Екологична криза заради пресъхването на река Въча в град Кричим.

...
Екологична криза заради пресъхването на река Въча в град Кричим.
Коментари Харесай

Кричим пред екологична криза заради пресъхването на река Въча

Екологична рецесия поради пресъхването на река Въча в град Кричим. Две министерства - на енергетиката и на околната среда и водите чакат резултати от инспекция по какъв начин прекъсването за планов ремонт на две водно-електрически централи докара до унищожаването на пъстървата в реката. Областният шеф на Пловдив привиква незабавно съвещание, с цел да бъдат координирани дейностите на институциите за определяне на аргументите.

Милиони кубически метра вода стоят в три язовира от каскада Въча. Но в град Кричим три нощи реката пресъхва. Рибата е съвсем унищожена, а размерите на екологичната рецесия остават скрити от погледите на хората. От локалното риболовно съдружие, което зарибява реката с пъстърва, първи видели вредите.
Октай Есиров - рибар: Само виждахме котки тук по какъв начин събираха рибата от реката от коритото и за жалост в тоя интервал, в тъмната част на деня никой съвсем не е забелязал, доста малко хора видяха това нещо.
Равнището на реката зависи от количеството, което трите водно-електрически централи от каскадата изпускат.

Две от тях изпратили предизвестие до министерството на околната среда и водите, че от 18 до 21 ноември стопират работа поради ремонт.

Уведомително писмо от екоминистерството получил и кметът на Кричим, че в реката ще има обезпечените количества вода, само че за 18 часа в денонощието.
Атанас Калчев - кмет на Кричим: Някой постоянно се възползва от това, с цел да ограничи водните количества, като дори и не съблюдава това, което е наложителния хигиеничен най-малко от 5 куб. м в секунда. Тука не може да няма отговорни, тъй като факт беше, че водата я няма.
Случаят с обезводнения речен сектор провокира серия от инспекции, разпоредени от министирите на енергетиката и на околната среда и водите. Инспекцията обгръща дейностите на подразделенията на НЕК и Напоителни системи.
Атанас Калчев - кмет на Кричим: Защото се изрекоха отзиви, че надали не водата се е пренасочвала в някаква друга посока - имат поради частните ВЕЦ-ове през уреди на Напоителни системи.
В река Въча през последните дни има задоволително количество вода през цялото денонощие, само че популацията от пъстърва, която е в размножителен интервал е съвсем унищожена.

Според представители на съдружие от доброволци, което се грижи за безвъзмездното зарибяване на водоемите в региона, вредите в река Въча не могат да бъдат оценени.
Валентин Данаилов - ръководител на съдружие " Олимпик 2002 ": Защото няма по какъв начин да предвидим какъв брой риба е измряла какъв брой хайвер е останал, само че вредите ще се големи.
Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева счита, че е неотложно и коритото на реката в Кричим да бъде променено, с цел да не се разпилява водния поток в цялата и широчина от 65-70 м.
Дани Каназирева - регионален шеф на Пловдив: На всяка цена за мен е значимо да се търсят компенсиращи ограничения, профилиране на коритото на реката за застраховане на воден стоеж при по-малки водни количества и наложително съгласно специалистите в регионална администрация би трябвало да се организира и инженерно и хидроложко изследване
Утре сутринта Дани Каназирева привиква незабавно съвещание с всички заинтригувани страни поради рецесията с ръководството на водите от каскада Въча.
 Спешно съвещание на регионалната администрация в Пловдив поради обезводняването на Въча Спешно съвещание на регионалната администрация в Пловдив поради обезводняването на Въча
Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева привиква незабавно съвещание по отношение на обезводняването на река Въча в сектора след Водноелектрическа централа „ Въча I “ и същес...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР