Екологичният министър Нено Димов замръкна в ареста, а дните му

...
Екологичният министър Нено Димов замръкна в ареста, а дните му
Коментари Харесай

Защо му бе на Нено да става министър?

Екологичният министър Нено Димов замръкна в ареста, а дните му в ръководството наподобяват преброени. В четвъртък (9 януари) Димов бе зрелищно изведен от постройката на екологичното министерство за разпит в спецпрокуратурата и след това арестуван за 24 часа. Още от ранни зори проверяващите обискираха офисите на ведомството в границите на акция, обвързвана с закононарушенията към водния режим в Перник и поради боклука от Италия.

Ще е в действителност необичайно, в случай че цялата тази скандална история не докара до оставката на Димов. При все че към този момент Бойко Борисов "тупа топката ". На въпроса дали екоминистърът ще си върви, министър председателят не даде еднопосочен отговор: "Ще приказвам с съдружните сътрудници, тези, които са директно назначени от ГЕРБ, изобщо не ги разясня. "

Стилът на Борисов в такива обстановки е явен - министърът просто си отпътува. Е, откакто Димов го предложиха "Обединени патриоти ", по този начин непосредствено не става. Но ще е същински цирк, в случай че при толкоз огромен скандал, какъвто е водната рецесия в Перник, някой от сътрудниците във властта тръгне да го пази. Още повече, че в миньорския град бе оповестено бедствено състояние още на 21 декември, а до момента огромният еко шеф не сподели по никакъв метод, че е съответен в обстановката и може да се оправи с проблемите. Напротив, от самото начало прехвърляше отговорността върху локалната власт и локалното ВиК сдружение. Пък и цялостното му показване в министерския стол бе по-сиво и от мръсния въздух над София.

След включването на прокуратурата политическото оцеляване на Нено Димов е съвсем невероятно, а и ще е срамно. Обвинението работи и по проблема с незаконния импорт на отпадък от Италия. Плевенската прокуратура към този момент стартира следствие за струпаните над 9 хиляди тона италиански отпадъци край града. Съмненията са, че става дума за тези 800 тона боклуци, натоварените на влакова комбинация за България, които бяха спрени от италианските карабинери в края на предходната година. Тогава бе оповестено, че се търси връзка сред износа и италианската мафия.

Всъщност може да се каже, че екоминистърът беше "сложен на гилотината " още по-рано. На 13 декември Окръжната прокуратура в Перник излезе с разпореждане, в което се споделя, че "са налице данни за вероятно осъществени занемареност и закононарушения по работа от страна на длъжностни лица от Министерството на районното развиване и благоустройство и Министерството на околната среда и водите ". Сега обаче натискът се ускори. Дето се споделя, още не се беше разнесла информацията, че са отвели Нено, партия АБВ побърза да внесе сигнал в прокуратурата против него за "престъпна немарливост ". В сигнала се цитират отчетите му до Министерския съвет за положението на водите и водните басейни в цялата страна. От тях се виждало, че месеци наред в ековедомството са знаели за сериозната обстановка с водата в Перник, само че не са били подхванати ограничения. Първите отчети с негативен уклон за положението на язовир "Студена " са през ноември.

Раздяла с Нено Димов несъмнено няма да шокира никой. За две и половина години Бойко Борисов смени девет от министрите си, което прави съвсем половината кабинет. По-лошото е, че тя няма и да промени нищо в нашата страна на некомпетентните и безотговорни служители. Перничани още дълго ще са на изсъхнало, а дружно с тях и всички ние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР