Екоминистърът Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков

...
Екоминистърът Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков
Коментари Харесай

Втората кабинка на Банско без достъп за автомобили

Екоминистърът Нено Димов ще упорства при създаване на втори кабинков въжен превоз в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с коли. Той разгласи това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщи БГНЕС. Той дава отговор на въпроси на жители за Национален парк " Пирин” посредством жива видеовръзка.

Министърът сподели, че сега огромна част от туристите се качват в ски зоната с колите си, което усилва замърсяването в региона. " Разпоредил съм на управлението на " Пирин” да прегледа пътя и вредите, които са нанесени от автомобилите”, сподели Димов, представен от бТВ.

Той означи, че допустимото строителство в границите на парка е близо 48%, като в 45 на 100 от позволените зони е възможно единствено създаване на водохващане за питейни потребности. В 2% от територията в региона над Банско е разрешено строителство на ски уреди, сходно строителство е възможно и на територията на 0,6% от парка над Добринище.

Изграждането на спортни уреди обгръща само това на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и заведения за хранене, за следващ път през последната седмица акцентира Димов.

Той разгласи още, че към днешна дата във ведомството му не е постъпвало предложение за създаване на втори кабинков въжен превоз над Банско. И добави, че на следващия ден му следва да беседва с концесионера на ски зоната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР