Екипът на Паразит по време на Оскарите Не би било

...
Екипът на Паразит по време на Оскарите Не би било
Коментари Харесай

Как корейското кино стигна до четири Оскара за една вечер

Екипът на " Паразит " по време на Оскарите

Не би било пресилено да се каже, че никой не е очаквал успеха на корейския филм " Паразит " в четири категории на тазгодишните Оскари. При това най-големите категории: за филм, режисьор, сюжет и най-хубав интернационален филм. Погледнато в ретроспекция, нямаше причина някой да чака сходно показване: " Паразит " е първия неанглоезичен филм в историята на премиите на Академията, който печели наградата за най-хубав филм.

Причините за триумфа на филм се крият в доста фактори. Самата история на " Паразит " е въздействаща, отвън кутията, визира доста обществени тематики, смесва жанрове и е необятно възхвалявана за реализма си във връзка с разделянето сред небогати и богати в Южна Корея. След като получи премията за най-хубав филм, режисьорът Пон Джун-хо разгласи, че ще чества до сутринта. Но Джун-хо не единственият, който би трябвало да чества.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С микс от хрумвания през годините - доста от които са били подложени на критика и извън, и от вътрешната страна, Корея съумя да сътвори своя лична кино промишленост, която да се конкурира с американските продукции, които към този момент преобладават съвсем на всички места по света.

Странният протекционизъм, който даде резултат

Южна Корея вкарва квота за броя дни през годината, в които корейските кина могат да демонстрират задгранични филми, още през 1967 година Това решение води и до момента до съвсем неспирна рецензия от външни продуценти и дистрибутори. При първичния закон дните, в които кината демонстрират единствено корейски филми, са 146. През 2006 година обаче този брой пада до 73, поради договарянията за комерсиално съглашение със Съединени американски щати. За представителите на промишлеността има доста аргументи да се тормозят от отварянето на пазара, тъй като по това време Съединени американски щати към този момент от дълго време е най-доминантната мощ в киното, с бюджети за най-големите филми от по няколкостотин милиона $. Съответно, рецензиите стартират да идват и от двете страни, само че резултатите не са пагубни, както чакат представителите на корейската промишленост.

Отварянето на пазара не пречи на Корея да продължи да бълва шлагери на азиатския пазар, а и освен. Още от 90-те години на предишния век режисьорите в страната се насочват към това да вършат филми по формулата на холивудските блокбъстъри, както и по-креативни откъм жанрова позиция творби.

Преди триумфа на " Паразит " такива жънат и филми като " Oldboy " (2003 година, с англоезичен римейк от Спайк Лий 10 години по-късно), " Snowpiercer " (2013) и " Влак до Пусан " (2016). " Влак до Пусан " е най-гледаният филм в Корея, и вторият най-гледан в Хонконг за съответната година, с бюджет от 8.5 млн. $ и доходи от над 90 млн. $.

" Паразит " е безспорната черешка на тортата - освен поради премиите си Оскар и Златна палма, само че и поради финансовото си показване. Филмът, с бюджет от едвам 11 млн. $ - огромен бюджет за корейски филм, само че невисок подобен за холивудски, има досега доходи от 167 млн. $. Тази сума обаче сигурно ще нарасне през идващите седмици, откакто филмът си обезпечи вниманието на света с изненадата на Оскарите.

Самият режисьор Пон Джун-хо разяснява по време на премиите, че се надява повече хора да обръщат внимание на киното отвън британския език. " Веднъж щом преминеш няколкосантиметровата преграда на надписите, се оказваш измежду толкоз доста невероятни филми ", сподели той при едно от няколкото си качвания на сцена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР