Екологични неправителствени организации оспорват в съда комплексното разрешително за изгаряне

...
Екологични неправителствени организации оспорват в съда комплексното разрешително за изгаряне
Коментари Харесай

Централите на Ковачки: Като огън в купа сено

Екологични неправителствени организации оспорват в съда комплексното позволение за изгаряне на боклуци на Топлоелектрическа централа " Сливен "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Добрите хрумвания на сливенското парно

" Топлофикация - Сливен " заменя въглищата с екологично гориво
17 сеп 2018
Доверието е изгубеният ключ на минния отрасъл

Държавата би трябвало да остави хората и вложителите да се схващат сами
10 сеп 2018
Как Ковачки и Папазов получиха 52 млн. лева бонус

Държавата ще заплаща доста повече, без да има действителна нужда от това
9 авг 2018
" Брикел " заменя част от въглищата с различни горива

Централата на Христо Ковачки ще гори биомаса, RDF и нефтошисти
23 юли 2018 Десет дни след огромния пожар в Топлоелектрическа централа " Сливен ", който бушува петнайсет часа, аргументите за него към този момент са известни - искра от складирани въглища е попаднала в намиращи се наоколо бали плява. Очевидно е, че в случай че това е можело да се случи, има някакъв проблем при съхранението на елементарно запалимите материали. Резултатите от инспекцията обаче към момента се бавят. Причината е парадоксална. " Оказа се, че има нормативен вакуум. Има наредба за складирането на плява в аграрни земи, само че такава няма за депозиране на плява в топлоелектрически централи. Затова сме малко затруднени ", сподели за " Капитал " шефът на Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Сливен Владимир Демирев.

Това добре илюстрира проблемите към концепцията на Топлоелектрическа централа " Сливен " да гори отпадък. Неяснотите, неуредените въпроси и слабият надзор вършат тази активност рискова и евентуално рискова.

Как се пали плява

Според Демирев, макар че няма прецизен текст " за складирането на плява в ТЕЦ-ове ", заключението на инспекцията най-вероятно ще бъде в посока на това, че балите със плява " не са били задоволително добре оградени ", което е улеснило попадането на искрата от въглищата поради ураганния вятър.

За разлика от сливенската пожарна от Регионалната ревизия по околна среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора, са безапелационни, че елементарно запалимите материали не са се съхранявали вярно. " Извършената инспекция на 25.09 във връзка със сигнал за пожар на площадката на Топлоелектрическа централа " Сливен " е открила, че се съхраняват бали от плява на нерегламентирано място ", дадоха отговор от районната ревизия. Според тях това е нарушаване на комплексното позволение и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, ще образува административно-наказателно произвеждане - санкция, чийто най-малък размер е 10 000 лева

Макар че от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, оповестиха незабавно след пожара, че не е установено замърсяване на въздуха, можем единствено да гадаем какви щяха да са индикаторите, в случай че не беше мощният вятър, който бързо разнесе дима. Освен балите със плява по думите на Демирев е изгоряла още към 15 - 20 метра транспортна лента, както и автомобилни гуми, чието депозиране в ТЕЦ-а и предопределение също не е мъчно да се допусна.

С какво гори ТЕЦ-ът

Тези две нетипични за топлоелектрическа централа неща - плява и автомобилни гуми, повдигат въпроса какво тъкмо се гори в Топлоелектрическа централа " Сливен ".

" Тази централа е реконструирана за изгаряне на въглища от мина " Черно море ", сподели за " Капитал " Цаню Дончев, някогашен изпълнителен шеф на топлоцентралата до 2006 година, когато тя беше купена от предприемача Христо Ковачки. Той изясни, че въглищата от тази мина са кафяви. През годините обаче мината, която също беше благосъстоятелност на Ковачки, първо понижи фрапантно добива си на въглища, а преди две години банкрутира. Това принудило Топлоелектрическа централа " Сливен " да работи с лигнитни въглища от " Марица-изток " посредством другото сдружение, благосъстоятелност на Ковачки - " Брикел ".

" Тези въглища са ситно смлени, имат висока летливост и се получава мощна запрашаемост. Докато бях шеф на ТЕЦ-а, пробвахме да работим с тях, само че като видях какво става във въглеподаването и какъв брой доста пепели се отсрочват по транспорните ленти, отхвърлих тези въглища ", споделя Дончев. Тук идва мястото на сламата. Понеже новите въглища са с ниска калоричност и понижена топлинна мощ и при горенето не може да се доближи нужната температура, от ТЕЦ-а смесват въглищата със плява. " Обясниха, че я употребяват като добавка към въглищата в котела за повишение на температурата ", съобщи и Владимир Демирев.

Притесненията на еколозите

От предходната година Топлоелектрическа централа " Сливен " има сложно позволение и за изгаряне на неопасни боклуци - refuse-derived fuel или " RDF ". За да се получи тази примес обаче, се желае авансово боклукът да е сепариран. " Едното от терзанията ни е, че в община Сливен няма разделно събиране на битовите боклуци, което значи, че в боклука има и рискови боклуци от семействата. Голям проблем са и пластмасите, които съдържат хлор, и никой не знае какво тъкмо се гори. Ако тези боклуци се изгарят в котлите, се отделят доста рискови субстанции, които няма по какъв начин да бъдат филтрирани ", споделя Данита Заричинова от екологичното съдружие " За земята - Достъп до правораздаване ". Тя прибавя и че хората, които живеят към ТЕЦ-а, споделят, че има характерна миризма, която може да е единствено от горенето на твърди боклуци. Сдружението дружно с " Грийнпийс " оспорват комплексното позволение на Топлоелектрическа централа " Сливен " в частта му за изгарянето на битовите боклуци.

Другото терзание на двете екологични организации е, че в ТЕЦ-а не се прави взаимно, а разделно изгаряне на въглищата и RDF, като двата потока димни газове по-късно се смесват. " Отделното изгаряне основава предпоставки за увеличена емисия на диоксини и фурани ", споделят те в мнението си до изпълнителната организация по околна среда. Това са токсични газове, които се отделят при незадоволително висока температура на изгаряне на отпадъците.

Бившият шеф на ТЕЦ-а също счита, че изгарянето на боклуци в котлите, които са пригодени за въглища, крие риск за централата и е рисково. " Разбрах, че в последно време употребяват боклук от преработката на слънчоглед от маслобойните, който има висока масленост и е мощно запалителен и дружно със сламата го горят в котела. Такъв уникат няма в международната процедура ", споделя той с ангажимента, че не е осведомен какви тъкмо промени са направени в ТЕЦ-а, с цел да може да се употребяват за горене боклуци.

Има или няма проблем

Преди месец изпълнителният шеф на " Топлофикация Сливен " Кънчо Танев изясни пред " Капитал Градове ", че сдружението е заменило 10% от въглищата с биомаса и до 2019 година желаят този % да доближи 20%, което ще смъкна месечните разноски с 350 хиляди лева месечно. Тогава той уточни пресованата плява и дървесина като различен източник на гориво, като по този метод съгласно него не е нужна смяна на горивната апаратура.

" Капитал " потърси за коментар Танев след пожара, само че от сдружението дадоха отговор, че той е на отмора в чужбина. Заместникът му пък бил в болнични. За коментар препратиха към основния инженер " Ремонт, вложения и екология " Иван Владимиров, само че той отхвърли подобен. Въпроси дали има установено замърсяване за последната година от Топлоелектрическа централа " Сливен " и за технологията, която се употребява в централата, бяха изпратени и на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, само че оттова желаеха те да бъдат изпратени по Закона за достъп до информация.

В годишния отчет за осъществяването на дейностите по комплексното позволение на Топлоелектрическа централа " Сливен " за предходната година, оповестен на интернет страницата на Изпълнителна агенция по околна среда, няма установено завишаване на нормите на нездравословни излъчвания от ТЕЦ-а. Според него обаче биомасата (неопасните отпадъци) не са се изгорели в енергийния казан, а във водогрейния, което не подхожда на изискванията на комплексното позволение. Освен това се установи, че заради " анормални режими на работа на пречиствателните уреди те не са работили общо 18 ч. и 30 минути " през 2017 година

Най-големият замърсител

Според кмета на Сливен Стефан Радев ТЕЦ-ът не е най-голямата заплаха за града и откогато е кмет, не е имало рецесия, обвързвана със съществено замърсяване на въздуха от страна на централата. За мръсния въздух отговорно е отоплението с твърдо гориво. " В разбора на нашата стратегия за понижаване на равнищата на замърсяване на въздуха като максимален извършител на замърсяване с фини прахови частици са посочени семействата и отоплението с твърдо гориво. Следва превозът, а индустрията е по-назад. Една от ограниченията, които се предлагат в нея, е топлофициране на града ", споделя той и прибавя, че като цяло равнището на фини прахови частици в Сливен е ниско и " поради забележителния % топлофицирани жилища ".

Другият фактор на това е характерният климат. " В Сливен, споделя Радев, е проветриво. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР