Екоминистърът Нено Димов Министърът на околната среда и водите Нено

...
Екоминистърът Нено Димов Министърът на околната среда и водите Нено
Коментари Харесай

Властта свали маската за ски строежите в Банско


Екоминистърът Нено Димов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отхвърли в петък предлагането на алпиниста Боян Петров за компромисно решение на проблема Пирин и по този начин удостовери подозренията, че концесионерът в Банско няма да се задоволи единствено с втория кабинков въжен превоз, както се кълнеше преди ден министър председателят Бойко Борисов, че единствено това ще се строи. Реално отводът на Димов е знак, че са вероятни и други ски градежи, стига " Юлен " да внесе капиталови оферти за утвърждение в ековедомството.

Преди ден Боян Петров внесе в ековедомството предложение за ремонти в проекта за ръководство на Пирин, където да се запазят старите забрани на градежи с само изключения за втория кабинков въжен превоз. Според Петров, който е и прочут природозащитник, по този начин ще бъдат задоволени настояванията на всички наранени страни. Противниците на строителството в Националния парк желаят гаранции, че няма да се секат вековните гори. Национален парк " Пирин " участва и в листата на международното естествено завещание на ЮНЕСКО.

Боян Петров сподели, че в случай че ръководещите отхвърлят предлагането му, ще лъсне фактът, че втората кабинка е единствено заслон за нови градежи в Пирин.

Точно това се случи в петък, когато екоминистърът отхвърли концепцията на Боян Петров с аргумента, че тя няма да помогне. Нено Димов сподели, че предлагането на алпиниста е за корекция в проекта за ръководство на Пирин, който " задава единствено режимите в парка ". Димов сподели, че профилираният обстоен организационен проект дава основата за строителство и предстои на екологична оценка.

" Когато приказваме за този вид оферти (това на Боян Петров, бел.ред.), те би трябвало да бъдат отнесени към общите устройствени проекти или профилирания обстоен организационен проект, който предстои на екологична оценка и на такава за сходството, " сподели Димов.

Той позволи, че в случай че Боян Петров предложи ремонти за тези документи, концепцията му може и да се реализира. Веднага по-късно министърът посочи, че не може нищо да подсигурява, тъй като не бил добре осведомен със Закона за устройство на територията.

Нено Димов изясни, че не се тормози и от екопротестите.

" Това е народна власт. Как може да се тормозя от демокрацията? Напротив, живял съм в други времена, когато не можеше да има митинги. Това би ме тормозило ", сподели Димов.

Преди ден кметът на Банско Георги Икономов непосредствено разгласи, че цялото изпитание за втората кабинка включва и разширението на ски зоната над града.

" А за какво да не се уголемяват ски-пистите, запитвам аз? Защо? Защо да не се построи още втори, трети или някой различен въжен превоз, в случай че зоната вътре към този момент е урбанизирана? ", сподели Икономов пред бТВ.

В петък стана ясно, че решението на Министерския съвет за смяната на проекта за ръководство на народен парк " Пирин " е обжалвано. От държавната пресслужба обаче отхвърлят да разгласят кой е жалбоподателят. По закон Министерският съвет би трябвало да внесе жалбата във Висшия административен съд в тридневен период.

Протестът за Пирин стигна и до Брюксел

В петък българската партия " Зелените " посредством групата на " Зелените " в Европейския парламент зададоха три въпроса на Европейската комисия по проблема с Национален парк " Пирин ".

Въпросите са:

" Как Комисията прави оценка измененията в проекта за ръководство на Национален парк Пирин, неналичието на Оценка на въздействието върху околната среда и методът му на приемане от Министерския съвет?

Уверена ли е Европейската комисия, че законодателството на Европейския съюз е спазено?

Какъв е статута на следствието 6240/14/ENVI. (В Европейската комисия сега тече следствие за вероятни нередности при действия по заменянето на уреди от страна на концесионера на ски зоната в Национален парк " Пирин " – бел. ред.) ".

По процедура Европейската комисия е длъжна да отговори на " Зелените ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР