Екоинспектори предприеха незабавна проверка след получен сигнал на „зеления телефон“

...
Екоинспектори предприеха незабавна проверка след получен сигнал на „зеления телефон“
Коментари Харесай

Експерти от РИОСВ - Пловдив установиха замърсител на река Потока

Екоинспектори започнаха незабавна инспекция след получен сигнал на „ зеления телефон “ за замърсяване на река Потока край гр. Съединение, оповестяват от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив.

Собственик на рибарник в региона на Костиево е алармирал, че водата в реката е с тъмносин цвят и има характерен аромат. Сформираният екип от представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) направиха обход и инспекция на мястото.

Установен е нарушителят - винарска маза, намираща се в югозападната част на гр. Съединение. Две нейни уреди - с отпадъчни битово-фекални води и с отпадъчни индустриални води, се изливат в отводнителен канал, който се влива в р. Потока на 100 метра след обекта. Отпадъчните индустриални води са с лилаво-червен цвят и се усеща противен аромат.

В наличието на представител на сдружението са взети водни проби от нечистите води. Те ще се изследват в лабораторни условия. На сдружението е обещано наставление да прекрати заустването, защото разрешителното му по Закона за водите е с изминал период. Предвидената в закона глоба за заустване без позволение е до 10 000 лв.. Дадени са и наставления да се обезпечи достъп до пунктовете за мониторинг в период до една седмица и да не се позволява заустване на непречистени отпадъчни води във водоприемника. Предстоят следващи контролни дейности.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ще даде и наставления на община Съединение за предприемане на дейности за преустановяване на нерегламентирани зауствания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР