Екипът на IBM, ангажиран с разработката на новия квантов процесор

...
Коментари Харесай

IBM обяви най-мощния квантов процесор


Екипът на IBM, зает с създаването на новия квантов процесор Osprey
(снимка: IBM)

IBM разкри нов, 433-кубитов квантов процесор – най-мощният и модернизиран в света, съгласно компанията. Osprey дебютира на форума IBM Quantum Summit 2022 и дава обещание релативно компактни квантови компютри с невиждана изчислителна мощ. Първата система от ново потомство, компютърът IBM Quantum System Two, ще се появи след към година и ще бъде единствената по рода си.

Според IBM, броят на класическите битове, нужни за показване на положение в процесора IBM Osprey, надалеч надвишава общия брой атоми във вселената. Трудно е за поверие, само че законите на квантовата физика разрешават сходно пояснение. Друг е въпросът, че никой не е в положение умело да се разпорежда с разкрилите се квантови благоприятни условия.

Изследователите към момента се лутат в квантовите логаритми и тяхната практическа стойност. Досега в действителност имаме симулатори на избрани физически процеси, които са подобаващи за моделиране на стеснен брой феномени и са изцяло несъответствуващи за типичен калкулации.

Новият процесор IBM Osprey е продължение в развиването на архитектурата за квантови процесори на IBM. Преди към година компанията показа Eagle със 127 кубита, който се трансформира в самобитна тестова площадка за рационализиране на квантовите процесори на IBM. Процесорът Eagle стана олицетворение на концепцията за безпределно мащабиране на кубити, което е доста мъчно да се приложи при настоящето равнище на развиване на науката и технологиите.

Квантовият процесор IBM Osprey има 433 кубита и се смята за най-мощният сега
(снимка: IBM)

 

Основната преграда пред мащабирането остава нуждата от изстудяване на кубитите до ултраниски температури. IBM съумя да сътвори архитектура от кубити с доста компактно разположение както на самите кубити, по този начин и на възлите, с цел да дефинира и промени техните самостоятелни квантови положения (четене и запис). Новите процесори съставляват многослойна конструкция с минимум три основни пласта: един с кубити, различен с детайли за четене и трети с детайли за запис.
още по темата
В допълнение, компанията създаде предупредителен интерфейс с мултиплексиране, което в допълнение понижи броя на сигналните линии, нужни за работата на квантовите процесори. В резултат на това повече от един процесора IBM Osprey могат да бъдат конфигурирани в релативно дребна стойка.

Обявяването на новия процесор и бъдещата мащабируема IBM Quantum System Two е подкрепено от редица софтуерни нововъведения. По-специално, компанията пусна бета версия на програмата Qiskit Runtime, която разрешава избор на скоростта на квантовите калкулации или на точността, като се употребява елементарна алтернатива в API.

За отбрана на квантовите и класическите системи от хакване със същите квантови системи ще се грижи софтуерното решение IBM Quantum Safe. Рано или късно атакуващите ще се снабдят с квантови компютри и организациите би трябвало да бъдат готови за това авансово.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР