Екипи на жандармерията избутаха събралите се протестиращи край ГКПП Капитан

...
Екипи на жандармерията избутаха събралите се протестиращи край ГКПП Капитан
Коментари Харесай

Жандармерията освободи със сила пътя към ГКПП Капитан Андреево

Екипи на жандармерията избутаха събралите се протестиращи край Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Така след близо 3-часова обсада, пътят към границата бе отворен. Демонстрантите упорстваха за оставките на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Те бяха безапелационни, че няма да изоставен блокирания път.
" Към момента полицията упражнява принуждение ", разяснява юрист Хаджигенов, откакто пътят беше освободен. Той обаче посочи, че " съществено принуждение " от страна на полицията няма. " Дойдох особено да ме избутат, да ме набият и да ме задържат. В момента, в който си тръгнете, и ще бъда (задържан) ", сподели юристът пред присъстващите медии с камери.
По данни на протестиращите, общо 128 униформени са били изпратени на мястото и са избутали протестиращите. " Има възрастни хора, дами. Някой ден ще се върнем, това е закононарушение. Ако ще задържате някой, задръжте мен ", съобщи пред служителите на реда юрист Николай Хаджигенов, който бе на мястото от началото на блокадата. Той неведнъж разгласи пред униформените, че правото на митинг е човешко право. " Попитах този орган на реда, който няма нищо общо с реда, по какъв начин нарушаваме реда, само че той не можа да ми отговори “, съобщи още юрист Николай Хаджигенов.
Хаджигенов бе безапелационен, че протестиращите не нарушават никой закон. Той цитира Конвенцията за отбрана за правата на индивида и изиска от силите на реда да дефинират норма, която протестиращите нарушават. " Очаквам с неспокойствие да ме изхвърлят отсам принудително - по-умният метод е да се дръпнете. Но по този начин или другояче ние ще победим - по-късно ще се върна за Вас, за всички Вас. Ще ви дадем опция да кажете какво тъкмо значи нарушение на публичния ред - тъй като тези милиционерщини чувам 20 години ", съобщи юристът. Хаджигенов опонира, че Министерство на вътрешните работи и жандармерията могат да смятат каквото си желаят за правото на митинг и мястото, където жителите да го изразят. Последваха и реплики " какво ще стане " от протестиращи към служителите на реда, които упорстваха, че нарушават публичния ред и би трябвало да се реалокират.
Протестиращите блокираха Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " към 19 часа. Блокирано бе придвижването по автомагистрала " Марица ", а върху пътните платна протестиращите разпънаха палатки. От Министерство на вътрешните работи дефинираха блокадата като " нерегламентирани протестни дейности ". " Поради нерегламентирани протестни дейности е блокиран сектор от Автомагистрала „ Марица “ в региона на 109-ия километър, на към 4 км преди Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Движението по пътните платна е прекратено и в двете направления. Служители на ОДМВР-Хасково подхващат ограничения за попречване на затруднения в трафика ", се споделяше в прессъобщение на вътрешното министерство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР