Екипи на ВиК-Пазарджик започнаха проверки за незаконно свързване към водопреносната

...
Екипи на ВиК-Пазарджик започнаха проверки за незаконно свързване към водопреносната
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 26.07.2023 г.

Екипи на ВиК-Пазарджик започнаха инспекции за нелегално свързване към водопреносната мрежа, оповестяват от сдружението. Проверките се постановат поради установени огромни разлики в регистрираните стойности за изразходвана вода. До момента са разкрити няколко случая на присъединение към мрежата преди водомерите в села от община Септември. С инспекциите се цели понижаване на нерегламентираните разноски за вода, употребена главно за поливане. От началото на лятото в няколко обитаеми места в общините, обслужвани от ВиК-Пазарджик, се наложи въвеждане на воден режим поради сушата и понижения дебит на водоизточниците.

========================================

Бюст-паметник на Захари Стоянов ще бъде открит през днешния ден в село Първенец. Поводът е 138 години от взимане на решение за съединяване на Княжество България и Източна Румелия. Монументът ще бъде подложен в завършеното ново площадно пространство пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението. Името на Захари Стоянов е директно обвързвано с пловдивското село Първенец. На 25 юли 1885 година там се организира първото съвещание на реорганизирания Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК). Специално за честванията в Първенец ще дойде и потомката на Захари Стоянов - Тоня Борисова, която ще показа своето поетично творчество. Срещата с нея е от 17.30 часа в Ритуалната зала на Кметството. Два часа по-късно Духовият оркестър на Военновъздушни сили ще даде начало на честванията с празничен концерт. От 20:40 часа с поднасяне на венци и цветя публично ще бъде открит паметника на Захари Стоянов. Честването ще приключи с тържествена заря в респект към дейците на Съединението.

==========================================

Област Смолян е измежду първенците в страната по брой болнични кревати. В региона действат 8 заведения за болнична помощ с 1 060 кревати. Осигуреността на популацията в родопския район е една от най-високите в страната - 1135.5 на 100 000 души при приблизително за страната - 848.5, осведоми Николай Славов - шеф на отдел " Статистически проучвания - Смолян ". Данните към края на предходната година сочат, че в района многопрофилните лечебни заведения са четири с 556 кревати. Заведенията за извънболнична помощ са 45 с 16 кревати за краткосрочно лекуване. Сред извънболничните заведения максимален е броят на независимите медико-технически лаборатории - 19. На главен трудов контракт в лечебните и здравни заведения в Смолянска област практикуват 303-ма лекари, а зъболекарите са 120. Медицинските експерти по здравни грижи са 617, от които 372 медицински сестри.

=============================================

Отпускането на малко над 1 млн. 500 хиляди лв. от бюджета на Община Пловдив за реорганизация и възобновяване на Акушеро-гинекологичното поделение на МБАЛ „ Св. Мина “, основано на ул. „ Весела ” в града на тепетата, оферират от „ Алтернатива за Пловдив “. В претекстовете си отцепниците от Българска социалистическа партия оферират средствата да бъдат взети от перото на общината за отчуждаване на парцели. Според съветниците, налага се АГ отделението да се трансформира в първия Общински център за асистирана репродукция. Предложението ще бъде гласувано на днешната сесия на Общинския съвет на Пловдив.

=============================================

Как цифровите технологии трансформират здравната система? Защо всеки един от нас би трябвало да е част този развой? Отговорите дава документалният филм „ КОД: ЖИВОТ “. Продукцията концентрира вниманието на необятната общност върху цифровата промяна на опазването на здравето. Филмът събира на едно място здравни специалисти и водачи в лицето на проф. Иво Петров, доктор Александър Симидчиев, доцент Рада Маркова, пациенти и други Участниците във кино лентата показват другите вероятности на проблемите в опазването на здравето и опциите, които технологиите дават за разрешаваното им. Прожекцията е довечера от 18:00 часа в Аула Магна във Факултета по Дентална Медицина в Пловдив на бул. " Христо Ботев ". Входът е свободен.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР