Екологично джобно бижу. Или космически подарък, който може да живее

...
Екологично джобно бижу. Или космически подарък, който може да живее
Коментари Харесай

Цвете в епруветка. Биотехнолозите Петър и Йоана, които поставят науката в ръцете ти

Екологично джобно украшение. Или галактически подарък, който може да живее и на Марс. Създаден с обич към науката и с грижа за природата. Ако желаете да (си) подарите цвете, което няма да увехне бързо, в случай че желаете да пораства, без да са нужни грижи, има решение. Двама млади български биотехнолози към този момент са го намерили. Те са Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова - основатели на плана "Цвете в епруветка ".

Не се стряскайте - цветята не са затворени, без да могат да дишат, в противен случай - епруветката в действителност е съвършена министаичка за тях, тъй като не се нуждаят от огромно пространство, до момента в който са дребни, и атмосферата, в която порастват, е най-благоприятната. А след епруветката животът продължава - цветето може да бъде пресадено.

Йоана и Петър се занимават с микроразмножаване (in vitro култивиране) на растения - биотехнологичен метод в лабораторни условия, който дава опция за запазване на застрашени типове.

Те не просто желаят да подаряват хубост. Проектът има и идея. Така се понижават обработваемите площи за рязан цвят, които могат да се употребяват за изхранване на популацията.

Освен това оферират биологичен артикул с нулев боклук и най-малък карбонов отпечатък при произвеждане, който е опция на бързоувяхващите букети. Казват, че хората не си дават сметка какви са площите, на които е отглеждан един букет, въглеродните излъчвания, които е образувал с логистиката, включваща превоза от други страни, както и хладилните камери за преместването.

Цветята в епруветка са доста подобаващи и за хора с инхалаторни алергии.

И не на последно място - за Петър и Йоана е значимо, че това е започващ виновен бизнес на млади учени, който поддържат науката в България.

"Цвете в епруветка " към този момент има награди - печели 2-ро място от хакатона за студенти,,Академия за иновации‘‘ 2020 и е един от 17 плана на млади учени-иноватори по стратегия на Фондацията,,Америка за България “ - „ Следващите 10 „ Наука с бъдеще “ – в поддръжка на значими хрумвания през идващите 10 години “ 2021.

А тази пролет от Министерството на околната среда и водите поръчват 300 епруветки като дарове за министри, депутати, за президента и омбудсмана във връзка Световния ден на Земята.

Кои са те?

Петър Нефтелимов избира своя път още от възпитаник. Завършва Природо-математическата гимназия във Велико Търново с интензивно проучване на биология и химия. Прочита по един път уроците по биология и ги е научил - това е неговият предмет.

"Винаги съм считал, че коства да имаш висше обучение по естествените науки, медицината, инженерството и математиката, тъй като до момента в който при останалите специалности може да ги усъвършенстваш с практиката, то при тези ти би трябвало основата и образованието в тях е витално значимо, с цел да можем да сътворяваме нововъведения в следствие. Иновации, които ще подобрят живота на някого или ще създадат средата, в която живеем, по-чиста ", описа пред Свободна Европа Петър.

"По време на бакалавъра по Биотехнологии в Биологически факултет към Софийски университет, след курса по Растителни биотехнологии към катедра,,Физиология на растенията‘‘, видяхме опция за пускане на бизнес с междинния артикул от нашата лабораторна работа, а точно цветята в епруветка. Това стана тематика на дипломната ми работа в магистратурата по,,Биобизнес и биопредприемачество‘‘, която приключих с цялостно отличие, а след това и професионален план ", сподели още той.

С Йоана и други сътрудници от факултета стартират плана напълно незабелязано през януари 2020 година, окрилени от мисълта, че ще работят в областта на своето обучение и подготовка. Освен биотехнолог, Йоана е и преподавател по биология. Работила е в микробиологичната лаборатория на SGS – България, а в този момент е биолог в здравна лаборатория,,Лина‘‘.

"Ще представим по този начин потайната просвета на драгия човек. Ще му я дадем в ръцете и персонално ще му разкрием тайните зад нея. За нас науката не стига единствено до прага на лабораторията и не стои единствено зад комплицираните и неразбираеми термини в научните публикации на британски език. Науката би трябвало да бъде поднесена на хората по забавен и занимателен метод ", разказа Петър каква е концепцията зад този план.

А за какво са избрали тъкмо епруветка за цветята?

"Защото е един от най-използваните съдове в лабораторията. Символ е на лабораторната работа и науката. Не на последно място е с джобни размери, компакта и елементарно се придвижва ", изяснява Петър.

Казва, че с Йоана усещат цветчетата, които основават и отглеждат, като свои деца.

"Те са нашите дребни сладки бебета, за които се грижим единствено с обич ".
 За цветята с обич
Петър споделя, че всяко цвете в епруветка е "невероятно сладко, когато цъфти мъничко - като бебче е, а кое бебче не е сладко? ". Затова с Йоана отглеждат своите цветя в действителност с обич.

В епруветки могат да живеят всевъзможни растения, само че не всяко цъфти там, по тази причина избират точно такива. А тези, които оферират, са не просто красиви, имат и красиви имена. Торения и Лобелия.

Торения (Torenia fournieri) е едногодишно цъфтящо растение, което произлиза от Южна Азия. Цветовете му варират от розово-лилаво до синьо, само че се срещат и типове в бяло и жълто. Листата са издължени и назъбени, а цветовете наподобяват фунийки. Лобелия (Lobelia) е едногодишно тревисто красиво растение с нежни пъстри цветове - цъфти в розово и в синьо.

Епруветката не се отваря най-малко 2 месеца, само че е допустимо този интервал да доближи даже до 4 месеца. Цветето се развива естествено в нея, защото има всички нужни хранителни субстанции и минерали, с цел да живее толкоз време без никаква грижа. Единственото изискване е да е на температура 22-24 градуса по Целзий и да е на слънчево място, само че не на директни слънчеви лъчи.

След консумиране на питателните субстанции или постигане на оптимален напредък в епруветката, цветето може да бъде присадено в саксия. Коренът му се измива под течаща вода и се слага в саксия с почва. Има единствено едно изискване - влажността да бъде последователно намалявана. Това може да стане посредством самобитен “похлупак ” от шише, в което да се пробиват дупки. Така цветенцето не се подлага на стрес, а се приспособява към новата си среда на живот.

Осигурено им е всичко належащо, с цел да се трансфорат в здрав възрастен субект. Това се случва с помощта на тъкмо изчислените пропорции на питателните субстанции и микроелементите. Влажността е 100% в епруветката, тъй че цветята не са пандизчии, те са по-скоро предпазени.

Биотехнолозите се тормозят, че някои хора вземат решение да отворят епруветката, с цел да може цветето да диша. А това не би трябвало да се прави. Цветята фотосинтезират и си правят газообмена, без да се постанова тапата да е махната. Ако тя бъде махната, се нарушава стерилността и е евентуално рисково да се развият болести. Затова просто всеки, които има от цветята в епруветка на Йоана и Петър - просто би трябвало да им се довери, те са създали най-хубавото за тях.

Петър споделя, че по този метод цветята могат да виреят и в Космоса.

"Микроразмножаването на растения се употребява в затворени пространства, без да се въздейства от външната среда. По този метод могат да се отглеждат растения в галактически кораби или галактически станции на други планети, да вземем за пример на Марс ".

Там даже ще имат потребност от по-малко вода, в сравнение с Земята, тъй като тя ще тече по друг метод през марсианската почва, с помощта на гравитацията на Червената планета, която е почти 38% от земната.

Засега "Цвете в епруветка " вирее единствено на нашата планета, в нашата страна, само че ползата към този момент е толкоз огромен, че нови поръчки на на Петър и Йоана могат да бъдат правени чак след 7 септември.

Направи и ти и науката ще бъде в твоите ръце, както споделят двамата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР