Екологичните организации Грийнпийс и За Земята са подали жалба към

...
Екологичните организации Грийнпийс и За Земята са подали жалба към
Коментари Харесай

Жалба в съда срещу горене на отпадъци в ТЕЦ Бобов дол

Екологичните организации " Грийнпийс " и " За Земята " са подали тъжба към съда, с искане да се анулира разрешителното на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " да гори боклуци. Към жалбата са се включили и поданици на Дупница. Това съобщи БНР.

Това стана на среща на жители и специалисти от екоорганизации в Дупница. Делото е планувано за 24 септември в Административния съд в Кюстендил.

Според издаденото от Изпълнителната организация по околна среда позволение Топлоелектрическа централа " Бобов дол " може да гори до 96 тона боклуци дневно. На няколко пъти от управлението на централата оповестиха, че не изгарят боклуци, тъй като към момента нормативно издаденото позволение не е влезнало в действие и е разпоредено да бъде инсталирана спомагателна измервателна система, която да регистрира индикаторите при възможното потребление на боклуци като гориво.

Адвокат ще внесе заявките на жителите от Дупница за присъединението им към делото като заинтригувана страна. Освен организациите " Грийнпийс " - България и Сдружение " За земята " и гражданин на Големо село, който живее директно до централата, се е включил към жалбата.

Дупничанинът Николай Табаков взел участие в срещата с екоекспертите сподели, че " Това е един от най-сериозните проблеми, тъй като ни заплашва за десетилетия напред. Ако позволим в този момент да се горят италиански боклуци, ще дойдат и чешки боклуци и испански боклуци. Сега е моментът да ги спрем, още първоначално ".

Припомняме, след подаден сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция на четири топлоелектрически централи - Топлоелектрическа централа " Република " в Перник, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация - Сливен " и Топлоелектрическа централа " Брикел ".

Хората от региона неведнъж стачкуваха поради замърсяване на въздуха и питейната вода. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР