Екологична бомба, заредена с тонове мазут, цъка на дъното на

...
Екологична бомба, заредена с тонове мазут, цъка на дъното на
Коментари Харесай

Мазутно петно в Созополския залив

Екологична бомба, заредена с тонове мазут, цъка на дъното на Созополския залив. Сигнал за голямо мазутно леке на 2 км от остров " Свети Иван " през днешния ден подвигна на крайник Морската администрация в Бургас. Сигналът е подаден от нашия сътрудник от Българска национална телевизия Михаил Заимов, който през летния сезон се занимава с подводни спортове в Созопол. Според Заимов разливът е от потъналия край Созопол през 1921 година транспортен съд " Мопанг ".

Созопол

Американският транспортен съд „ Мопанг " потегля от Бургас за Истанбул през юли 1921г. Натъква се на немска мина и потъва за минути на 35 метра дълбочина. Капацитетът на резервоарите му е за 650 тона мазут. След вчерашната стихия през днешния ден Мишо Заимов ни води към мястото на потъналия транспортен съд.
Михаил Заимов: Десетки тонове мазут лежат на морското дъно от 21-ва година до момента и би трябвало да се вземат незабавно ограничения, тъй като ситуацията е отвън надзор. Рискуваме да съсипем плажовете по цялото Черноморие.
Виждаме по какъв начин сега на повърхността излизат нови и нови петна от мазут, а мощният вятър и вълнението ги носят към брега. Миризмата е тежка и доста мощна. След сигнала на Мишо Заимов към „ Морска администрация " от там изпращат катер за инспекция и взимане на проби.
Михаил Заимов: Тези петна мазутни излизат на повърхността най-малко последните 15 години, аз ги следя. Бяха малко-по едно на 5 минути, капка-веднага се разлива, нали, то е мазно. В момента петното е два километра на 300-400 метра ширина, забележимото.
Шефът на Морска администрация кап. Живко Петров заяви, че до края на деня, в случай че мощното неспокойствие утихне, мястото ще бъде лимитирано със специфични бонови заграждения, а на следващия ден на незабавна среща при регионалния шеф ще се взема решение по какъв начин да бъде източено горивото от потъналия транспортен съд. Взетите проби през днешния ден ще бъдат оценени в лаборатория на „ Басейнова дирекция " във Варна, защото териториалните води са под техен надзор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР