Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии

...
Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии
Коментари Харесай

Преразглеждат клиничните пътеки, по които работят общинските болници

Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа опциите за икономии в бюджета на ведомството, с цел да могат да се покачат средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година.

Допълнително в границите на договарянията с Българския лекарски съюз по новия рамков контракт ще се преразгледат в детайли логаритмите по клиничните пътеки, по които работят лечебните заведения, с цел да се видят опциите за смяна. От своя страна Сдружението на общинските лечебни заведения в България ще даде на Министерство на здравеопазването своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти. Тези задължения бяха поети от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и от представителите на Сдружението по време на среща в Министерство на здравеопазването.

Министър Ананиев беше безапелационен, че решението на казуса с тежкото финансово положение на общинските лечебни заведения е обвързван с усъвършенстване на активността им по този начин, че да се дава на хората качествена здравна помощ и да се обезпечи достъп до здравни услуги и в най-отдалечените региони на страната. „ Искаме да имаме опазване на здравето в цялата страна и затова сме подготвени да спомагаме, тъй че ограниченията, които ще се подхващат, да бъдат ефикасни и да подсигуряват качествено опазване на здравето “, уточни здравният министър.

Екипът на здравното министерство има ясна визия за положението на общинските лечебни заведения и е подготвен да даде експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения.

Сред проблемите, които бяха разисквани, бяха дефицитът на фрагменти и инсталация, ниските хонорари, медицинските стандарти и други.

Здравният министър разясни, че сега за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички рационални мнения, които постъпят в Министерство на здравеопазването.

В понеделник следва втора среща сред представители на Сдружението, на министерството и на НЗОК, на която се чака да бъдат набелязани съответни ограничения за подкрепяне на общинското опазване на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР