Екология, образование и транспорт – приоритети в бюджета на столицатаТази

...
Екология, образование и транспорт – приоритети в бюджета на столицатаТази
Коментари Харесай

С 28 млн. лева поливат шест парка в София

Екология, обучение и превоз – цели в бюджета на столицата


Тази година строят 15 забавачки и две ясли, възобновяват 36 учебни заведения
 Схема на парковете, които Столичната община ще обновява тази година. Схема на парковете, които Столичната община ще обновява тази година.
Столичната община ще обновява шест парка в София през 2019 година с общо 28 млн. лева За поправки на 5 парка и детски площадки са планувани към 18,4 млн. лева в бюджета на общината за тази година. Парковете, по възобновяване на които ще се работи, са Заимов, Западен и Северен, Южен парк-трета част и Розариума на Борисовата градина.

Отделно от тази сума, с към 10 млн. лева ще бъде уголемен парк Възраждане с 25 дка. Там ще е първият столичен аквапарк с пет външни, един вътрешен басейн и СПА център с минерална вода.

През 2019 година общината отделя от бюджета си над 5 млн. лева за поправяне на 126 детски площадки във всички региони на София. Това са единствено част от параметрите на цялата рекордна финансова рамка на София от 1,750 милиарда лева, която бе призната от Столичния общински съвет с 40 гласа “за ” и 18 ”против ”.

“Над 37,6 млн. лева са директните вложения в екологията- озеленяване, рекултивация на остарели депа, ръководство на отпадъците ”, акцентира столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на разискването на бюджета в СОС. Продължава рекултивацията на депата в “Суходол ”, “Долни Богров ” и “Садината ”. В бюджета е планувано и пазаруване на нова станция за премерване на качеството на въздуха и слагането също с тази цел на 22 датчика за премерване в разнообразни точки на София.

Фандъкова акцентира, че екологията, образованието и превоза са непрекъснати цели в бюджета на София. За 16 година общината е нараснала 20 пъти парите, които влага за обучение. По данни на кмета, през 2005 година по това перо София е дала 3,9 млн. лева, а за 2019 година са отделени близо 76 млн. лева През 2005 година средствата за строителството на метрото са 93 млн. лева, през 2009 година – 138 млн., а през 2019 година – 320 млн. лева През 2005 година парите за ремонт на улици са 27 млн., през 2009 – 35 млн., а през 2019 година – 86 млн. лева

Като цяло за 16 година бюджетът на София се е нараснал съвсем четирикратно. За 2019 година той е 1,750 милиарда лева, за 2005 година той е бил 467 млн. лева Преди 10 година София разполагаше 1 милиарда лева

“Всяка една от последните 10 година сме съумели да съберем и да притеглим за вложения в София 75 млн. лева повече ”, сподели Фандъкова.

“Дължим доста на европрограмите, само че това надалеч не е всичко. Показват го личните доходи на общината, които потвърждават по какъв начин тя ръководи имуществото си и събира вземанията си ”, добави тя.

В бюджет 2019 личните доходи са 725,4 млн. лева Преди 10 година те бяха 584 млн., а през 2005 година – 229 млн. лева “За 13 година сме събрали 496 млн. лева повече. Това е директният резултат от политиката ни за по-добра събираемост и за привличане на европейско финансиране за София ”, сподели Фандъкова.

Капиталовата стратегия демонстрира директните вложения от бюджета на общината в София. Тази година те са 632 млн. лева, което 3 пъти повече от сумата през 2005 година и 2 пъти повече по отношение на тази през 2009 година

Строят артцентър „ Топлоцентралата “


Ремонтират банята в Банкя

В бюджета за просвета на Столичната община за 2019 година е планувано началото на строителството на артцентър „ Топлоцентралата ”. Проектът ще трансформира някогашната топлоцентрала на НДК в център за модерно изкуство.

През тази година общината отделя 6 682 939 лева за вложенията в просвета. В тях са включени ремонтите на Кукления спектакъл, Столичната библиотека, читалища в „ Подуяне ” и ремонта на минералната баня в Банкя. Ще бъдат обследвани постройките на двете бани в Овча Купел и Горна Баня. Вече е подписан и контракта за прекачване към общината на банята в Овча Купел, който ще разреши на градската администрация да стартира ремонта й.

Пишат разпоредба за общинските жилища


2,5 млн. лева за заместители на Виетнамските общежития


5 млн. лева за здравните заведения

2,5 млн. лева от бюджета на Столичната община за 2019 година отиват за създаване на нови модулни жилища, с които да бъде продължена програмата за унищожаване на Виетнамските общежития. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя осведоми и, че сега работна група приготвя нова разпоредба за общинските жилища. В нея ще бъде заложено живущите в тях да не могат да могат да се отопляват на твърдо битово гориво.

Сериозни средства, съгласно кмета, се отделят и за общинските лечебни заведения и ДКЦ-та. През тази година близо 5 млн. лева ще бъдат отделени за здравна инсталация и поправки на общинските здравни заведения.

320 млн. лева за метрото


Пълна замяна на градските рейсове


През тази година градските рейсове в София ще бъдат съвсем напълно актуализирани, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. С стартирането на още 82 нови рейса тази година, междинната възраст на тези возила в София ще доближи 6 година Преди 10 година междинната им възраст беше 18 година, посочи кметът.

“Заедно с общинските сдружения “Столичен автотранспорт ” и “Столичен електротранспорт ” влагаме 133 млн. лева в нови рейсове и трамваи. За няколко години ние извършихме най-мащабната от десетилетия рационализация на градския превоз ”, сподели Фандъкова. Заради новите рейсове за 10 година нездравословните излъчвания от градския превоз в София са намалели 2,5 пъти.

“Категорично мога да кажа, че това са съответни резултати от ограниченията на общината за възстановяване на качеството на въздуха ”, сподели Фандъкова.

Според нея за София 2019-а е годината на метрото и на модернизацията на градския превоз. 320 млн. лева от бюджета са обезпечени за строителството на третия лъч на метрото. С тях се построяват 12 км от третата линия. Първите 8 км ще бъдат пуснати до края на годината, дружно с нови метровлакове. В бюджета са включени средства за пазаруване на 10 метровлака.

“Над 86,4 млн. лева влагаме в съществени поправки на булеварди и улици в кварталите. 15 са огромните ни обекта, които включват и огромни квартални улици ”, сподели кметът. Те са разширението на бул. “Филип Кутев ”, последният сектор от бул. “Монтевидео ” при новата метростанция, южното платно на бул. “Тодор Каблешков ” от бул. “България ” до ул. “Костенски водопад ”, пробива на бул. “Петър Дертлиев ”, Източната дъга от бул. “Ботевградско шосе ” до Северна скоростна дъга, както и местна улична мрежа, която обслужва тангентата.

Освен тях са отделени 37 млн. лева за програмата за “текущ ремонт ” за реконструкции на квартални улици във всички региони на София.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов: ГЕРБ не престават модела „ Софиянски “


 02-10 ГЕРБ бъркат в това, че не престават модела „ Софиянски “ на бюджетиране, ние ще предложим различен бюджет след изборите. Това сподели пред публицисти ръководителят на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов.

„ Бюджет 2019 е копие на Бюджет 2018 – продължение на едни политики, които следим 10 години, за които нито един проблем на София не е решен. Решихме ли казуса с дефицита тук-там в детски заведения? Транспортната скица удовлетворява ли всички като досегаемост? Имаме ли преодолян проблем с трафика и тапите? Светнаха ли крайните квартали като виенски квартали с хубави улици, хубави плочки и в хубави градинки? Това ли е политиката? Как да подкрепим такава политика? ”, съобщи Паргов.

“За ГЕРБ е процедура като замирише на избори да вършат рекордни бюджети ”, добави той.

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси: Няма нищо предизборно в този бюджет


 02-11 „ Няма нищо предизборно в този бюджет. Това е бюджет, от който София има потребност, с цел да продължи да се разраства и развива, дори имаме потребност от по-голям бюджет. Но като се регистрират приходите, които общините могат да осъществят, това е оптималното, което можем да реализираме. В структурата на бюджета са заложени 725 млн. лева лични доходи, финансовата стратегия е планувана в размер на 633 млн. лева, в това число 305 млн. от Европейски Съюз.В резултат на публичното разискване са направени промени в първичния план, като са планувани 40 млн. лева повече доходи, а с 90 млн. лева е увеличена финансовата стратегия, а личните доходи на общината от налози и такси – с 26 млн. лева

Фандъкова: Строежите няма да са единствено в центъра


 03-3 Тази година в София е планувано построяването на 15 нови здания на детски градини в регионите „ Нови Искър ”, „ Лозенец ”, „ Триадица ”, „ Подуяне ”, „ Красно село ”, „ Люлин ”, „ Изгрев ”, „ Овча купел ”, „ Студентски ”, „ Витоша ” и „ Искър ”. „ В този лист влизат и детски градини, в квартали, които до момента нямаше такива – „ Кръстова вада ” и „ Манастирски ливади-изток ”. Отделили сме и средства за планиране на нови детски градини и учебни заведения в кварталите „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ” и „ Манастирски ливади ”, заяви столичният кмет Йоданка Фандъкова. Според Фандъкова бюджетът от 75 880 018 млн. лева за обучение е рекорден. Тя акцентира, че вложенията няма да са единствено за центъра на града.

Над 9 млн. лева са планувани за разширения на 10 учебни заведения, като в 5 от тях ще бъдат издигнати физкултурни салони, каквито не е имало досега. Салони ще бъдат построени в 37 СУ в регион „ Люлин ”, 175 ОУ в с. Мрамор, 176 ОУ в с. Негован, 64 ОУ в кв. „ Симеоново ” и 100 СУ в регион „ Сердика ”.Продължава и реализацията на плана за цялостна рационализация на 26 учебни заведения и забавачки в регионите „ Красна поляна ”, „ Надежда ”, „ Илинден ” и „ Връбница ”.

Допълнително са обезпечени и 5,3 млн. лева за 2 нови ясли в регионите „ Триадица ” и „ Красно село ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР