Екоактивистката Грета Тунберг заяви, че е абсурдно в Давос да

...
Екоактивистката Грета Тунберг заяви, че е абсурдно в Давос да
Коментари Харесай

Грета Тунберг: Абсурдно е в Давос да слушаме позициите на главните виновници за климатичната криза

Екоактивистката Грета Тунберг съобщи, че е " неуместно " в Давос да слушаме позициите на основните виновници за климатичната рецесия, а не хората от челните редици в битката за опазването на околната среда, написа през днешния ден английският в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Лицата, виновни за разрушаването на планетата, ни бомбардират с послания, а би трябвало да чуем тези, които фактически са наранени от климатичната рецесия ", прикани Тунберг. 

През 2019 година, когато беше едвам 16-годишна, шведската екоактивистка взе участие в срещата на Световния стопански конгрес, където направи известното си изявление: " Домът ни гори ". Тя се върна в Давос и идната година.

Сега обаче Тунберг отхвърли да взе участие в Световния стопански конгрес като формален пратеник. Запитана за какво не желае да се бори за смяна от вътрешната страна, Тунберг съобщи, че към този момент има деятели, които се занимават с това. " Мисля, че на първа линия би трябвало да са елементарните хора, а не привилегировани лица като мен ", съобщи тя. " Не смятам, че има огромна възможност измененията, от които се нуждаем, да станат от вътрешната страна ", сподели още Тунберг, като добави, че съгласно нея те по-скоро ще дойдат от низините.

Днес тя взе участие дружно със свои съидейници в спор с ръководителя на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

Защитниците на климата укориха представителите на енергийната промишленост, че си присвояват дебата за климатичните промени. 

Компаниите за рандеман на нефт и газ от своя страна обявиха, че би трябвало да бъдат част от енергийния преход, тъй като изкопаемите горива ще продължат да играят значима световна роля по време на прехода към нисковъглеродни стопански системи.

Тунберг предизвести, че без публичен напън световната енергийна промишленост ще стигне допустимо най-далеч и че секторът ще продължи да влага в изкопаеми горива, жертвайки хората в името на облагите си. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР