Екипът на предаването Денят започва с култура“ излезе с декларация

...
Екипът на предаването Денят започва с култура“ излезе с декларация
Коментари Харесай

Журналисти от БНТ: Кошлуков ни оказва натиск

Екипът на предаването " Денят стартира с просвета “ излезе с декларация против новия програмен шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, с която го упрекна в напън, заяви Дир бг. През уикенда в уеб страницата " Клуб Z " се появи неофициална информация, че Кошлуков е дал период от две седмици на публицистите да удвоят рейтинга на предаването с " по-лайфстайл звучене ", в случай че не - ще бъдат заменени с хора, които " могат и знаят по какъв начин да се направи ". Самият Кошлуков разяснява това посредством просторно изказване в профила си във Facebook, в което съобщи: „ Не изискуем пояснение на издания от един, или различен кръг на медийни босове. Оценката ни я дават още веднъж феновете, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме социална телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други ползи, само с публичния “.
Последваха обаче редица отрицателни реакции от известни представители на културните и преподавателските среди, измежду които проф. Александър Кьосев, който прикани да не бъде променяно предаването " Денят стартира с просвета ", тъй като е " една от дребното останали достоверни институции на българската просвета ". Той написа писмо до омбудсмана на малкия екран, което беше подкрепено от над 450 души, сред които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева. Писмото е изпратено и до Съвет за електронни медии. Тази заран, при започване на предаването, водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович прочетоха декларация, с която потвърдиха информацията, че са били притискани от Кошлуков:
" Във връзка със протичащото се през последните дни в Българска национална телевизия и по-конкретно с зародилите кардинални разлики сред екипа на „ Денят стартира с просвета “ и програмния шеф на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция: Обществената телевизия извършва функционалностите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като основава и поддържа профилирани излъчвания, които покриват разнообразните полезности и усети на своите фенове. Това е и повода тези излъчвания да не се въдворяват в рейтинги, а да се правят оценка като образоващи, доближаващи се до всемирен културни полезности и съдействащи за разбирателството и толерантността в връзките сред хората. Такова е и предаването „ Денят стартира с просвета “, което през последната седмица е обект на напън от страна на програмния шеф на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е казусът на предаването. Това демонстрира цялостно недоумение на спецификата на работата ни, създавайки всекидневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето за какво заявяваме:

• Не пазиме ползите на нито една партия - каним гостите си не поради партийното им участие, а в качеството им на специалисти.

• Изискването за повишение на рейтинга също демонстрира недоумение на функционалностите, които публичната телевизия би трябвало да извършва. Критериите за просвета, жанр и просветителна задача не могат и не би трябвало да бъдат измервани в цифри.

• Оценяваме заявената цялостна независимост на тематики и събеседници от страна на генералния шеф на Българска национална телевизия - Константин Каменаров. Това са главните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме само с тях. От този миг оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на управлението на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изричат своята поддръжка за това, което вършим, че “Денят стартира с просвета ” ще продължи да бъде непокътната територия за логичен спор и независимост на словото ".

За през днешния ден в 11.30 часа е плануван митинг пред Българска национална телевизия с искане за оставката на " назначения по поръчка на ръководещите " Емил Кошлуков. Пръв през вчерашния ден стартира известният музикант и природозащитник Васил Гюров, който заставам прав пред постройката на малкия екран няколко часа, с окачен върху себе си протестен афиш " Цензурата и Кошлуков вън от Българска национална телевизия ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР