Екипът на остров “Света Анастасия не престава да изненадва посетителите.

...
Екипът на остров “Света Анастасия не престава да изненадва посетителите.
Коментари Харесай

Нов плажен бар на български остров в Черно море!

" Екипът на остров “Света Анастасия " не престава да изненадва посетителите. Вече и плажен бар посреща феновете на това красиво място. Разбира се, мидите на тенекиена кутия наложително би трябвало да се дегустират! ".

Това написа в обществената мрежа Facebook преди минути кметът на Бургас Димитър Николов.

Най-ранното човешко наличие на острова е засвидетелствано през епохата на късната древност (IV-VI век). Доказателство за това е изобилният керамичен материал, открит при подводните изследвания, извършени през 1973 година

Oстров Света Анастасия е за първи път нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през последното десетилетие на XVII век.  

Манастирът

Манастирът  " Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка) " е единствената островна обител в България, част от която е непокътната до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, само че в този момент от тях има единствено археологически остатъци.

Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

Манастирската черква, носеща името " Успение Богородично ", е  дребна, само че със постоянен каменен строеж, укрепен с дървени сантрачи. Тази най-стара част на църквата след това е превърната в олтар. Между него и по-късното уголемение на манастирската черква е ситуиран забележителният дървен иконостас от 1802 г.  За строителство в края на XVIII в. приказва новоткритият при консервационна активност надпис, който свидетелства за построяването на каменна постройка през 1772 година В началото на XIX век този надпис е бил вграден в новопостроения метох. 

Българският " Алкатраз "

Църковната обител просъществува до 1923 година, когато манастирът е трансфорат в затвор. Там са заточени 132-ма комунисти и земеделци. Трудната поддръжка на островния затвор принуждава държавното управление да трансферира пандизчиите в бургаския полицейски сектор, а част от тях са освободени.

След атентата в софийската черква " Света Неделя “ през април 1925 година, островът още веднъж е трансфорат в затвор. На 29 юли 43-ма от арестантите съумяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей. 

Фарът

Фарът на острова бил построен от френска компания през 1889 година Той бил инсталиран върху стоманен дирек, повдигнат на 40 метра над морското ниво и при положително време светлината му се виждала от 10 благи. През 1912 година в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до през днешния ден. Той е разпален за пръв път на 13 юни 1914 г. 

Островът след 60-те години

От 60-те до 80-те години на предишния век Островът става обичано място на креативната бохема на Бургас. Негов " губернатор “ дълги години буразлии назовават огромния бургаски стихотворец Христо Фотев, който прекарвал огромна част от времето си там. На острова тогава имало ресторант, дребен хотел, черква и пристан.

Островът е прочут и с това, че там са снимани филмите на Рангел Вълчанов " На дребния остров " и " Островът " на Камен Калев, с присъединяване на Летисия Каста.

От 2001 година Света Анастасия е със статута на културно-историческа забележителност. 

Остров Света Анастасия през днешния ден

Лекарна, предлагащи чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант с достоверни бургаски ястия по остарели рецепти… и всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив – Остров Света Анастасия. До там стигате с корабче, на което сте се качили от " Магазия 1 " (непосредствено преди Морска гара - Бургас).

До скоро това звучеше като приказка, само че от месец май 2014 година е част от бургаската действителност, с помощта на извоювания и изпълнен от Община Бургас план " Културно-историческото завещание на о-в " Света Анастасия “ и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация ", финансиран по Оперативна стратегия " Регионално развиване ". 

Житие на Света Анастасия

Света Анастасия Фармаколитрия е измежду дребното жени-мъченици, почитани извънредно ревниво и с доста обич както от католическата, по този начин и от източноправославната черква.

Анастасия е родена в Рим в благородническо семейство. Баща й Претестат бил сенатор, а майка й Фавста изповядвала християнството. Неин преподавател бил Хрисогон – също християнин, след това канонизиран. След гибелта на майка й, Анастасия била принудително омъжена за сенатора Помплий. За да резервира девството си, тя се престорила на неизличимо болна и не позволила непосредственост със брачна половинка си. Помплий подложил брачната половинка си на унижения и обиди. Но той скоро умрял - по време на една стихия корабът му потопен. Така Анастасия останала вдовица и почнала да употребява благосъстоянието си за облекчение на страданията на затворените в тъмниците християни. Тя почнала да пътува от град на град и на всички места утешавала затворените си единоверци, лекувала ги, осигурявала им храна, а когато можела заплащала богато на тъмничарите за освобождението им. Постепенно тя изучила до най-големи тънкости лекарския поминък и станала именита лечителка. Затова била наречена " Фармаколитрия " – от гръцки  " избавителка от страданията ".

През тези години император Диоклециан подложил християните на най-голямото гонение в историята на църквата. По това време Анастасия била в провинция Илирик, в гр. Сирмиум. Една заран тя отишла както постоянно в пандиза и го заварила празен – предната нощ всички християни били избити. Тя се разплакала и по този начин за всички станало ясно, че е християнка. Незабавно я арестували и макар увещанията персонално на императора,  Анастасия не се отрекла от християнската религия и била хвърлена в пандиза. В продължение на 60 дни била оставена без храна, само че все пак останала жива. Затова, дружно с още 121 пандизчии, тя била натоварена на транспортен съд, който бил съзнателно продънен. Благодарение на молитвите на Анастасия корабът не потопен и пандизчиите съумели да го докарат до най-близкия бряг. Когато схванал за поредния  несполучлив опит да бъде убита, шефът на Илирик разпоредил Анастасия да бъде разпъната сред четири стълба и да бъде изгорена жива.

На 22 декември 304 година заповедта била изпълнена. Според църковното поверие Света Анастасия починала, само че тялото й останало неповредено от огъня. Паметта на светицата се уважава на 22 декември – в деня на мъченическата й гибел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР