Екипи от Агенция Автомобилна администрация спират за проверка на опасни

...
Екипи от Агенция Автомобилна администрация спират за проверка на опасни
Коментари Харесай

Инспектори спират коли за проверки на опасни места и в нарушение на пътните правила

Екипи от Агенция " Автомобилна администрация " стопират за инспекция на рискови и неразрешени места. Това демонстрира видео на Европейския център за транспортни политики, съобщи Българска национална телевизия.

Експертите са засекли и други нерегламентирани практики. От държавната организация признават за проблеми с местата за надзор, ревизират и сигнала на европейския център.

Ускорителната лента е едно от сериозните места на всеки пътен възел. И прекъсването там, като се изключи че е неразрешено е и доста рисково. След завоя със засилка коли и тирове могат да не видят спрелите коли или да реагират с нахлуване в дейната лента за придвижване без предизвестие за останалите.

Нощем рисковете се умножават.

" По този метод с изключение на, че чиновниците, които правят инспекциите са в риск, всички останали участници в придвижването са сложени в риск ", разяснява Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

По принцип не е редно да се правят инспекции на това място в пътната мрежа, защото там е рисково, сподели и Бойко Рановски – изпълнителен шеф на ИА " Автомобилна администрация ".

Проверяващите на Околовръстното на София наподобява не са изолиран случай. И трите екипа на Ботевградско шосе, на " Автомобилна администрация ", Пътна полиция и АПИ са спрели на неразрешено от закона място, особено маркирано с коси линии. В нормативите е обозначено като маркировка М15

" Практиката демонстрира, че по сходен метод инспекции се правят като тежкотоварните коли биват отбивани от главния трафик на огромни паркинги, където се правят такива инспекции ", споделя Диана Русинова.Местата за инспекции са голям проблем пред всички контролни органи. В момента подобаващи места за инспекция са единични ", изясни Бойко Рановски.

Камерата на европейския център за транспортни политики улавя и други смущаващи дейности на инспекторите. Като прекъсването на ТИР-ове за инспекция зад автомобила на ДАИ, отвън обсега на видеорегистратора.

Диана Русинова: Контрол и предварителна защита на възможна корупция или други злоупотреби, поради това е измислена тази система.

Бойко Рановски: Документиран е този сигнал, назначена е комисия, която да извърши инспекция.

Българска национална телевизия: Как ще ревизирате, то е зад видеорегистратора? Бойко Рановски: Автомобилите са оборудвани с задоволително на брой механически средства, с цел да можем да правим инспекция, има и вътрешни правила, по които би трябвало да работят чиновниците, тъй че всичко ще бъде тествано.

Въпреки назначената инспекция, от организацията не са изискали записите на европейския център. Само с тях могат да засекат цялата система от нарушавания.

" Нещото, което мен персонално доста ме тормози е това, че тези инспекции, които траят по две-три минути, които са зад микробуса, а тези които са през микробуса траеха по 30-40 мин ", означи Диана Русинова.

Специализирана инспекция няма по какъв начин да се направи за три минути, най-кратката е за 20 – изяснява някогашен проверяващ от автомобилната администрация, в този момент член на европейския център

" Единственият претекст, с който излизат нормално инспекторите е, че товарният автомобил е бил спиран някъде в страната. Но даже и това да е по този начин, това лишава време, с цел да може да попълнят нужните документи и реквизити ", изясни Красимир Пъргов - Европейски център по транспортни политики.

По думите на Бойко Рановски не може да се приказва авансово, че са засечени инспекции за по две-три минути, преди да бъде осъществена друга инспекция.

Зад видеорегистратора на ИА " Автомобилна администрация " е спрян и сръбски рейс с 14 деца. След забележка, инспекторите въпреки всичко местят колата и вършат инспекция пред камерата. Съставят акт, стопират от придвижване буса и си потеглят, без инструкции, къде да изчакат сутринта. Автобусът с децата остава на пътя, в ускорителната лента.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР