Екипът на София“ не е партия и няма намерение да

...
Екипът на София“ не е партия и няма намерение да
Коментари Харесай

Арх. Любо Георгиев пред Tribune: София като община трябва да работи синхронизирано с външния свят

„ Екипът на София “ не е партия и няма желание да се трансформира в такава. Експерти с взор в бъдещето, които познават в дълбочина проблемите на София и както споделят – знаят по какъв начин да ги решат.

Потърсихме за повече детайлности ръководителя на „ Екипът на София “ проектант Любомир Георгиев, с цел да разберем от първо лице какви са упоритостите на новата гражданска организация и какви са вижданията на специалистите в нея за развиването на столицата.   

- Арх. Георгиев, отпред сте на новата гражданска организация „ Екипът на София “, която има упорит проект за развиването и модернизацията на столицата. Наскоро обявихте, че стартирате работа по създаването на съответни решения за ръководството на София. Разкажете ни малко повече каква е вашата визия и идея за бъдещето на града.

- Първо бих показал „ Екипът на София “ не толкоз като гражданска организация, а като общественост от ангажирани с града си специалисти, т.е. хора, които са работили по него, знаят неговите болки, знаят обстановката, трендовете и имат професионалния потенциал да оферират решения. Това е значимо, тъй като в действителност ние не започваме от нула, имаме сносно извървян път зад тила си, който се състои в съставянето и построяването на „ Визия за София “, след това трансформацията и запълването със наличие на „ Софияплан “ и цялата продукция, която произведохме в границите на четири години там. Това е главното върху което стъпваме и бих споделил, че ние не започваме от начало, а се трансформираме като тип организация, с цел да продължим работата, която към този момент няколко години вършим, по тази причина София да е доста по-добър град за живеене. Ако би трябвало да концентрирам върху това в каква посока би трябвало да се развива София, ами най-малкото да не се опитваме да я напущаме при първа опция, а да е град, с който се гордеем, търсим го и ни става забавен за живеене освен поради по-високите заплати по отношение на тези в останалата част от страната, а тъй като дава високо качество на живот, здраве и прелестно превозване на всекидневието и времето в една добра качествена градска среда.

- Какви провокации ви чакат по пътя към тази мечтана смяна и светлината, в която бихте желали да видите София?

- Предизвикателствата в един огромен град постоянно са доста и София не е изключение. Няма град, на който да му е елементарно, няма град, който да няма огромни проблеми, тъй че би трябвало да си даваме ясна сметка като общество, че на всички места има проблеми с превоза, с отпадъците, с въздуха. Но в същото време на доста други места общините или институцията „ Община “ са проведени по доста по-добър метод от нашата. Това в действителност оттатък практичните посоки, които би трябвало да се подобрят като превоз, достъп до детски градини, жилища, зеленина, въздух, положение на тротоари и още стотици други неща, доста значима, само че по принцип скучна и невидима страна, е точно по какъв начин работи общината. Тя сега не работи добре. Тя работи фрагментирано, а не като една институция, като един организъм. Не работи координирано. Понякога даже има несъгласия и противоборства вътре сред обособените елементи на общината, и не се работи изцяло, дълготрайно и синхронизирано. Все отново има и позитиви, които се осъществят в София, само че те повече се дължат на геройството и високото съзнание на хора вътре в общината, които макар системата, упорстват и отделят време, с цел да се случат нещата както би трябвало. Като цяло първото огромно предизвикателство е общината да работи като система, синхронизирано и да може да взаимодейства с външния свят, което тя сега не прави или по-скоро прави по неприятен метод, тъй че в последна сметка качеството на живот да бъде нараснало освен поради общинския бюджет, който и на най-богатия швейцарски град няма да стигне, само че през съгласуваност и замесване на напъните и на ресурсите на многото участници, които образуват този град. Това е огромният запас на София, който остава необработен към този момент години наред.

- Вие заявявате, че няма да вършиме партия, само че задачите да ангажирате политици с предлаганите от вас решения. Кои са политическите сили, които бихте желали да ви поддържат или очаквате да го създадат?

- Първо да стартираме оттова, че оставяме вратата отворена и тези, които ще изброя не са граница, само че в същото време не считаме да работим дружно с ГЕРБ, тъй като считаме, че ръководството от страна на тази партия към този момент 12 години не довежда до нужното качество и високи резултати. Партиите, с които считаме да работим, най-малко на първи стадий,  са тези, с които към този момент имаме опит в работата си и до момента, това са „ Демократична България “, „ Продължаваме промяната “ в лицето на доста от нейните членове, с които сме работили през годините, това са и „ Спаси София “, които не са партия, само че са политически състезател и чакам да бъдат значим политически състезател в идващите избори. За нас е доста значимо тези организации да работят и да работим дружно в синхрон, тъй като за постигането на многото нужни промени в София е належащо първо постигането на болшинство в Общинския съвет, а в случай че не се работи в посока коалиция, то в идващият Общински съвет ще наподобява на последния ни, даже и на сегашния парламент, в който нито една коалиция или партия няма болшинство, а по този метод се озоваваме в задънена улица и не се върви напред.

- Залагате на специалисти от разнообразни браншове във Вашата организация, а не на политически водачи, това ли е формулата за триумф?

-  Формулата за триумф постоянно е да комбинираш разнообразни съставки в една добра гозба. Това, че няма да вършим партия не значи, че не оценяваме значимостта и тежестта на партиите. Те имат своята роля и значимост, самите хора които са били в политиката години наред имат опит, който ние нямаме. И това е скъп опит, който също би трябвало да бъде замесен. Това, което ние можем да предложим и което към този момент години наред практикуваме и демонстрираме, е точно тази мултидисциплинарност, основана на познания, на експертиза, на данни и на разговор. Това е да кажем е експертното начало, само че с ясното схващане, че да си специалист и експерт не трябва да значи да си затворен в някакъв изолиран кабинет някъде и да казваш какъв брой си най-умен ти и какъв брой другите не схващат, а да се ангажираш, да взаимодействаш с обществото. Става въпрос за реализирането на един двупосочен развой, в който ти показваш и влагаш знанията си в развиването на средата. Това желаеме и това ще продължим да вършим във формата „ Екипът на София “.

Арх. Любо Георгиев учи архитектура в IUAV (Венеция, Италия) и приключва магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Делфт, Холандия). Има богат опит като архитект и началник на мултидисциплинарни екипи. Работи като шеф на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK (Пловдив, 2014-2016), водещ архитект в Turenscape (Пекин, Китай 2012 – 2014), архитект в MVRDV (Ротердам, Холандия, 2009) и в Claus en Kaan Architecten (Амстердам, Холандия, 2007 – 2009).

През 2017 година става шеф на общинското дружество „ Софияплан “ (което дава отговор за пространственото и стратегическо обмисляне на Столичната община), което напусна през 2021 година с съвсем целия си екип. Той беше и началник на екипа, работещ по основаването на „ Визия за София “. Впоследствие арх. Любо Георгиев основа Сдружение за градски политики, на което е ръководител.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР