Екипът на здравния министър Кирил Ананиев представи изготвения от Министерството

...
Екипът на здравния министър Кирил Ананиев представи изготвения от Министерството
Коментари Харесай

Министър Ананиев представи пред лекари от МБАЛ „Христо Ботев“-Враца плана за преструктуриране на болницата

Екипът на здравния министър Кирил Ананиев показа направения от Министерството на здравеопазването проект за излекуване на регионалната болница във Враца пред шефа на лечебното заведение Орлин Цветков и началници на отделения в МБАЛ. Министерство на здравеопазването получи поддръжката на присъстващите за идното преструктуриране на лечебното заведение. Предвижда се значително понижаване на разноските за прехрана и за външни услуги. Оздравителните дейности включват главно сливане на отделения и оптимизация най-вече на административен личен състав. Не е планувано редуциране на лекари. Промените плануват и понижение на легловата база – от 315 на 270 кревати.
Планът за излекуване на врачанската болница, сходно на този за МБАЛ – Ловеч, е съгласуван с потребностите на популацията от медицински грижи в района. Министър Ананиев разясни, че Министерство на здравеопазването изготвя общи правила за финансово ръководство и надзор в лечебните заведения, които ще бъдат предоставени и на МБАЛ „ Христо Ботев “.
„ Усилията ни са ориентирани в посока, болничното заведение да работи по този начин, че да дава качествена здравна услуга на жителите, само че и да е обезпечен най-благоприятен паричен поток с ясно закрепени средства за заплати, прехрана, доставка на медикаменти, консумативи и други “, съобщи министър Ананиев и прикани началниците на отделения в болничното заведение, в случай че имат оферти за усъвършенстване на работата им, да ги дават на Министерство на здравеопазването.
В момента Министерство на здравеопазването води диалози с кредитори на лечебното заведение за повдигане на запорите. Това ще разреши да се договорят средномесечни равнища на погасяване, тъй че болничното заведение да не генерира нов дълг, а паралелно с това да се върви към разплащане на старите просрочия и навреме погашение на заплати. „ Планът за преструктуриране ще ви обезпечи успокоение да реализирате настоящата си активност и нито един пациент от региона да не остане без нужната му здравна грижа “, съобщи министърът.
„ Имаме общ интерес – укрепването на болничното заведение и опазване на конкурентоспособността ѝ, тъй че лечебното заведение да удовлетворява здравните потребности на жителите “, акцентира министър Ананиев. В рамките на дебата по проекта за излекуване присъстващите на срещата показаха безапелационното си единодушие с ограниченията, начертани от екипа на Министерство на здравеопазването.
През идната седмица заместник-министър Жени Начева ще показа оздравителния проект пред личния състав на МБАЛ „ Христо Ботев “ във Враца.
В срещата участваха още националният представител Петя Аврамова, регионалният шеф Малина Николова и кметът на община Враца Калин Каменов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР