Екипът на неправителствената организация Институт за пътна безопасност обвини Министерсвото

...
Екипът на неправителствената организация Институт за пътна безопасност обвини Министерсвото
Коментари Харесай

Корупция в Министерството на транспорта

Екипът на неправителствената организация " Институт за пътна сигурност " упрекна Министерсвото на превоза в сериозна корупция. Според Богдан Милчев и съидейниците му в отчета към плана за изменение на Наредба №37, зам.-министърът А. Попов изяснява, че с измененията ще се увеличи „ качеството на контрола на теоретичното и практическото образование за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС “. На процедура обаче главната цел на плана за промени в Наредба №37 е да се потвърди, че се основава система за ефикасен надзор на образованието, с цел да влезе в действие заповедта на министъра на образованието и науката за увеличение на часовете за практическо образование. С други думи, публично измененията се вършат с цел да се усъвършенства образованието, само че зад това стои напълно друга концепция – задачата е да се дадат " едни пари " на " едни хора " – корупция.

Ето какво пишат от " Института за пътна сигурност ":

Схемата, по която се работи, с цел да се дадат тези пари, е следната:

1. за възстановяване на образованието министърът на образованието предлага повдигане на часовете за практическо обучение; по този начин инструкторите ще са удовлетворени, тъй като ще се вдигне цената на образованието, а обществото ще бъде заблудено за това, че държавната администрация работи;

2. министърът на образованието споделя, че с цел да е несъмнено, че часовете по процедура се дават, министърът на превоза би трябвало да направи една система за GPS надзор на практическото обучение;

3. министърът на превоза разпорежда на верните хора да създадат системата за надзор, против което те получават съответните пари; сметката, която се прави е един път да се дадат едни пари за изработката на системата, а по-късно да се събира такса за всеки „ проконтролиран “ обучаван лидер.

Именно тази скица стартира да се осъществя предходната година, когато автомобилната администрация разпореди на компанията на една млада госпожица от Благоевград без никакъв професионален и житейски опит, да изготви концепцията за надзор на практическото образование. Инструкторите обаче схванаха същинските планове на администрацията и по тази причина беше изработен митинга на 14 януари. В резултат на този митинг, министрите на превоза и образованието дадоха обещание, че това няма да се случи и че Държавната организация за пътна сигурност ще бъде посредник на измененията в системата за образованието.

Да, но не. На процедура работата по реализирането на описаната концепция за даването на парите продължи. Министърът на образованието пусна заповед за повдигането на часовете за практическо образование, с изискването, че заповедта ще влезе в действие откакто министъра на превоза обезпечи система за надзор на практическото образование. Именно по тази причина се появява и плана за изменение на Наредба №37. Този план обаче, кардинално е е неверен, тъй като:

1. няма координация на предлаганите текстове за промени в наредбата, с текстовете от образователните документи, по които би трябвало да се организира обучението;

2. оферти за промени в наличието на образование и неговата организация, по принцип нямат място в Наредба №37; според ЗДвП наличието на образованието и неговата организация се дефинират от министъра на образованието и науката в съответните образователни документи, а министърът на превоза, с Наредба №37 дефинира изискванията и реда за издаване на разрешенията за образование и изискванията и реда за самото образование (например образователната документи споделя, че теоретичното образование се води в кабинет, а Наредба №37 дефинира условията към кабинета – повърхност, осветяване и т.н.);

3. предлаганите промени изцяло се разминават с философията на концепцията за образование на водачите, препоръчана от Държавната организация за пътна безопасност; там много изрично е записано, че образованието би трябвало да се освободи от административните тежести и ограничавания, а на инструкторите се даде опция да ползват самостоятелния метод към всеки обособен обучаван лидер, като в същото време се завишат условията към изпита и хората, които го организират.

Трябва обаче да се признае, че стремежът на инструкторите към повдигане на часовете за практическо образование не е инцидентен. В резултат на понижаване на популацията на страната, непрестанно понижава и броят на хората за образование. Същевременно, поради лесният достъп до специалността на инструктора, броят на образователните центрове пораства и вследствие на това приходите на хората, които се занимават с образование на водачите, понижават. Затова при деликатното запознаване с плана за промени в Наредба №37 се вижда и още едно предпочитание за смяна – да се ограничи достъпа на по-малките компании до пазара за образование на водачи.

За контрола при образованието:

По принцип, с цел да се подсигурява основаването на положителни водачи, със Закона за придвижването по пътищата, на министъра на превоза е предоставено да реализира надзор върху образованието. Той се реализира от автомобилната администрация, която би трябвало да управлява дали инструкторите съблюдават образователната документи на министъра на образованието. И тук е един от най-важните моменти – какво управлява администрацията. Сега, при теоретичното образование, тя следи за наличието на обучаваните водачи в кабинетите, а при практическото образование следи дали се дават часовете избрани за кормуване. В този смисъл са и предложенията за промени в Наредба №37 при реализирането на надзор със модерни механически средства.

Добрият лидер се построява не толкоз на правилото на многото часове за образование, а на това какво е наличието на образованието и дали той е получил това наличие. Затова при теорията е значимо освен какъв брой часа е преседял в кабинета по доктрина, а и това, какво му е преподадено и по какъв начин е усвоен материала. За задачата, всеки образователен център, според образователната документи, е задължен да дава на всеки обучаван лидер образователна брошура, в която е разказано наличието на образованието и по какъв начин е проведено то. В тази брошура инструкторът би трябвало да отбелязва напредъка на лидера в процеса на образование и тя предстои на надзор от автомобилната администрация. За страдание, без значение от условието на образователната документи, тази образователна брошура в този момент не се издава и тя не се изисква и управлява от администрацията, без значение от това, че те са длъжни да го вършат.

Същото е ситуацията и при практическото образование. Подробно, наличието на това образование, с излагане уменията, на които би трябвало да бъде подготвен лидерът, е изложено в образователната брошура, само че за жалост нея я няма и всичко остава в ръцете на обособения инструктор. Наистина, броят на часовете за кормуване несъмнено има значение, за това да се създаде един добър лидер, само че още по-важно е какво се преподава в тези часове. Сега се управлява единствено даването на часове и не се управлява по-важното - дали преди да се яви на изпит, инструкторът е преподал на обучавания лидер всички умения, които се изискват от образователната документи.

За образователната брошура:

Отсъствието на образователната брошура в процеса на образование пречи на автомобилната администрация да реализира нужния надзор и лишава системата за образование от още една доста основна опция за надзор върху работата на образователните центрове от страна на обучаваните водачи. Но тъй като тя осветлява работата на инструкторите по образованието на водачите и активността на администрацията във връзка с контрола, и двете страни не я желаят и бягат от нея.

В умозаключение:

1. на процедура, в плана за изменение на Наредба №37 няма текстове, които да подсигуряват осъществяването на пълностоен и логичен надзор върху активността на образователните центрове, с който да се подсигурява тяхната качествена работа и „ произвеждането “ на положителни водачи;

2. изрично може да се каже, че предлагането за изменение на Наредба №37 е с корупционна устременост, а сегашният надзор е безусловно фиктивен и с използването на корупционни практики, и този план с нищо не го усъвършенства.

3. Институтът за пътна сигурност ще провежда невиждан митинг за осъществяване на структурни и кадрови промени в Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ и Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация”.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР