че пречиствателната станция на " Златни пясъци " е строена преди близо 30 години с концепцията да обслужва почти 12 000 души. След идната рационализация станцията ще може да обслужва над 72 хиляди през летните месеци и 18 000 през зимния интервал. Технологията, която ще се употребява, ще обезпечи нужното филтриране на отпадъчните води, в това число премахване на общ азот и общ фосфор.

Министър на околната среда и водите акцентира, че след този сезон ще стартира реорганизация и рационализация на пречиствателната станция Китен-Приморско, а инветицията ще е в размер на 22,27 млн. лева Безвъзмездното финансиране по плана е близо 17 млн. лева по ОПОС.

 Министерство на околната среда и водите работи за по-чиста морска вода
Министерство на околната среда и водите работи за по-чиста морска вода

Хигиената на плажовете е измежду главните цели на министерството

Реновацията ще усили потенциала на пречиствателната станция.

Към момента се работи по построяването на пречиствателна станция в Айтос, съобщи Нено Димов. Близо 19 млн. лева е размерът на инвестицията за плана, а от тях безвъзмездното финансиране по оперативната стратегия е 14 млн. лева

Министър Димов посочи, че единствено неналичието на пречиствателна станция за региона на Синеморец и Ахтопол остава проблем за Българското Черноморие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР