Екипът на Axway целенасочено е избрал именно пролетта за обучението

...
Екипът на Axway целенасочено е избрал именно пролетта за обучението
Коментари Харесай

Софтуерна академия търси студенти за кариерен старт

Екипът на Axway целеустремено е избрал точно пролетта за образованието на студентите - това е най-хубавото време за „ пролетта ” в кариерата им, споделят от компанията

Професионалното одобряване в междинна по мярка софтуерна компания е надалеч от несигурността на стартъп културата (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Софтуерна академия, проведена от Axway, набира студенти от II-III курс от техническите специалности във всички университети, разгласи компанията. Тримесечното образование ще акцентира на Java и C#. То ще разреши на курсистите да стартират непрекъсната работа в софтуерната компания след образованието. В Axway младите гении ще имат опция да работят с клиенти като Boeing, Siemens, Allianz, Airbus и други

Университетското обучение в областта на високите технологии – и технологиите въобще – е доминирано от правилото, че не започнеш ли практическа работа още по време на втори-трети курс, няма по какъв начин да бъде конкурентен на пазара на ИТ експерти след това.

За благополучие жаждата на ИТ промишлеността за млади гении е огромна. Специализирани курсове, академии, стажове и хакатони се утвърдиха като превъзходен метод кадърните младежи да се срещнат с компаниите от софтуерната сфера. Тогава те могат да изберат в каква посока да се профилират, на кои технологии да се посветят и в коя работна среда да стартират кариерата си.

Старт в софтуерна компания от междинен размер

Axway е неголяма софтуерна компания – екипът й наброява към 250 души сега. Този мащаб я прави доста „ по-уютна ” от огромните софтуерни корпорации с няколкостотин или даже хиляди чиновници, където всеки служащ е част от зъбните колела в огромната машина и постоянно това работи смазващо за творчеството.

„ Компания от междинен размер сме – гъвкави сме и работим леко. Това не значи, че при нас няма процеси – има ги, само че всичко се случва бързо и с лекост. Дори самата концепция за софтуерната академия породи единствено преди две седмици, а към този момент сме подготвени да я стартираме ”, споделя Станимир Хаджиев, HR управител в Axway.

„ Да започнеш работа с отпуск за вървене на море въобще не е извънредно за Axway ”, споделя Станимир Хаджиев (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

В същото време да започнеш професионалното си одобряване в софтуерна компания от междинен размер е надалеч от несигурността на стартъп културата. Тук няма опасности и неизвестности, няма заплаха една добра концепция да бъде удавена в пропастта сред реализацията си и търсенето на пазари. Фирмата е и задоволително постоянна – тя е към този момент 11 години на нашия пазар.

Нещо повече: менторството по време на софтуерната академия дава на всеки курсист насоки по какъв начин най-добре да развие капацитета си, с цел да бъде оценен уместно.

Исторически Axway е компания, почнала развиването си от Европа – води началото си от френската SopraSteria. По-късно тя стъпва на пазара в Съединени американски щати посредством придобиването на локални играчи. Българският й офис се „ появява ” през 2008 година със закупуването на софтуерната компания Tumbleweed – американска, само че с развоен офис в у нас. Духът на новаторския български софтуерен екип господства и в този момент офиса на Axway в София.

Разработка с световно значение

Хибридната интеграционна платформа, която Axway създава у нас, се употребява от огромни съществени организации по целия свят. Тя обгръща софтуерни решения в областта на сигурността и ръководството на обмена на данни. Системата води началото си от артикул, създаден в началото за банковото дело. Днес платформата се употребява във всички огромни браншове – финанси, автомобилостроене и други, описа Хюлия Бекир, експерт асортимент на гении в Axway.

70% от участниците в миналогодишното образование са назначени във компанията, сподели Хюлия Бекир (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Системата обгръща решения за ръководство на API, управляем файлов трансфер, взаимна работа по наличие, B2B интеграция. Българският екип има основна роля за създаването на Syncplicity – комплицирана и многоаспектна платформа за взаимна работа.

Пролетно образование за „ пролет ” в кариерата

Софтуерната академия на Axway се провежда взаимно с софтуерния учебен център Dreamlabs и ще продължи 10 седмици, започвайки от 15 април. Тя  е отворена и за студенти от инженерни специалности с непосредствен профил, който имат базови познания по програмиране на Java или.NET. Екипът на Axway съзнателно е избрал точно пролетта за образованието на студентите. Това е най-хубавото време за „ пролетта ” в кариерата им, в случай че харесат духа на работа в Axway и бъдат утвърдени за чиновници на компанията.

„ Лятото е време, в което хората се посвещават на други действия, а не толкоз на учене ”, споделя Тони Герджиков, фасилитатор в академията на Axway и управител на екипа RTO в компанията. „ Есента пък студентите са ангажирани с началото на лекциите, с изпити и други Затова преценихме, че пролетта е време, в което за тях е най-удобно да изкарат курса ”. Самите кандидатури ще се одобряват до 10 април.

Академията на Axway ще завърши при започване на юли. По това време студентите към този момент ще имат визия по какъв начин се работи в компанията и дали желаят да останат в нейния екип. И компанията ще има концепция кои от курсистите са подобаващи – и ще ги предложения да останат в нейния отбор.

Пролетта е най-удобното време за студентите да изкарат курса в академията, счита Тони Герджиков (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

При съвместен интерес приключилите курсисти ще могат да стартират работа в Axway скоро след образованието, знаейки това още от юли. „ Да започнеш работа с отпуск за вървене на море въобще не е извънредно за Axway ”, споделя Хаджиев.

Java или C#

Обучението в софт-академията ще бъде развито в две посоки: Java и C#. Курсистите ще би трябвало да изберат едно от двете. Те могат да аплайват посредством посещаване на https://academy.axway.bg, откъдето следва да изпратят имейл с данни за себе си. После ще получат въпросник със самобитен тест, който да откри имат ли базови знания в света на технологиите и програмирането и структури от данни.

На база на резултатите от теста най-хубавите претенденти ще бъдат поканени за диалог. В последна сметка Axway ще подбере към 60 индивида, които ще групира в два потока от по към 25-30 души, разясни Петра Стоилова, HR експерт в Axway.

„ Наясно сме, че – защото „ не споделената информация ” в последна сметка не съществува – на всички ни се постанова да споделяме допустимо най-ефективно. Затова в общуването си с тези хора ще търсим метод да ги подтикваме да могат да покажат най-добре техническите си познания ”, споделя Стоилова.

Освен Java и C# в курса ще бъде включено образование и по така наречен меки умения – работа в екип, съдействие, връзки, водене на договаряния.

Ще подтикваме курсистите да покажат най-добре техническите си познания, споделя Петра Стоилова (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Голяма част от образованието ще се организира по методологията Lego Serious Play. Това е развой на среща, диалог и решение на проблеми благодарение на наставник, при което участниците биват насърчавани и водени посредством въпроси, задълбочавайки се в проблематиката.

Лекциите ще се организират два пъти седмично, по 4 часа дневно. Изглежда „ рехаво ”, само че не е – в останалото време курсистите ще работят върху домашни работи и курсови планове, дава обещание Тони Герджиков.

Перспектива

Софтуерната академия на Axway е първата с такова наименование, само че не е първата просветителна самодейност на компанията, споделя Хюлия Бекир, експерт асортимент на фрагменти в Axway. Подобно образование, в по-малък мащаб, е извършено и предходната година. От участниците 70% са приключили курса. Те до един са назначени във компанията.

Включвайки се в екипа на компанията, приключилите курсисти ще заемат позиции на младши специалисти. Старшите мениджъри ще им разпореждат планови задания по отношение на създаването на един от основните артикули на компанията – Syncplicity.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР