Екоминистър Нено Димов постави пред сръбския си колега Горан Триван

...
Екоминистър Нено Димов постави пред сръбския си колега Горан Триван
Коментари Харесай

Нено Димов запита сръбския си колега за екосъстоянието на река Драговищица

Екоминистър Нено Димов сложи пред сръбския си сътрудник Горан Триван въпроса за река Драговищица . Срещата на двамата бе в Димитровград, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Това става след няколко митинга и показване пред обществото на екологичните проблеми, които са на границата с България.
 Замърсяване и заболявания тровят Босилеградско и района
Замърсяване и заболявания тровят Босилеградско и района

Очаквайте дъждове от живак и арсен и в София, обезпокоена жителка на Кюстендил

" Министър Димов сложи въпросите за евентуалното замърсяване на трансграничната река Драговищица от активността на мина на територията село Караманица , Република Сърбия, както и за планове за Водноелектрическа централа, които може да се строят в региона ", обясниха от ведомството му.

Димов изиска информация за декларираните капиталови планове за развиване на активността на мината. Той заявява, че България ще упорства да взе участие в трансгранична оценка на влияние на околната среда (ОВОС) .

Подобна процедура би трябвало да преминат и плановете за Водноелектрическа централа , тъй като засягат и двете страни. Българският министър изиска данни за положението на водите в река Драговищица на сръбска територия.

Пред медиите Нено Димов изясни, че неговият сръбски сътрудник не дава отговор директно за положението на водите. Триван бил изпратил питане до Министерството на селското, горското и водното стопанство в Сърбия , и двамата чакат публична информация.

По време на срещата е препоръчано основаване на работна група за търсене решение на трансграничните екологични проблеми . Тя да бъде управлявана от двама зам.-министри на околната среда от двете страни. Групата може да проучва дали са аналогични методите на проучване на водите, тъй като България към този момент извършва европейски правила и способи.

" От двете страни на границата е значимо жителите да живеят оптимално добре. Ако границите паднат, това ще е подтик за развиването и от двете страни , което е продължение на самодейността за Западните Балкани, стартирана по време на Българското председателство ", сподели министър Димов.
 Нено Димов беседва с босилеградчани, желали оставката му
Нено Димов беседва с босилеградчани, желали оставката му

Кюстендилци са уплашени и от изследване в мина " Злогош " за рандеман на злато

В отговор министър Триван съобщи, че няма нито един екологичен въпрос, който да бъде решен за секунда. " И ние имаме обвързване да осигурим на жителите чиста естествена среда. И ще създадем всичко допустимо тази среда да бъде още по-добра ", сподели той.

Министър Триван увери, че данните, с които разполага към този момент за региона на Босилеград, не демонстрират надвишаване на нормите според сръбското законодателство , само че се ангажира да ускори мониторинга. Също по този начин той заяви, че приоритет на държавното управление на Сърбия е построяването на пречиствателни уреди за отпадни води и подобен план има сега за водите в Босилеград.
 Жители на Босилеград излизат на втори митинг
Жители на Босилеград излизат на втори митинг

Причината е замърсяване на реките и почвите в района

По време на срещата министрите Димов и Триван подписаха два документа за съдействие. Първият е Меморандум за съгласие сред Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за отбраната на околната среда на Република Сърбия.

Двете ведомства ще си сътрудничат за: запазване чистотата на въздуха, попречване на замърсявания, ръководство и запазване на водните запаси , ръководство на отпадъците, запазване на почвите, запазване на природата и естествените запаси, изменение на климата, дейности при спешни трансгранични замърсявания на околната среда, екологично обучение и други Меморандумът заменя съществуващия до момента документ, подписан сред двете страни през 2007 година, прецизираха от Министерство на околната среда и водите.

Вторият документ е Споразумението сред Правителството на Република България и Правителството на Република Сърбия за ранен продан на информация при положение на радиационна повреда .

При изключителна обстановка двете страни ще си сътрудничат в ограниченията за отбрана на здравето и имуществото на популацията , както и за възможна помощ. Подписването на съглашението е инициирано от сръбската страна по предложение на сръбската Агенция за радиационна повреда и нуклеарна сигурност, прецизираха от Министерство на околната среда и водите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР