Екипът от независими разследващи на случая с полет МН370 на

...
Екипът от независими разследващи на случая с полет МН370 на
Коментари Харесай

Независимо разследване не успя да разкрие мистерията около изчезналия малайзийски самолет

Екипът от самостоятелни проверяващи на случая с полет МН370 на Малайзийските авиолинии разгласява през днешния ден отчет, в който показва, че не е съумял да откри повода за изгубването на пътническия аероплан, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
 Шести ден няма и диря от изчезналия малайзийски аероплан  Разследват версия „ тероризъм “ в тази ситуация с изчезналия аероплан в Малайзия
" Екипът не може да дефинира същинската причина за изгубването на МН370 ", сподели пред публицисти неговият началник Кок Су Чон.

Докладът удостоверява изказванията на малайзийските управляващи, че самолетът е бил отклонен съзнателно от маршрута си и е летял в продължение на над седем часа след спирането на информационната връзка с него. Посочва се също, че не е изключено в изгубването на летателния уред да е забъркана и трета страна. Според заключенията на отчета от 495 страници смяната на курса на самолета, летял от Куала Лумпур за Пекин, е станала ръчно, което изключва хипотезите, че самолетът може да е бил отвлечен отдалечено.

Предполага се, че мястото на злополуката на полет МН370 е в най-южната част на Индийския океан. Проведеното по-рано тази година от американската компания " Оушън инфинити " второ търсене на останките на самолета не даде резултат. То продължи три месеца и завърши на 29 май. Издирването обхвана повърхност от 112 000 квадратни километра в южната част на Индийския океан.

Това бе второто огромно търсене на самолета. Първото бе извършено взаимно от Австралия, Китай и Малайзия и обхвана повърхност от 120 000 квадратни километра. Цената му беше 200 милиона австралийски $ (147,06 милиона долара). То бе прекъснато предходната година.

Малайзийските управляващи завиха, че оповестеният през днешния ден отчет не е финален, защото останките на самолета не са открити. Те показаха също, че са подготвени да възобновят следствието, ако има достоверни данни за местонахождението им.

" Отговорите на тази мистерия ще бъдат дефинитивни, в случай че бъде открит корпусът на самолета ", сподели Кок Су Чон.

Самолетът с 239 души на борда изчезна на 8 март 2014 година Последната връзка с машината е била при напускането й на малайзийското въздушно пространство. Последните думи са били на водача Захари Ахмад Шах, който споделил на диспечера: " Лека нощ от полет МН370 ", което не предвещавало нищо извънредно.

Миналата година Службата за транспортна сигурност на Австралия също разгласява 440-страничен отчет за изгубването на самолета. В него се споделяше, че водачът на самолета е имал симулатор за полети в дома си и шест седмици преди полета на 8 март 2014 година е симулира на него полет, преминаващ през маршрут, който в началото е бил подобен на маршрута, по който се е отклонил самолетът. Преди това малайзийската полиция пък заключи, че не е имало необикновена активност в симулатора в дома на водача.

Днес Кок Су Чон сподели, че следователите са проучили предишното на водача и на втория водач и са били задоволени от наученото за тях, както и за подготовката и психическото им здраве. Това наподобява изключва версията, че водачите са били некомпетентни или са имали душевен проблеми.

Кок Су Чон добави, че предишното на всички пасажери също е било проучено от управляващите в съответните 15 страни.

Заключенията са били, че всички те са били в здравословно положение, което не поражда някакви подозрения.

Докладът през днешния ден изключва и да е имало каквито и да било механични аномалии по самолета.

Кок Су Чон означи, че мистериозното изгубване на полет МН370 е породило към 60 разнородни тайни теории. Те са варирали от механична неточност през отдалечено предизвикателство на злополука до похищение от извънземни или съветски скрит план. Всички теории са били оценени една по една.

В отчета се установи, че не е имало и нередности в товара на самолета, включващ също по този начин литиево-йонни акумулатори и към 2500 кг манго.

Отломки от самолета бяха изхвърлени по крайбрежието на Африка и на острови в Индийския океан. За три от тях - фрагменти от самолетни криле - бе доказано, че са били от изчезналия летателен уред. Те обаче не разрешиха да се даде отговор на това какво се е случило със самолета.

В отчета през днешния ден се установяват и неточности, позволени от центровете за надзор на въздушния трафик в Куала Лумпур и Хошимин, и се насочат рекомендации, които да подсигуряват, че сходни произшествия няма да се повторят в бъдеще.

Преди формалното издание на отчета, той бе показан в малайзийското министерство на превоза на близки на пасажерите и екипажа. Някои от тях споделиха по-късно, че са доста разочаровани, че не е било открито нищо. Срещата е прераснала в много оживена полемика, а някои хора са били дори ядосани, описаха очевидци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР