Екипите на неформалните организации Science in the Crisis“ и Родители

...
Екипите на неформалните организации Science in the Crisis“ и Родители
Коментари Харесай

Родители против връщането на малките ученици в клас от 4 януари

 Екипите на неофициалните организации " Science in the Crisis “ и " Родители за безвредно обучение “ изрично се опълчват на решението на Министерството на образованието и науката от 4 януари 2021 година децата от 1 до 4 клас да се върнат в присъствена форма на образование в учебните заведения и детските градини да проработят. Подобно решение в изискванията на действителната епидемиологична конюнктура директно излага на голям риск живота и здравето на огромна част от българските жители. Това се показва в отворено писмо на двете организации до министъра на образованието и до здравния министър.

Подобно решение в изискванията на действителната епидемиологична обстановка пряко излага на голям риск живота и здравето на огромна част от българските

жители. Твърденията, че децата нямат главен принос за разпространяването на COVID-19 и че отварянето на учебните заведения не съставлява заплаха, елементарно могат да бъдат оборени, тъй като изводи въз основа на насъбрана до момента информация в света сочат противоположното. Част от тях са представени по-долу.

Научните данни и изводи от огромен брой всеобщи изследвания, оповестени в едни от най-престижните научни, в това число медицински журнали (Lancet, SCIENCE, BMJ и други), изрично демонстрират, че учебните заведения са главно място за разпространяване на COVID-19 заради редица основни фактори: особености на помещенията; неналичието на вентилация в образователните помещения; огромният брой възпитаници и учители, присъстващи на едно място; методът, по който се организират образователните занятия; общуването и поведението, присъщи за децата; изчезналата или неразбираемо изразена симптоматика при децата. Тези особености са решаващи за разпространяването на болестта от новия коронавирус в общността.

Неслучайно учебните заведения са затворени в доста от страните на Стария континент, сред които са Германия, Румъния, Чехия, Полша. В Австрия образователния развой ще продължи да е от у дома като учениците ще се върнат в присъствена форма на обучение в учебните заведения най-рано на 18 януари. В Обединеното кралство, учебните заведения ще останат затворени в по-силно засегнатите от вируса региони.

Скорошно проучване, извършено от здравните управляващи в Германия, установява чрез генетичен разбор свръхразпространение на инфекцията в учебно заведение в Хамбург - един човек е заразил над 40 души. Вирусният геном е съвпаднал при всички изследвани проби. Това е прегледен образец за механизма на свръхразпространение и случилото се в Хамбург е следващо доказателство за ролята на учебните заведения за пренасянето на болестта в общността.

Подробна публикация, основана на данни от научни модели, излезе в испанския ежедневник " El Pais “ на 29 октомври 2020 година В нея са моделирани и представени различни сюжети на разпространяване на вируса в пространства. Един от разгледаните примери е точно класната стая. В началото на пандемията се смяташе, че капките, които се изхвърлят при кашляне или кихане, са главният метод за предаване на заразата. Но в този момент знаем, че викането и пеенето в затворени пространства, освен това с недобра вентилация и за дълготрайно време, също усилва риска от заразяване.

Причината е, че при говорене на всеослушание се освобождават 50 пъти повече вирусни частици спрямо естествения диалект. Тези аерозолни частици, в случай че не бъдат разнесени от вентилационна система, се концентрират, което покачва риска от инфекция. Учените са открили, че аерозолите се разпръскват във въздуха и при най-обикновено дишане или при погрешно носене на маска. Те са способни да заразят човек от обкръжението на възпален в радиус от пет метра за няколко минути в зависимост от продължителността и типа на срещата.

В действителна обстановка се отбелязва, че всеки възпитаник може да се болести, без значение от неговата непосредственост до преподавателя, защото аерозолите изпълват цялата невентилирана стая. 

Подобни резултати бяха изведени и от учени от Техническия университет в Берлин.

По данни от изследване, оповестено в научното списание " THE LANCET “ и проследяващо хода на пандемията в 131 страни по света, затварянето на всички образователни институции е една от стъпките, с която се понижава значително разпространението. Установена е наклонност на понижаване на репродуктивното число R с течение на времето след въвеждането като мярка на затваряне на училищата и доста нарастване на цената при повторното им отваряне – с над 20%. Въведените ограничения стартират да дават осезателен резултат най-рано 3-4 седмици след въвеждането им, само че резултатът от въвеждането и отпущането на тези мерки се забавя с 1–3 седмици, като това закъснение е по-дълго при съществуване на повторно повдигане на ограниченията.

Според изследване, оповестено в сп. " SCIENCE “ на 15 декември 2020 година, което представя информацията от огромно следене на успеваемостта на правителствените намеси посредством противоепидемични ограничения против разпространяването на COVID-19, затварянето на всички просветителни институции, ограничението на събиранията до 10 души или по-малко и затварянето на бизнеса " лице в лице “ намаляват доста разпространяването.

При общоприетите условия на модела по подразбиране процентното понижение на моментната стойност на репродуктивното число Rt (с 95% поверителен интервал) варира в избрана степен. Чрез преглед на данните, свързани с всеки тип ограничения, се стига до резултата, че едновременното

затваряне на учебни заведения и университети понижава разпространяването с 38% и индивидуалният резултат от затварянето единствено на едното ще бъде по-малък.

Според изследване на учени от Съединени американски щати и Индия, оповестено в " SCIENCE “ на 30 септември 2020 година, което разказва проучване на повече от половин милион души в Индия, които са били изложени на новия ковид SARS-CoV-2, е открито, че децата и младите възрастни - които съставляват една трета от случаите на COVID-19 - са изключително значими за предаването на вируса в изследваните популации.

Децата и младежите са доста по-склонни да се заразят с ковид от хора на тяхната възраст, откри изследването. Във всички възрастови групи хората имат по-голям късмет да бъдат инфектирани с ковид от някой собствен връстник. Общата вероятност за заразяване с ковид стига до 10,7% за високорискови контактни.

Заразените деца имат доста по-високо количество на вирусни частици в дихателните пътища, в сравнение с възрастните, съгласно Масачузетската обща болница (MGH) към Харвардския университет и детското ѝ поделение. Преносимостта или рискът от заразяване са по-големи при съществуване на нараснали количества вирусен товар. И даже когато децата демонстрират признаци, типични за COVID-19, като треска, хрема и кашлица, те постоянно се припокриват с общи детски болести, включително грип и елементарна простуда, в резултат на което правилното диагностициране на COVID-19 е в действителност затруднено.

Децата не са защитени срещу този вирус и не би трябвало да бъдат изключвани като потенциални разпространители, съгласно доктор Алесио Фасано, шеф на Мукозния имунологичен и биологичен проучвателен център в MGH.

Според доктор Велислава Петрова, вирусолог в Университета в Кеймбридж и консултант по здравни нововъведения към Организация на обединените нации, тъкмо сега, когато ваксинацията тепърва стартира, би трябвало още повече да се съблюдават ограниченията и да се ограничи мащабът на разпространението на вируса, тъй като колкото повече се популяризира в обществото, толкова повече разновидностите му ще бъдат по-чести.

Наскоро e оповестено авансово изследване в " British Medical Journal “ относно новия вид на SARS-CоV-2, който беше открит в Обединеното кралство.

Въз основа на наличната информация се допуска, че този вид на вируса e с до 56% по-лесен за предаване, т.е. по-заразен. Изглежда също по този начин, че новият вид се разпространява елементарно и измежду децата - което значи, че учебните заведения могат да станат резервоари на болестта и да доведат до бързо разпространяване на новия ковид в общността. Възможно е поради напора от връщащи се за празниците от Обединеното кралство наши сънародници този вид на вируса да се окаже разполагаем и на територията на България. Някои родни учени пък към този момент излязоха с позиции, че тази или сходна разновидност на вируса може би е на територията на страната още от есента.

Изследване на Американския център за предварителна защита и надзор на болесттите, публикувано на 10.12.2020 година, проучва данни за обявени лабораторни резултати в САЩ за интервала 1 март 2020 – 5 декември 2020 година, според които през 49-та седмица, от всички възрастови групи с максимален брой позитивни проби за COVID-19 са децата и учениците: 11,7% позитивни при групата 0-4 годишни и 16,2% при групата 5-17 годишни. Това значи, че общо 27,9% от всички направени проби с положителен резултат за COVID-19 са при изследвани деца.

Въведените ограничаващи ограничения в страната, в това число и ОЕСР, спомогнаха за съществено понижаване на болните от COVID-19, като за последният месец техният брой е понижен с съвсем 40% по отношение на месец ноември. Смъртността от COVID-19, по която сме водещи в света и Европейски Съюз от седмици наред, по данни на Европейския център за превенция и надзор на болесттите, също бележи наклонност на понижаване като към днешна дата тя доближи 17,79 умряли на 100 000 население или спад с 30% спрямо предходния 14-дневен интервал.

По отношение на учениците данните от записаните случаи на COVID-19 при деца в ученическа възраст сочат, че след поетапното въвеждане на образование в електронна среда от разстояние за всички степени на образование, се регистрира спад с почти 67% на позитивните за SARS-CoV-2 възпитаници за м. декември по отношение на м. ноември и с 60% по отношение на м. октомври.

Бързият растеж на инфектирани и приети в болница хора след присъственото начало на учебната година се вижда напълно ясно на всички информации и графики, които показват хода на епидемията в България. Това докара и до невиждана в последните 75 години смъртност, която през 2020 година надвишава междинната от предходните 5 години с над 9000 души. Национален статистически институт към момента не е разгласило данни за последните 11 дни от годината, по тази причина тя евентуално ще е с към 15 000 души или 14% по-голяма, а при сравнението на данните не се регистрира спадът в популацията.

Починалите учители са към този момент над 70 души, като също се регистрира драстично намаляване в техния брой през последните дни и седмици. Преди цялостното затваряне на системата на междинното обучение имаше дни с по няколко умряли учители, а за седмица 10 души изгубиха борбата с вируса. След въвеждане на ОЕСР за всички ученици фрапантно спадна броят на умрелите учители, а в последната седмица има съобщение единствено за един. Това демонстрира директната връзка сред присъственото обучение и загубата на човешки животи.

Въз основа на изнесените данни, които сочат опцията за лесно осъществяване на предаването на болестта и нейното разпространяване в учебните заведения и положителната роля на ограниченията, включително и на образованието в електронна среда върху развитието на пандемията от COVID-19 в страната, както и потребността от нейното овладяване в хода на стартирала имунизационна акция,настояваме учебните заведения и детските градини да не бъдат отваряни и образованието от разстояние в електронна среда да продължи най-малко до края на първия образователен период. Това ще даде възможност да се ограничи неизбежното разгръщане на нова епидемиологична вълна в България и свързаните с нея завишаване на заболяемостта и смъртността измежду възпитаници и учители.

На прага сме и на сезонните грипни инфекции, които при учениците постоянно са свързани с по-тежко протичане и затруднения като пневмония, бронхит, трахеит, а в условията на актуалната пандемия и с опцията за смесено протичане с COVID-19. ОЕСР е една от ограниченията за справяне с пандемията, тъй като в условия на пандемия сме длъжни да опазим живота и здравето на учениците, учителите и техните фамилии.

Затова предлагаме:

1. Да се разшири обсегът на ОЕСР, като шефовете на учебните заведения бъдат задължени да осведомят документално родителите за опцията в изискванията на извънредна епидемиологична конюнктура и при тяхно предпочитание да изберат ОЕСР за децата си, независимо дали учебните заведения работят присъствено.

2. В заповедта на министъра на образованието от 31.12.2020 година, отнасяща се до учениците от 5. до 12. клас, да бъде отстранен изразът " доколкото и в случай че е допустимо “, защото тази дефиниция може да бъде тълкувана по разнообразни способи и да даде основание на някои шефове да възстановят присъственото образование. Това ще е в разрез със заповедта на министъра на опазването на здравето, настояща все още, с която образователните занятия за учениците от 5. до 12. клас са прекратени. В условия на извънредна епидемиологична конюнктура, противоепидемични ограничения се вкарват единствено със

заповед на министъра на опазването на здравето на национално равнище и те важат за всички в страната.

3. РЗИ да има достъп до системата на МОН за регистрация на инфектирани възпитаници, учители и личен състав в учебните заведения, за навреме карантиниране на засегнатите паралелки.

4. Задължително да се носят маски във всички пространства на територията на училищата от всички възпитаници, учители, спомагателен личен състав.

5. Да се отстрани опцията шлемовете да се одобряват като сурогат на маските. Шлемовете са съоръжения за отбрана на очите и не са ефикасни като маските, заради неналичието на опция за реализиране на дестилация, заради което тяхната самостоятелна приложимост основава риск от заразяване на лицето, което носи шлем, както и не способства за понижаване на количеството вируси, които се отделят от лицето, което го носи, в случай че е заразоносител или болен.

6. Да се тестват учителите, преди началото на първия образователен час, при връщането на децата в клас, с бързи антигенни проби, а по-късно и при започване на всяка работна седмица, преди започване на образователните часове. Да се следи за недопускане на учители със признаци за COVID-19 в учебните заведения.

7. Да се разредят учениците от начален стадий в класните стаи, като се ползват помещенията на огромните, тъй че да бъде избегнато ненужно взаимоотношение.

8. В началните учебни заведения, в които не може да има разреждане на паралелките, да се изследват учениците след авансово обявяване.

9. Да се съблюдават прецизно всички здравни ограничения в учебните заведения (носене на защитни маски, хигиена на ръцете и стерилизация, постоянно проветряване, съблюдаване на физическа дистанция) от всички членове на учебните общности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР