Екологична катастрофа. Това е най-краткото определение за един взрив в

...
Екологична катастрофа. Това е най-краткото определение за един взрив в
Коментари Харесай

Централата не може да бъде възстановена. Какво се знае за взрива, който разруши стената на ВЕЦ Каховка

" Екологична злополука ". Това е най-краткото определение за един гърмеж в Украйна, избухнал на територия, следена от Русия. Във вторник се взриви язовирна стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) до Херсон. Водата заля градчето Нова Каховка и потопи аграрни земи и селища.

Това, което стана в Южна Украйна, наподобява на сбъднато тъмно знамение. Киев от месеци предизвестява, че Москва ще взриви язовирната стена. Но в този момент, когато това се случи, версиите са минимум три:
гърмежът е дело на Русия;взривът е дело на Украйна;взривът не е провокиран от никакви специфични дейности от последните дни, а стената се е скъсала след съветски ракетни удари по нея, нанесени преди месеци.
Което и да е вярното изказване, едно е несъмнено: това евентуално ще е най-голямата екологична злополука от 24 февруари 2022 година насам и тя не би настъпила, в случай че Русия не беше почнала пълномащабна война против прилежаща страна, унищожавайки нейните градове и земи и убивайки хиляди хора.
Прииждането на водата
В рамките на няколко часа равнището на водата тук-там се е повишило с 10-12 метра .

Десетки хиляди бяха евакуирани от регионите, застрашени от големи наводнения. Но Украйна не може да изтегля жителите на левия (южен) бряг на Днепър, защото той е окупиран от съветските военни.
 Градът е наводнен
В долната част на брега реката е заляла зоологическа градина, лятно кино, паркова зона и игрища, сподели законният кмет на Нова Каховка Володимир Коваленко пред " Азовски вести " - план на Украинската работа на RFE/RL. Той добави, че архитектурно значими здания са застрашени от покачващата се вода, която евентуално ще се задържи няколко дни.

" Язовирната стена в действителност е унищожена, мъчно ми е да си показва дали ще може да се направи нещо с нея, когато войната завърши ", сподели той.

Турбинната зала на Каховската Водноелектрическа централа е изцяло разрушена, сподели украинската държавна енергийна компания Ukrhydroenergo .

" Централата не може да бъде възобновена ", написа в известието. " Неконтролируемото намаляване на равнището на язовира е спомагателна опасност за Запорожката АЕЦ ", която черпи вода от резервоара в Каховка за изстудяване.

" Водата от язовир Каховка е нужна, с цел да се подсигурява, че централата получава допълваща вода за кондензаторите на турбините и системите за сигурност на Запоражката АЕЦ. Охлаждащото езеро на централата към този момент е цялостно. Украинският личен състав на АЕЦ следи всички индикатори ", прибавят от Ukrhydroenergo. Самата централа попадна под контрола на съветските сили няколко седмици, откакто Русия стартира войната предишния февруари.

Инцидентът става към 6 месеца, откакто Украйна си върна част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър, в това число град Херсон. И на фона на предстоящата огромна контраатака против съветските сили, която може да промени хода на войната.
Взаимните обвинявания
Язовирната стена е била взривена от съветски военни, счита Киев. Президентът и министър председателят на Украйна дефинират това като терористичен акт.

По предварителни данни язовирът е взривен от 205-а мотострелкова част на съветските въоръжени сили, сподели в предаването " Закуска " съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк .

" Руските окупаторите са взривили от вътрешната страна язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа. Характерът на вредите опровергава съветската имитация за хипотетичен ракетен удар от страна на украинските въоръжени сили ", разяснява в ефира на Радио Свобода Наталия Хуменюк - началник на Обединения координационен пресцентър на силите за защита в южната част на Украйна.

Тя отхвърли опцията за ракетен удар по централата. Характерът на вредите по самата язовирна стена демонстрира, че гърмежът е станал от вътрешната страна.

Русия е тази, която е имала надзор върху централата, сподели за телевизия Current time първият заместник-председател на законния Херсонски регионален съвет Юрий Соболевски .

" Достъпът, даже и на нашите цивилни експерти, беше оптимално стеснен. Там има доста комплициран пропускателен режим, въобще няма достъп до инженерните пространства. И по-рано имаше оперативна информация, че цялата тази конструкция най-вероятно е минирана от вътрешната страна. И второ - беше записано придвижването на военните камиони на инженерните войски на Русия ", сподели той.

Соболевски добави, че още предишното лято е подготвяна акция за дезинформация, която да упрекна ВСУ за взривяването.

Руските окупационни управляващи първо твърдяха, че не е имало бомбардировки и че централата е била разрушена от обстрел, траял месеци наред. По-късно обаче от Кремъл споделиха, че вецът е бил опустошен вследствие на украински бойкот, а министърът на защитата Сергей Шойгу добави, че ударът е бил осъществен, " с цел да се попречи на съветската войска да нападна в този сектор на фронта ".

Първо Владимир Леонтиев , началник окупационната съветска администрация на Нова Каховка, сподели, представен от съветската държавна осведомителна организация ТАСС:

" Всичко това е резултат от поредните удари по Водноелектрическа централа " Каховка ". Факт е, че украинските войски нанасят тези удари в продължение на дълъг интервал. Имаше един ден, в който към 80 Хаймарса полетяха против " Каховка ". И в този момент, явно, електроцентралата не е издържала на нощните офанзиви ".
 Тази фотография, направена на 20 май 2022 година, демонстрира съветски военнослужещи, които стоят на стража пред Водноелектрическа централа
След това представителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че Украйна е атакувала язовира, с цел да отвлече вниманието от контраофанзивата си, и " изрично " отхвърли изказванието на Киев, че Москва го е взривила.

" Можем да заявим недвусмислено, че става дума за тенденциозен бойкот от украинска страна ", сподели той пред кореспонденти.

Говорителят на президента Владимир Путин добави, че разрушаването на язовира има за цел да лиши следения от Русия Крим от питейна вода, която получава през Севернокримския канал.

" Очевидно този бойкот е обвързван и с обстоятелството, че откакто започнаха огромни настъпателни дейности преди два дни, в този момент украинските въоръжени сили не реализират задачите си - тези настъпателни дейности буксуват ", добави той.
Предисторията на обвиняванията
На 19 октомври 2022 година командващият съветските сили в Украйна по това време ген. Сергей Суровикин сподели, че Киев се готви да „ удари по язовира на Каховската Водноелектрическа централа ". Подобно изказване направи и ръководителят на съветската окупационна администрация в Херсонска област Владимир Салдо.

Още на идващия ден Володимир Зеленски предизвести, че Русия е минирала язовира и е подготвена да наводни десетки градове, с цел да упрекна Украйна.

„ Русия съзнателно основава почва за огромна злополука в южната част на Украйна “, сподели той на среща с Европейския съвет тогава.
С тази терористична офанзива те могат да унищожат, наред с други неща, даже опцията за доставка на вода от река Днепър до Крим
Зеленски добави, че разрушаването на язовира може да наводни голяма територия и да лиши южната част на Украйна от водоснабдяване.

" С тази терористична офанзива те могат да унищожат, наред с други неща, даже опцията за доставка на вода от река Днепър до Крим. В случай на разрушение на язовира на Каховската Водноелектрическа централа, Северно-Кримският канал просто ще изчезне ", сподели още той.

Президентът разяснява, че " в случай че Русия съществено обмисля подобен сюжет, това значи, че терористите ясно осъзнават, че няма да могат да задържат освен Херсон, само че и целия юг на страната ни, в това число Крим ".

По същото време се появиха и изявленията с съветски военни в Каховка, в които те се хвалеха с минирането на централата, като проектът е бил тя да бъде взривена на 1 януари 2023 година

Тогава Американският институт за проучване на войната разяснява, че съветските сили може би приготвят осведомителна основа за " нахлуване под подправен байрак " против Каховската Водноелектрическа централа, с цел да прикрият отстъплението на съветските войски от десния бряг на Днепър поради контранастъплението на украинските сили в Херсонска област.

През ноември 2022 година, по време на съветското оттегляне от десния бряг на Днепър, руснаците взривиха седем моста на река Днепър, в това число моста на Каховската Водноелектрическа централа. Тогава язовирът също беше развален - пътят, минаващ над стената, е поразяван два пъти по време на бойните дейности.

Това накара някои външни наблюдаващи да предупредят, че язовирът може да се срути - от немарливост или съзнателно, като се има поради какъв брой е било нараснало равнището на водата в резервоара от пролетното размразяване на зимните снегове и оттока.

Стената на язовира по всяка възможност не е взривена съзнателно, а се е скъсала поради повреди и немарливо стопанисване от съветските окупационни управляващи, подобен е изводът и от разбор, оповестен в този момент в няколко туита, на откривателя Руслан Левиев от Conflict Intelligence Team. Сателитени фотоси на язовир " Хаковка " от 5 юни демонстрират, че част от пътното платно и изпускателния шлюз са били развалени или разрушени неотдавна.

Миналия октомври на шведската хидроложка инженерна компания Damningsverket беше предоставено да излезе с научен модел какво може да се случи, в случай че язовир Каховка бъде продънен. Установено е, че прииждащите води ще доближат освен до устието на реката, само че и ще изтласкат водата нагоре по река Южен Бух до Николаев - значимо украинско речно пристанище.

След известията за скъсването на язовирната стена изпълнителният шеф на шведската компания Хенрик Оеландер-Хялмарсон разяснява, че равнището на водата в резервоара над язовира е било е достигнало връх от 30 години насам, най-вероятно тъй като шлюзовете не са били оставени отворени по време на спора и при топенето тази пролет. Това се удостоверява и от разбор на New York Times от 17 май тази година, в който се споделя, че има огромен риск за разкъсване на стената, поради неприятното положение на стената.

" Това е голямо злополучие и аз съм надълбоко тъжен, че руснаците са създали това ", сподели Хялмарсон пред NBC News.
Кой има претекст и може да го е направил
Високопоставен чиновник на НАТО разяснява пред Би Би Си, че руснаците " най-вероятно " са имали претекст да повредят язовир " Нова Каховка ", само че прибавя, че към момента е прекомерно рано да се направи оценка. Той изключи опцията за въздушен удар по язовира, само че оставя отворена опцията взривни устройства да са предизвикали вредите.

Според него Русия евентуално е имала претекст - обезпокоена е от украинска атака през река Днепър на юг. Той добави, че разрушенията в язовира - с пробив от няколкостотин метра - са затруднили прекосяването на реката от украинските сили. По думите му това ще промени терена по-надолу по течението на реката, създавайки условия, сходни на тресавище.

Служителят на военния алианс сподели още, че не е ясно и какво влияние ще окаже това върху украинските сили, които се приготвят за атака. И дали ще се наложи да бъде пренасочен боен личен състав за евакуация на цивилни и за пълнене на чували с пясък, с цел да се ограничи наводнението, което ще аргументи " обилни екологични вреди ".

Владимир Молчанов - специалист от Черноморския център за политически и обществени проучвания, пък разяснява:

" Що се отнася до главната язовирна стена, дълга 400 метра, сред машинната зала на централата и десния бряг, взривяването ѝ със средствата, с които разполагат въоръжените сили на Украйна, е просто невероятно. За това евентуално ще са нужни нуклеарни оръжия ".

Освен това има казус през Втората международна война. През 1941 година, когато немски войски настъпват през Украйна в руската ера, Йосиф Сталин подрежда разрушаването на язовир в град Запорожие, на към два часа път с кола североизточно от Енергодар, с цел да забави нацисткото нахлуване. Пробивът залива села по крайбрежията на Днепър, убивайки хиляди цивилни.
Значението на Водноелектрическа централа " Каховка "
Водноелектрическа централа " Каховска " е една от десетте най-големи украински водноелектрически централи, клон на Ukrhydroenergo. Съоръжението е източник на водоснабдяване в цялата южна част на Украйна. Това значи, че предприятията, фабриките, както и жилищните и индустриалните обекти зависят директно от Водноелектрическа централа " Каховка ".

Мощността на Водноелектрическа централа " Каховка " (общо) е към 351 мегавата. Средната годишна мощ доближава на 1,4 млн. KW/h. Обемът на водата във водохранилището се приближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта. Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км.

Язовирът доставя с вода и Кримския полуостров , анексиран от Русия през 2014 година, както и Запорожката АЕЦ, която също е под съветски надзор.

Назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов сподели, че има риск равнищата на водата в Севернокримския канал, който придвижва прясна вода към полуострова от река Днепър, да спаднат след гърмежа. Той посочи, че за момента Крим има задоволително водни ресурси и че равнището на риска ще стане ясно в идващите дни.

Каналът беше блокиран от Украйна, откакто Русия анексира Крим. Това докара до изострен дефицит на вода на полуострова, защото 85% от водата пристигаше по него, а огромна част от нея отиваше за потребностите на селското стопанство.

За решението на казуса новите съветски управляващи предвидиха четири допълващи се плана: създаването на подземни водоизточници, прехвърлянето на вода от реки и водохранилища към Севернокримския канал, преработката на морска вода в питейна, както и прокарването на водопровода от Кубан през Керченския проток.

Реално обаче казусът отпадна едвам откакто съветските сили превзеха канала през март 2022 година
" Великите градежи на комунизма "
Строителството на водноелектрическия комплекс Каховка стартира през септември 1950 година с разпореждане на Съвета на министрите на Съюз на съветските социалистически републики.

Монтажът на първата турбина стартира през август 1954 година и приключва на 18 октомври 1955 година Тази дата се счита за рожден ден на водната централа. На 13 октомври 1956 година е пуснат в употреба последният, шести хидроагрегат, а на 19 октомври 1959 година Каховската Водноелектрическа централа е пусната в промишлена употреба с конфигурирана мощ 312 MW.

Обектът е присъединен към " Великите градежи на комунизма " – които са изобразявани на пощенски марки в Съюз на съветските социалистически републики. За построяването и поддръжката на електроцентралата е основано градчето Нова Каховка, в което живеят към 12 000 души , които са заети в построяването на централата. Използвани са 1100 транспортни средства, 30 багера, 75 верижни и козлови кранове, 100 булдозера, 14 локомотива и 7 багера - съгласно публични данни.

Изграждането на Каховския хидроенергиен комплекс покачва равнището на водата в Днепър до 16 метра и основава Каховския язовир с размер 18,19 km³.

Коплексът включва: турбинна зала на водноелектрическата централа, язовир с гравитачен преливник с дължина 447 метра (28 преливници с размери 12 x 9 метра), постройка на Водноелектрическа централа с монтажна площадка, земна дига сред шлюза и електроцентралата, еднокамерен корабен шлюз, земна язовирна стена в заливната зона и над заливната зона, железопътни и пътни прелези.

Дължината на хидросхемите е 3850 м, а площта на водохранилището 2,155 km².

В началото на 2021 година в Каховската Водноелектрическа централа работят 251 души .

Още от края на февруари 2022 година, когато стартира нашествието на Русия в Украйна, станцията беше завладяна от елементи на съветските въоръжени сили. Те нападнаха Херсонска област от анексирания от Русия през 2014 година полуостров Крим.
 Взривената стена на язовир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР