Екипът на Фонда на фондовете, оценявал кандидатите за фонд мениджъри

...
Екипът на Фонда на фондовете, оценявал кандидатите за фонд мениджъри
Коментари Харесай

Новите два фонда за стартъпи тръгват от есента

Екипът на Фонда на фондовете, оценявал претендентите за фонд мениджъри

© Надежда Чипева Още по тематиката
Два претендента остават в надпреварата за 24 млн. евро за нов рисков фонд

В процедурата на държавния Фонд на фондовете остават единен екип на Black Peak и NEVEQ и по-непознатият претендент " Морнингсайд хил "
13 авг 2018
Четири екипа желаят да ръководят държавния Фонд за рискови вложения

Победителят ще разпределя общо 67 млн. лева, от които 47 млн. лева идват през Фонда на фондовете, т.е. са евросредства
27 юни 2018
Сдружения към ОББ и SG Експресбанк ще разпределят 450 млн. лева за градско развиване

Въпреки слабия интерес към състезанието за мениджъри на фондовете те има късмет да проработят от есента на тази година
2 яну 2018 След 9 месечна процедура държавният Фонд на фондовете избра мениджъри на първите два фонда за финансиране на стартъпи с обществен запас. Общо 64.7 млн. лева първичен капитал се дава на българо-италианското обединяване " АД - Венчърс ", в което водещ сътрудник е " Клийнтех България ", и на обединяването " Некст Тех Венчърс " с участници Константин Петров, Златолина Мукова, Йордан Зарев и Александър Терзийски (от екипа на NEVEQ). Средствата са за дялово вложение в започващи компании и за ускорение на растежа на към този момент одобрени новаторски сдружения. Изборът бе изработен в съревнование с общо 10 претендента, като първичният проект бе фондовете да са три. За един от тях обаче не бе излъчен победител и състезанието ще бъде разгласен отначало през есента.

Новите фондове за стартъпи

Общо 200 стартъпа ще могат да бъдат подкрепени в границите на първичния 5-годишен интервал, за който се основават фондовете. Финансирането, на което ще може да разчитат фирмите, е от 25 хиляди до 1 млн. евро. Публичният запас идва от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014 - 2020 година, а мениджърите ще би трябвало да прибавят личен запас за финансиране, както и да привлекат частни коинвеститори.

От фонда на фондовете занапред основават комисия, която ще управлява определените фонд мениджъри, като стремежът е активността им да стартира допустимо най-скоро. " С тази процедура зареждаме стартъп екосистемата, която през последните пет години потвърди, че може да работи с сходен размер обществен запас, с цел да може тя да се развива ", сподели изпълнителният шеф на държавната конструкция Светослава Георгиева.

На този стадий не е ясно кои са сътрудниците, дали обещание поддръжка с писма за ангажимент, като това се чака да стане ясно през есента, когато ще бъдат публично подписани договорите с определените фонд мениджъри.

Двата фонда

Обединение " АД - Венчърс " ще ръководи фонд с първичен капитал от 14 млн. евро. Офертата, с която е класиран преди всичко, планува мениджърът да обезпечи 3.19% от общия запас или 446 хил евро. Привлеченото кофинансиране ще е в размер на 1.87 млн. евро. Сдружението е предложило общо 215 предприятия за първична инвестиция или по 43 средногодишно. Представил е доказателства за 24 евентуални покупко-продажби, които може да подписа. Приложил е 6 писма за желание от интернационалните сътрудници и 8 от локални вложителя, които биха се присъединили на равнище обособени планове. Ценовото предложение на мениджъра е за покриване на разноски в размер на 19.99% от сумата на ръководените средства, което е на границата на допустимото. Интересно, другият класиран участник е предложил за същата работа цена от 15.73%.

" Некст Тех Венчърс " ще работи с към този момент одобрени стартъпи и ще влага в тях 19.1 млн. евро. Той се е заел да обезпечи 6% лични средства във фонда или спомагателни 1.2 млн. евро плюс най-малко 7 млн. евро частен капитал от външни вложители. Сдружението е предложило лист с 45 предприятия, които могат да бъдат подкрепени по тази скица, 6 писма за желание от интернационалните сътрудници и 10 от локални контрагенти, които имат подготвеност да поддържат клиенти на фонда. Екипът на Златолина Мукова печели с 95.62 точки, което е доста дребна разлика от класирания на второ място " Инвийст Кепитъл Партнърс ", получил 92 точки.

Третият фонд, който трябваше да бъде основан в границите на тази процедура трябваше да финансира ускорение и начален стадий на развиване с 18.2 млн. евро, само че за него няма определен управител и процедурата за него ще се повтори. Посочената причина е, че състезанието се организира по Закона за публичните поръчки (ЗОП) и защото до финалното класиране се добра единствено един участник, " Импетус Ърли Стейдж ", възложителят (държавният Фонд на фондовете) се възползва от правото си да приключи процедурата, с цел да обезпечи опция за реализиране на по-благоприятни предложения при нова процедура. Милиони и за градско развиване

Фондът на фондовете избра и медиаторите, през които ще премине финансиране за 353.3 млн. лева за градско развиване, идващи от оперативна стратегия " Региони в напредък ". И двата претендента, декларирали интерес към поръчката, печелят. Сдружение " Фонд за устойчиви градове ", в което влизат Сибанк, ОББ, Фонд ФЛАГ (Фонд за органите на локалното самоуправление в България), Българска консултантска организация и Фонд за стабилно градско развиване Българки ще разпределят финансиране от 135 млн. лева за клиенти от район Юг и 87.4 млн. лева за район София.

Другият учасник, Обединение Регионален фонд за градско развиване, в който участници са SG Експресбанк, " Сожелиз " и " Елана Холдинг " ще разпредели 130.4 млн. лева за район Север.

Публичният запас, който се дава на мениджърите, ще би трябвало да бъде допълнен с 40% от странични вложители и лични средства, като упованията са, че сумата, която ще се влага в градско развиване, ще доближи 600 млн. лева Средствата ще са за обществена инфраструктура - създаване на подлези, спирки, велоалеи, възобновяване на чешми, монументи, ремонт на спортни зали и така нататък Те ще се дават под формата на капиталови заеми при облекчени лихвени условия, условие за поръчителство и дълъг период на погасяване - от минималните 12 месеца до 20 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР