Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич

...
Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич
Коментари Харесай

Започват проверки на прасетата от задния двор в Добричко

Екипи на Областната дирекция по сигурност на храните в Добрич със съдействието на полицейски чиновници от през днешния ден стартират инспекции в така наречен задни дворове дали има налични свине, заяви шефът на ведомството доктор Борислав Каменов на съвещание на регионалната епизоотична комисия, осведоми Българска телеграфна агенция.

В района е оповестено бедствено състояние до 2 септември поради заплахата от разпространяването на Африканска чума по свинете. По последни данни в Добричка област са регистрирани 1046 домашни прасета, които стопаните до през днешния ден трябваше да унищожават.

Проверките стартират в селищата към най-големия свинекомплекс в страната - в добричкото село Козлодуйци, в който се отглеждат 60 000 животни. На стопаните, които не са ликвидирали прасетата в задните дворове, ще бъдат издадени наставления да създадат това в период до 48 часа и ще им бъдат формирани актове за забрана за придвижване на животните, разясни доктор Каменов. По думите му към този момент са избрани площадки за загробване на животните.

Проба от диво прасе, ударено от лек автомобил в землището сред селата Дуранкулак и Ваклино, ще бъде изпратена в референтната лаборатория за проучване за Африканска чума, заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните. Ако резултатът е позитивен, горски чиновници ще създадат клопки в местността за диви свине.

В Добричка област към този момент има един доказан случай на Африканска чума - при диво прасе, ударено също от транспортно средство край Дуранкулак. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР