Екоинспекцията в Бургас направи повторна проверка на разкопаната пясъчна ивица

...
Екоинспекцията в Бургас направи повторна проверка на разкопаната пясъчна ивица
Коментари Харесай

Повторна проверка на разкопания плаж в Равда направи РИОСВ - Бургас

Екоинспекцията в Бургас направи повторна инспекция на разкопаната пясъчна линия в Равда след сигнала за екскаватор на плажа и установените нарушавания от органите на реда. Тази заран бяха снимани GPS координатите на разкопаната част от линията.

До края на деня се чака да стане ясно дали ще има наказания.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

„ Това, което установихме, ще бъде съпоставено със цифровите данни, които имаме в инспекцията, с цел да установим обсега и надлежно активността какво тъкмо е засегнала ", изясни Станислав Георгиев специалист „ Защитени територии " към РИОСВ-Бургас.



Оказва се, че по линията има зараждащи се дюни и инспекцията би трябвало да откри дали те са наранени.

„ Ще бъдат съпоставени данните с местообитанията, които са картографирани на този плаж на зараждащите се дюни. Също ще установим дали има нарушение на бреговата линия, която по кадастрална карта минава някъде тук, дружно със предпазената зона откъм морето. И въз основа на тези данни, като ги съпоставим, ще стане ясно какво нарушаване има и кой е виновен за това ", съобщи Павел Маринов, шеф на РИОСВ-Бургас.



Концесионерът на линията не пожела да застане пред нашата камера, само че изясни, че дигата се построява, с цел да се отбрани брега от бурното море. От Асоциацията на концесионерите на морски плажове също заеха сходна позиция.

„ Това не е неразрешено от закон, това не е неразрешено от никоя разпоредба. Напротив, това ни е вменено като обвързване и ангажимент по контракт на всеки един собственик на морски плаж. И в случай че ние не възстановим, не опазим и не подготвим плажа в летния сезон, по метод, по който да е безвреден и прелестен за плажуване, сме глобени от съответното министерство. Ето фотоси на международни практики - това се прави за за опазване на морските плажове ", съобщи Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

От Асоциацията на концесионерите споделят, че по данни на Института по океанология България губи по 45 дка от крайбрежията си всяка година.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР