Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „Пирогов” оперираха 11-месечно

...
Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „Пирогов” оперираха 11-месечно
Коментари Харесай

Светила в медицината от ВМА и "Пирогов" извършиха подвиг с 11-месечно дете

Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „ Пирогов” оперираха 11-месечно бебе с необичаен израстък на черния дроб.

През месец септември м.г. на детето е сложена диагноза хепатобластом – рядко злокачествено образувание на черния дроб, което се среща при бебета и дребни деца. В началото на месец януари бебето е превозено от Детската онкохематология във Варна в столичната незабавна болница, където грижите за него поема екипът на доцент Христо Шивачев от Клиника по детска хирургия.

Туморът се развива бързо, а неговата специфичност постанова намесата на проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Преди комплицираната оперативна намеса дребният пациент минава през няколко курса на химиотерапия, в резултат на които размерът на образуванието е сведен до 6 см.

Това ни даде опция да правим интервенцията и да го отстраним сполучливо, разяснява проф. Владов. Възстановяването на детето върви добре и през вчерашния ден го изписахме от болничното заведение, разясни доцент Шивачев.

Последващите стъпки по отношение на лекуването ще бъдат избрани от специалистите-онкохематолози.

Операцията на 11-месечния пациент е следващият добър образец за положителното съдействието сред двете лечебни заведения, чиито експерти не за първи път сплотяват старания и експертиза в името на човешкия живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР