Еколозите от WWF и партийната коалиция „За да остане природа

...
Еколозите от WWF и партийната коалиция „За да остане природа
Коментари Харесай

Зелени искат наказателна процедура срещу България заради АМ Струма


Еколозите от WWF и партийната коалиция „ За да остане природа в България “ упорстват пред зам. ръководителя на Европейската комисия Франс Тимерманс за формиране на наказателна процедура против България. В писмото изпратено от зелените те желаят от Тимерманс да се „ намеси и незабавно да стартира наказателна процедура “ против идното създаване на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, написа Еко Новини.

Участъкът от път Е79, в който има най-вече пътнотранспортни катастрофи и жертви трябваше да бъде подготвен през 2004г. От тогава процедурите се бавят поради обжалвания на българските зелени.

Още през цялото време на концепцията за автомагистрала на това място не се харесва на еколозите и те лобират за строителството на 15 километров тунел. Идейният план за него е на чешкият клон на швейцарският тръст Амберг. Те имат тунел пробивна машина и си търсят подобен огромен план.

Доводите на специалистите срещу тунела са, че това е най-сеизмичната зона в страната, в която е регистрирано най-силното земетресение в историята на България и все пак зелените не престават да натискат за тунел. Друг доста сериозен мотив против това да се прави тунел е, че скалите в региона са с нарасналата естествена радиоактивност. Най-малко 10 милиона тона ще е изкопаната радиоактивна скална маса, която би трябвало да бъде депонирана някъде, което срещна безапелационният отвод на локалните хора.

Огромен проблем е и високата цена на оборудването - над 1.5 милиарда лв., а поддръжката му ще коства 50 милиона евро годишно. Представете си каква ще е цената на прекосяване на коли, рейсове и камиони в този тунел.

Проблем е и времето за създаване на оборудване – от сред 6 и 8 години.

Всичките тези и още доводи дадоха съображение на българската страна да избере по-бързият, на ниска цена, екологичен и не грозящ човешкото здраве източен вид. За него бе осъществена екологичната оценка която беше обжалвана от еколозите. В момента тече процедура за реализатор и трасето ще е готово през 2024 година.

Цялата тази добра вероятност за довършването на Автомагистрала Струма и понижаване на жертвите по пътя обаче не се харесва на еколозите от WWF и Коалицията „ Да остане природа в България “. По тази причина, те са задействали европейския клон на WWF и още няколко еко организации от тяхната колегия, които са изпратили писмо до Тимерманс с молба за наказателна процедура против България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР