Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро се разходи днес до Седемте рилски езера

...
Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро се разходи днес до Седемте рилски езера
Коментари Харесай

Управляващите разиграват театър с джиповете на Рилските езера

Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро се разноски през днешния ден до Седемте рилски езера в безсмислена акция, която единствено удостовери известния на всички факт, че в региона на нежната екосистема от над 10 години се прави нерегламентиран транспорт на туристи с безмълвната благословия на ръководещите.

" Поради сигнали за редовно нахлуване на транспортни средства в региона на Седемте рилски езера министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще ревизира обстановката на място ", оповестиха през днешния ден от Министерство на околната среда и водите. Няколко часа по-късно от идващото прессъобщение се разбра, че министърът ненужно се е разкарвал, тъй като чудесно познава казуса от над 10 години, а решението не е в негови ръце.

" През летните месеци в планината се качват хиляди хора от целия свят и наши съграждани, които желаят да се допрян до природата и да се радват на хубостите на народен парк. Не може да продължаваме да позволяваме достъпът до езерата да се трансформира в офроуд полигон, източник на нерегламентирани облаги и действия и съзнателно съсипване на природата ", безапелационен е министър Димитров, представен от пресцентъра си. Според него не може поради облагата на 20 души да се унищожава природата, а всички останали да следят в профил. " Необходимо е локалната власт да упражни пълномощията си и да спре това ", съобщи министърът.

" Местната власт " е кметът втори мандат от ГЕРБ Калин Гелев. Гелев и през днешния ден даде да се разбере, че няма да затвори пътя за джиповете, като за опрощение викна на помощ Конституцията. " Територията е общинска и на страната, няма по какъв начин и по какъв метод да ограничим достъпа, откакто по конституция всички жители на България имат право на достъп ", сподели той пред Българска национална телевизия. От репортажа не излиза наяве дали Гелев е коментирал какъв брой законни са транспортите, за които джиповете нито имат лиценз, нито издават касова записка. Мълчание по въпроса пазят и другите отраслови министри в държавното управление, да вземем за пример на превоза Росен Желязков.

Скандали с джиповете излизат на дневен ред всяко лято, само че до този миг не се е стигнало до тяхното прекъсване. Пътят от началната станция на лифта до 17-и дирек, където е границата на Национален парк " Рила " под хижа " Рилски езера " е общинска благосъстоятелност и контролът би трябвало да се прави от община Сапарева баня, изясни през днешния ден екоминистърът. „ Служителите от Паркова защита, която е към Национален парк „ Рила " имат пълномощия по защита от 17-ия дирек нагоре, откъдето стартира територията на парка. Дотам теренът е общинска благосъстоятелност и е отговорност на локалната власт да управлява достъпа. Пътят се поддържа, с цел да бъде употребен при произшествия от съответните служби ", добави той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР