Екипи да проверяват по домовете учениците с неоправдани отсъствия, предвижда

...
Екипи да проверяват по домовете учениците с неоправдани отсъствия, предвижда
Коментари Харесай

Край на учениците с неоправдани отсъствия, МОН вади секирата

Екипи да ревизират по домовете учениците с неоправдани отсъствия, планува план на просветителното министерство. По данни на МОН и на общественото ведомство, за предходната година неизвинените отсъствия са съвсем 7,5 милиона. Идеята на институциите е да понижат фрапантно броя на отпадналите от системата възпитаници, оповестява bTV.

В учебно заведение в Сливен за една година учителите са посетили 450 деца, с цел да ги върнат в клас. Само 26 от тях ще се върнат, а 112 са напуснали. Медиатори, които познават децата и фамилиите им, също поставят старания. Така са убедили майката на 11-годишния Асен, че детето би трябвало да учи.

"Ние отиваме, оказваме помощ на учителките, събираме учениците за всичко, за изпити също отново ", изяснява посредникът Мариана Кирчева. Домовете на отсъстващите ще се посещават от чиновници на детската градина или учебното заведение, Министерство на вътрешните работи и обществените два пъти седмично, а не два пъти годишно, както до момента. Така ще откриват навреме аргументите за отсъствията и ще ползват съответни ограничения за попречване отсъствието на децата и учениците.

Това обаче провокира неодобрение измежду учителите. Защото по този начин отговорностите на родителите се трансферират върху просветителните институции. "Нека да има просветителни посредници, които да не са от учителските среди. Да са хора, които да вземем за пример познават спецификата, културата на този етнос... ", отбелязва Мария Николова, преподавател в СУ "Георги Измирлиев " - Горна Оряховица.

Николова чака, че в случай че част от учителите откажат да спомагат, това да се утежни и връзките посред им. От министерството са на противоположна позиция. Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, твърди, че учителят не работи само и единствено с учебника, той работи и с ученика и това е обществена работа. Проектът ще бъде подложен на обществени разисквания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР