Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и

...
Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и
Коментари Харесай

Критично застрашен вид риба беше открита мъртва при проверка за кърмаци по Дунав

Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) правят интензивни инспекции за противозаконни действия по река Дунав. При една от акциите, в сектора сред с. Вардим и гр. Свищов, бяха открити и извадени от водата 14 броя лави кърмаци с над 700 куки, написа utroruse.com.

На един от тях контролните органи са разкрили есетрова риба. Експерти на природозащитната организация WWF на място откриха, че екземплярът е от сериозно застрашения тип съветска есетра. WWF напомня, че от 2007 година риболовът с кърмаци е неразрешен на територията на България като нечовечен и неселективен. Отделно от това, от 2011 година в страната ни е в действие и цялостна възбрана за улов на есетри в Дунав и Черно море.

„ Става въпрос за млад мъжки образец с тегло от малко над шест кг, преди малко достигнал полова зрялост. Вероятно това е било първото му нахлуване в реката за размножаване. Рибата е престояла вързана през устата, хрилете и главата във водата дни, а може би и седмици. Въжетата бяха предизвикали дълбоки инфектирани рани и разкъсвания.. Вероятно рибата е била вързана за кърмака жива с концепцията феромоните, които изпуска да послужат като стръв за женските. Именно женските са главната цел на бракониерите, заради високата цена на техния хайвер на черния пазар “, разяснява ихтиологът Стоян Михов, началник на отдел „ Биоразнообразие и води “ във WWF България. За страдание, рибата е била открита към този момент мъртва.

По тялото ѝ не е открит маркер, което значи, че става въпрос за дива есетра. Експертите от WWF взеха проби от гръдните перки на екземпляра, с цел да открият с акуратност неговата възраст. Също по този начин ДНК проби ще бъдат изпратени в лаборатория в Германия, където да се удостовери типа на рибата. Ако информацията бъде доказана, това ще е първата съветска есетра, публично открита на територията на България от 2003 година насам.

„ Руските есетри, които допреди 60-70 години са били най-разпространеният и най-улавян тип есетрови риби по Дунав, през днешния ден са сериозно застрашени. През последното десетилетие има единствено няколко открити екземпляра в река Дунав. Затова е извънредно значимо да опазим техните местообитания и да спрем бракониерството. В противоположен случай рискуваме да загубим скъп тип, оживял в продължение на милиони години, значим освен за речната екосистема, само че и за обичайния занаят на крайдунавските риболовен общности. “, поучава Стоян Михов от WWF. Именно тъй като са сериозно застрашени, това лято екип на WWF извърши зарибяване на река Дунав с 20 000 тримесечни съветски есетри. Тя бяха отгледани в разплодник с генетично потвърден дунавски генезис, а няколко седмици по-късно някои от тях към този момент доближиха делтата на реката и към този момент са в Черно море. Руската есетра е измежду последните четири есетрови типа, които към момента се срещат по Дунав.

Международният съюз за отбрана на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от типове в света. По тази причина опазването на техните естествени местообитания е значима част от работата на WWF България. Точно година по-рано 200-килограмова женска моруна, дълга повече от два метра, беше избавена край Силистра от екипа на ИАРА, откакто беше уловена от бракониери в река Дунав край с. Айдемир. Екип на WWF се погрижи за нея, след което я маркира с проследяващ маркер и я пусна назад в реката.

За страдание, сигнал от рибата не беше доказан наново на българските и румънските научни станции по цялото течение на реката, което значи, че евентуално не е оживяла или е била наново уловена от бракониери скоро по-късно.

Природозащитната организация предизвестява, че всеки артикул от дива есетра е противозаконен и вреди съществено както на дребното останали есетрови популации, по този начин и на бъдещите приходи на риболовците.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР