Екологична катастрофа заплашва цялото източно крайбрежие на Кипър заради огромен

...
Екологична катастрофа заплашва цялото източно крайбрежие на Кипър заради огромен
Коментари Харесай

Огромно петролно петно доближава бреговете на Кипър

Екологична злополука заплашва цялото източно крайбрежие на Кипър поради голям разлив на нефт, носещ се от Сирия към острова. Правителството в Никозия съобщи, че следи обстановката и е готово да предприеме нужните дейности.

За огромното замърсяване в Източното Средиземноморие бе алармирано през днешния ден, а случаят, който го е провокирал, е от средата на предходната седмица, съобщи БНР.

Екобедствието е почнало от огромно приключване на нефт от спукан контейнер в електроцентрала в крайбрежната зона на Сирия . Резервоарът е бил цялостен с 15 000 тона гориво.

В началото разливът е обхванал 25,5 квадратни километра, до момента в който през днешния ден, 5 дни по-късно, нечистата повърхност се пресмята на 1000 квадратни километра, по сателитни фотоси.

New satellite imagery analyisis by using Sentinel-1 indicats that the oil spill seems way larger than anticipated, with almost 1000km2, though visual IDing is need to see if and how big the oil sheen is h/t
— Wim Zwijnenburg (@wammezz)

Днес следобяд нефтеното леке се е намирало на към 20 километра от полуостров Карпас в източния завършек на острова и на близо 80 километра от Фамагуста.

Според метеоролози морските течения в региона през идващите дни ще благоприятстват по-нататъшното доближаване на разлива към кипърския бряг.

Петролът може да доближи до 24 часа североизточния завършек на Кипър, предизвести през днешния ден кипърската организация за лов на риба и морски изследвания, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според организацията компютърен модел сочи, че петролното леке ще доближи на следващия ден вечер нос Апостолос Андреас в отделилата се така наречен Севернокипърска турска република. По информация и фотоси от плаващи в района кораби петното съставлява тъничък пласт от течно гориво, а не пълен слой от недопечен нефт.

Кипърското държавно управление е уведомило управляващите на кипърските турци за опасността и е изразило подготвеност да окаже помощ.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР