Екипи на Университетска акушеро-гинекологична болница /СБАЛАГ/ Майчин дом“ са спасили

...
Екипи на Университетска акушеро-гинекологична болница /СБАЛАГ/ Майчин дом“ са спасили
Коментари Харесай

В „Майчин дом“ спасиха две родилки с високорискови бременности

Екипи на Университетска акушеро-гинекологична болница /СБАЛАГ/ „ Майчин дом “ са избавили две дами с извънредно високорискови бременности.

Първият комплициран случай е обвързван с рисково ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна бременна жена от Велико Търново . Бременността й е протекла леко, до момента в който в седмия месец посредством кръвни проучвания са били открити ниски равнища на тромбоцитите и нарушаване в кръвосъсирването .

Жената е била приета в болница два пъти в болничното заведение във Велико Търново и е ориентирана към „ Майчин дом “, където също пролежава за малко. По проект е трябвало да постъпи „ Майчин дом “ месец преди раждането, само че заради прибързано приключване на околоплодните води, е призната по неотложност в 38 гестационна седмица.

Майката е пристигнала с тромбоцити 20 гр/л , до момента в който естествените стойности би трябвало да са сред 140-440 гр/л . При нея се касаело за автоимунно положение , обвързвано със саморазрушаване на тромбоцитите от самия организъм. В този случай заради неспособност за кръвосъсирване, не можело да се премине нито към раждане, нито към оперативна намеса.

„ В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има огромен риск незабавно след раждането да стартира да кърви. И тези бебета би трябвало да бъдат извадени оптимално бързо, с цел да не страдат “, изясни доктор Любомир Джеров , акушер-гинекологът направил секциото.

„ Благодарение на бързите дейности и добра връзка с сътрудниците от Хематологията посредством вливане на тромбоцитен биоконцентрат и ефикасна скица с лекарства, успяхме отчасти да повишим тромбоцитите до 69 гр/л и да осигурим сигурност за пациентката и повече сигурност за екипа. Нашата болница е мястото където се концентрират всички тежки случаи от страната, само че се справихме с чест – родихме живо и крепко бебе Даниел “ , разяснява доктор Любомир Джеров, шеф на Родилно поделение.

„ Абсолютно всички са страхотни експерти и съм извънредно признателна, че се погрижиха за мен и бебето. Наложи се цезарово сечение заради малко разобличаване 36 часа след приключването на водите, тъй като лекарите се притесняваха, че може да тръгне зараза към бебето. Всички екипи работеха като една съвършено смазана машина и имаха няколко разновидности за проект на деяние “ , показа с благодарност 36-годишната Анна Бонева , която е в устойчиво положение дружно с бебето.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР