Екипът на българския финалист Nasekomo (отляво надясно): Марк Болар, Ксавие

...
Екипът на българския финалист Nasekomo (отляво надясно): Марк Болар, Ксавие
Коментари Харесай

Започна гласуването за българския проект в надпреварата Chivas Venture

Екипът на българския финалист Nasekomo (отляво надясно): Марк Болар, Ксавие и Олга Марсенак и Селин Болар

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Върти ми се една муха

NASEKOMO трансформира органичните боклуци в храна за ларви, които са различен източник на протеини за животни
19 яну 2018
Александър Рикар: Компаниите със мощни полезности ще съумеят в дълготраен проект

Изпълнителният шеф на Pernod Ricard пред " Капитал "
14 авг 2017
Проект за развъждане на био ориз завоюва надпреварата Chivas Venture

Тайландската компания Siam Organic завоюва финансиране в размер на 400 хиляди $
17 юли 2017 Българската започваща компания Nasekomo, която трансформира органичните боклуци в храна за ларви на инсекти, богати на протеини, се състезава с още 26 обществено виновни бизнеса (виж карето) от целия свят за дял от 200 хиляди $ в първия стадий на предприемаческото съревнование Chivas Venture. Общият награден фонд на интернационалната конкуренция, проведена от уиски марката Chivas Regal, е 1 млн. $.

Гласуването

Български финалист за четвърта поредна година ще се бори за гласовете на публиката, от които зависи разпределението на финансирането към всички планове в първия стадий от състезанието. Онлайн гласуването се организира три седмици, в които уредниците насочват общо 200 хиляди $ сред участниците според от количеството събрани гласове от публиката. Всеки, който желае да поддържа българските бизнесмени от Nasekomo, може да го направи на формалната страница на надпреварата (https://www.chivas.com/the-venture/finalists/people/bg-olga-marcenac).

На идващите стадии от състезанието интернационално жури ще избере петте най-перспективни хрумвания, които могат да развият обществено виновен бизнес, подобряващ живота на доста хора. Големият край тази година ще се организира на 24 май в Амстердам по време на софтуерната конференция TNW Conference, която събира на едно място редица бизнесмени, вложители и бизнес водачи. Тогава ще стане ясно кои започващи компании ще получат дял от 800 хиляди $ от наградния фонд.

Българският финалист

Nasekomo е първата компания в Източна Европа за разграждане на органични боклуци посредством ларвите на черната муха, които след това могат да бъдат употребявани за високопротеинова храна в отглеждането на животни. Ларвите на черните мухи в границите на едвам три седмици могат да оползотворят голямо количество органически боклук, който в противоположен случай би отделил токсични за хората парникови газове, и да набъбнат с до 7 хиляди пъти. В екипа на компанията са Олга и Ксавие Марсенак, които ръководят бизнес процесите, а французите и биолози по обучение Селин и Марк Болар се концентрират върху научната част от плана. Целта на Nasekomo е създаване на мрежа от фабрики, в които да отглеждат насекомите и след повишаване на ларвите им да ги преработват в подобаваща добавка към храната на рибите. Финалистите в Chivas Venture 2018

OTTAA Project, Аржентина и Уругвай – програмен продукт, който оказва помощ на хората с говорни увреждания да поддържат връзка, употребявайки пиктограми, посредством които сглобяват цели фрази. Технологията събира база данни от потреблението на софтуера и по този начин сортира най-подходящите картинки за потребителя според от подтекста.

Adaptive Eyeworks, Белгия и Люксембург – елементарно регулируеми диоптрични очила FocusSpecs, които не изискват намесата на експерт за нагласянето им. Управляват се посредством циферблат, който с въртене контролира силата на лещата, което ги прави налични за милиони хора.

Revoada, Бразилия – създава фешън аксесоари и облекла, основани от боклуци като гума, счупени чадъри и камери. Компанията обезпечава и работни места на общности в страната, извозвайки независимо отпадъците непосредствено от доставчиците, а не от огромните производители.

Nasekomo, България - трансформира органичните боклуци в храна за ларви на инсекти, които след това се трансформират в различен източник на протеини за животни, за които са натурален хранителен запас.

Freshwater Solutions, Чили – доставя питейна вода до региони в страната, които нямат достъп до такава. Чрез новаторска технология улавя водните частици от въздуха и на правилото на конденза основава " дъжд ", който се пречиства и филтрира. Една машина може да създаде сред 9 и 30 литра питейна вода дневно.

Lian Di, Китай – софтуерно решение, което преправя мобилни приложения и уеб сайтове за да направи интернет пространството налично за хора с нарушено зрение, глухонеми, възрастни хора или хора с дислексия.

Arthrofood, Колумбия – създава брашно от щурци за бедните общности на Колумбия, което е с до 3.5 пъти по-богато на протеини от говеждото месо. Компанията обезпечава работа на хората в района и ги учи по какъв начин да вършат брашното.

Leaf Republic, Германия – създава принадлежности за хранене и опаковки за еднократна приложимост, направени от пълзящи растения, като опция на пластмасовите артикули, които са измежду главните замърсители на околната среда.

TOBEA, Гърция – създава новаторски стол SEATRAC, който се спуска по специфична рампа към морето и прави плажа и водата налични за инвалиди, улеснявайки както влизането, по този начин и излизането им.

GlovEye, Унгария – софтуерна ръкавица, която превежда напечатан текст на Брайловата писменост, улеснявайки хората с нарушено зрение да четат книги, които другояче не са пригодени за тях.

Hilico, Израел – създава елементарен метод за събиране, пречистване и предпазване на дъждовната вода, трансформирайки я в питейна. Предимство на устройството е, че е леко и може да се придвижи елементарно да разнообразни бедстващи райони.

LiMiX, Италия – устройството Talking Hands, съставлява софтуерни ръкавици, свързани към аудиоколона, посредством които езикът на глухонемите се трансформира в гласов текст.

Ricci Everyday, Япония – ръчно направени цветни чанти и аксесоари за пътешестване, предоставяйки работни места на дамите в неравностойно състояние в Уганда.

KILIFI MORINGA ESTATES, Кения – обезпечава работа на дамите в региона Килифи в Кения, наемайки ги в плантации с растението моринга, където да сеят, обират реколтата и да я пресоват, произвеждайки масла за грижа за кожата.

The Picha Project, Малайзия – обезпечава работа на малцинства и бежанци в Малайзия, включвайки ги в процеса на готвене и доставка на домашна храна.

Gammakat Logistic, Мексико – построява уреди за преработване, които трансформират отпадъците в чиста възобновима сила, а технологията за преработването им се задвижва сама без нужда от електричество или вода.

Mestic (Inspidere), Холандия – трансформира кравешката тор в биотекстил, биопластика и биохартия. Патентованата технология взема решение казуса с непотребната тор и дава опция за спомагателни доходи на дребните производители.

GreenPads (My Period Kit), Нигерия – основава евтини санитарни дамски превръзки от боклуци от банани и стъбла на растения за да спомогне хигиената на дамите в най-бедните селски региони в Нигерия.

Neuro Device, Полша – система, която форсира рехабилитацията на хора, които страдат от афазия – мозъчно споразумяване, което попречва възпроизвеждането на език. Устройството се слага върху главата и подтиква езиковите центрове в мозъка, като може да спомогне за цялостно възобновяване.

Code For All, Португалия - 14-седмична интензивна стратегия по програмиране прави IT образованието налично в бедните региони по света, давайки им опция по-късно да си намерят работа в IT региона, където има мощно търсене на чиновници.

Taraba Virtuala, Румъния - мобилно приложение, което свърза фермери с консуматори, които желаят да си купят качествена храна непосредствено от производител, което отстранява и потребността от снабдители.

Ecoheart, Словакия - създава бамбукови четки за зъби, което е екологична опция на пластмасовите такива. При закупуването на всяка четка компанията подарява % от сумата на организация с нестопанска цел.

Vehicle Energy Harvesting System, Южна Африка – портативна кинетична софтуерна система, която се слага под пътната настилка и създава сила от натиска, който колите и трафикът основават.

BraiBook, Испания – портативен електронен читател на Брайловата писменост, което оказва помощ на хората с нарушено зрение да четат повече от комфортно за тях устройство.

Ricult, Тайланд – платформа, която разрешава на фермерите да получат цялата нужна информация и принадлежности за възстановяване на бизнеса им. Тя открива евентуални проблеми, опасности и епидемии за селското стопанство и добитък.

Change Please, Англия – оказва помощ на бездомните хора в Лондон, обучавайки ги на бариста умения, осигурявайки им работа и заслон. Кафето се сервира в екологични чаши и идва от фермери от локални небогати общности.

Change: WATER Labs, Съединени американски щати – създава евтини, компактни и безводни тоалетни за семейства и общности в неравностойно състояние по света, където липсва подобаваща канализация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР