Екипът на потърси експертното мнение на доц. Румен Драганов, председател

...
Екипът на потърси експертното мнение на доц. Румен Драганов, председател
Коментари Харесай

Как оцелява българският туризъм в условията на коронакризата?

Екипът на потърси експертното мнение на доцент Румен Драганов, ръководител на Конфедерацията на българския туристически бизнес, по отношение на обстановката с българския туризъм в изискванията на криьзата с ковид.

Какви са упованията на сектора за зимния туристически сезон и ще успее ли да оцелее секторът в интервал на пандемия - ето какво сподели доцент Драганов:

Какви са вашите упования за развиването на туризма при новите ограничения?

При тези ограничения туризмът ще даде оптималното от себе си, с цел да може да продължи да съществува в тази комплицирана конюнктура. Всички, които са поели задължения за обслужване на свои доверители по празниците, са в цялостна подготвеност да ги изпълнят при съблюдаване на всички условия на заповедите на министъра на опазването на здравето и инструкциите, които произтичат от Министерството на туризма.

Относно ски сезона и отварянето му по-късно?

Ние поддържаме позицията на вицепремиера, че българският туризъм изцяло дава отговор на условията и е взел всички ограничения за опазване живота и здравето както на личния състав по този начин и на туристите и няма никаква опасност във връзка с съблюдаване на ограниченията. Тук е въпрос на съблюдаване на условия, а не за срив на стопанската система, което е непродуктивни и го видяхме, че основава доста по-големи проблеми.

Очакваме повтаряне и при зимния сезон на това, което се случи през летния сезон. Устойчивият туризъм, който е фамилен бизнес дребни хотели, къщи за посетители, вили чартърен е това, което работеше на макс през лятото и това ще следим и през зимата. Всички тези обекти с непрекъсната клиентела и които в годините са потвърдили своя опит и професионализъм да обслужват и са основали постоянни връзки на вътрешния пазар те няма да имат никакви проблеми.

Какви са упованията ви за непознати туристи?

През декември, януари и февруари в страната ще влизат приблизително към 420 000 - 430 000 чужденци, тъй че тези хора без значение дали идват при свои близки или за бизнес или отмора, би трябвало да бъдат обслужени. Това е с към 45% по-малко от предишни само че това е обикновено в тази обстановка.

На този стадий чакаме държавното управление да вземе решение да бъде позволено изхранването на посетители на хотелите в самите заведения за хранене на хотелите. В момента имаме една огромна част от хотелите, които не работят. От 19 900 хотели у нас, близо 15 000 са затворени и тези съвсем 5000, които работят, обслужват основно бизнес туристи. Те би трябвало да могат да правят изхранване в границите на площта, която имат, защото заетостата е под 15%. Това е изцяло допустимо без да заплашва ограниченията, които са взети със заповед на министъра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР