Екипът на руския опозиционер Алексей Навални отхвърли обвиненията на руските

...
Екипът на руския опозиционер Алексей Навални отхвърли обвиненията на руските
Коментари Харесай

Екипът на Навални отрече да е свързан с убийството на руския военен блогър

Екипът на съветския опозиционер Алексей Навални отхвърли обвиняванията на съветските управляващи, че има нещо общо със обвинената в на пропагандния боен блогър Владлен Татарски .

40-годишният боен сътрудник, чието същинско име е Максим Фомин, беше погубен в неделя с бомба, сложена в гипсов бюст с лика му в кафене в центъра на Санкт Петербург. То е благосъстоятелност на създателя на частната войска " Вагнер " Евгений Пригожин . Часове по-късно беше арестувана 26-годишната Дария Трепова , която е внесла статуетката.

В понеделник Националният антитерористичен комитет на Русия заяви, че нападението против Татарски е било планувано от " украинските специфични служби с присъединяване на сътрудници от средите на сътрудничещите с по този начин наречения Антикорупционен фонд на Навални ". В известието де медиите се показва още, че Дария Трепова също " има опозиционни възгледи и е покровител на Фонда за битка с корупцията (ФБК) на Навални ".

Опозиционните деятели Иван Жданов и Леонид Волков , които живеят в заточение в чужбина, излязоха с позиция, в която се споделя, че това е опит да " се припише на организацията подправено обвиняване в тероризъм ". Според тях сътрудници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) са виновни за покушението. Киев също изрично отхвърли.

Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на украинската президентска канцелария, сподели, че убийството на Татарски може да е дело на съветски " партизани ". " В Русия паяците се ядат един различен в буркан ", написа той в Туитър.

Евгений Пригожин сподели, че е малко евентуално украинските служби да стоят зад атентата и позволи, че той е дело на " група радикали ".

Във вторник стана ясно още, че съветският президент Владимир Путин е наградил посмъртно убития с медал за смелост.
Знаела ли е Дария Трепова за бомбата?
Междувременно следственият комитет на Русия преквалифицира случая в терористична офанзива. Преди това беше формирано наказателно дело за ликвидиране по общественоопасен метод. Според управляващите в статуетката е имало радиоуправляемо взривно устройство. Беше оповестен видеозапис от разпита на Трепова, в който тя удостоверява, че е предала статуетката на блогъра, като не признава, че е извършителка на убийството.

" Занесох там една статуетка, която се взриви. Бих споделила, че бях арестувана за това, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски ", са точните думи на Трепова. На въпроса кой й е дал статуетката, тя дава отговор: " Може ли да кажа по-късно? ". Тя може да получи присъда от 15 до 20 години затвор.

Появиха се и догатки, че в убийството е забъркан брачният партньор на Трепова - Дмитрий Рилов . Той е член на Либертарианската партия на Русия и участник в опозиционни манифестации дружно с Дария, за което са били арестувани. Според партията Рилов не живее в Русия от няколко месеца. Самият той даде изявление, в което споделя, че брачната половинка му може да е била употребена за подставено лице и да не е знаела, че в статуетката има бомба.

" Да, дружно с Дария в действителност не поддържаме войната в Украйна, само че считаме, че сходни дейности са неприемливи. 100% съм сигурен, че тя в никакъв случай нямаше да се съгласи на това, в случай че знаеше ", сподели Рилов.

Каналите в Телеграм ШОТ и " Пазете се от новините ", базирайки се на свои източници, оповестиха, че Роман Попков - някогашен член на Националболшевишката партия на Едуард Лимонов, а по-късно опозиционен деятел и публицист, сътрудничил на МБХ-Медия на Михаил Ходорковски , може да е вербувал Трепова. Попков живее в Украйна от няколко години и нееднократно е призовавал за събаряне на режима на Владимир Путин, заяви Радио Свобода.

Той обаче също отхвърли да е забъркан в убийството на Татарски, като сподели, че в никакъв случай не би поел подобен риск, защото има родственици в Русия, в това число майка си, която живее в Брянск.

" Не съм давал никакви заповеди на Даша, не съм я запознавал с украински шпиони. Познавам я от обществените мрежи - тя е мой клиент, интересуваше се от публицистика ", написа Попков.

В същото време съгласно опозиционния водач Татарски " си е заслужил това, което е получил ".
Критики към Министерство на защитата
Владлен Татарски поддържа войната на Русия в Украйна през цялото време, а в предишното се е сражавал като част от проруските сили в Донбас , макар че самият той е роден в страната. Дори предходната година, на събитие с Путин за нелегално анексираните територии на Украйна, сподели: „ Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, в случай че би трябвало ".

Татарски имаше канал в Телеграм с над 500 000 клиенти и се смяташе, че има огромно въздействие. Напоследък обаче той беше все по-критичен към метода, по който се води войната - поради решенията на командирите и неприятното въоръжение и съоръжение на съветската войска. Това породи мнения, че минава към лагера на национал-империалисти като Игор Стрелков (Гиркин) , който разгласи с група съидейници, че Русия е на прага на военно проваляне.

От ФБК на Навални разясниха, че самата ФСБ е " отстранила " блогъра, точно тъй като е отправял рецензии към съветското Министерство на защитата. Агентите " се тровят и убиват един различен, разделят си териториите. Просто не всеки подобен случай става публично притежание ", сподели Жданов.

Волков допълниа, че " всемогъщите секрети служби " са направлявали ситуацията, само че в този момент са позволили сходно нещо да се случи измежду бял ден в центъра на Санкт Петербург, а това приказва, че ФСБ е виновна.

Според ФБК обвиняването, че Навални е забъркан в убийството, е комфортно за съветските управляващи, тъй като им дава опция да го осъдят за тероризъм с оптималната присъда.

" От години управляващите се пробват да припишат терора на опозицията. Подобни обвинявания от страна на Комитета за битка с тероризма са сензитивен въпрос, тъй като Навални скоро ще би трябвало да дава отговор за екстремизъм по ново наказателно дело ", добави Жданов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР