Екипът на американския специален прокурор Робърт Мълър беше напуснат от

Екипът на американския специален прокурор Робърт Мълър беше напуснат от ...

Пореден знак, че разследването за руската намеса в САЩ е към края си.

Екипът на американския специален прокурор Робърт Мълър беше напуснат от един от водещите му членове. Става сума за Андрю Вайсман – архитектът на разследването срещу бившия шеф на президентската кампанията на Тръмп, Пол Манафорт. Вайсман възнамерява да се отдаде на преподавателска работа в Университета на Ню Йорк. Неговото напускане се възприема като доказателство, че работата на екипа на Мълър е към своя край.
Бившият ръководител на ФБР Робърт Мълър беше назначен през 2017-та за спецпрокурор, разследващ потенциална руска намеса в президентските избори от 2016-та. По думите на бившия съветник на Тръмп Стийв Банън, екипът на Мълър е група от "убийци".
Две години по-късно, прокурорът от Бруклин Андрю Вайсман напуска екипа след делото срещу Манафорт. Бизнесменът бе осъден на общо седем години и половина зад решетките. Обвиненията бяха за банкова и данъчна измама, но не и по темата "руска намеса".
По-рано този месец напусна и друг топ член на екипа на Мълър. Специалният агент във ФБР Дейвид Арчи се оттегли, за да оглави централата на бюрото в Ричмънд, Вирджиния.
До момента разследването на Робърт Мълър е повдигнало обвинения на 34 лица и 3 компании. Получени са 7 признания за вина и е издадена една присъда.
Междувременно Камарата на представителите в Конгреса гласува резолюция, предвиждаща докладът на Мълър за руска намеса в изборите да бъде публичен. С вот от 420 "за“ и нито един "против", Когресът даде ясен знак на главния прокурор Уилям Бар. Резолюцията обаче не го задължава да даде публичност на доклада. Вносителите на предложението за публичност се опасяват, че главният прокурор би прикрил данни, уличаващи Тръмп в нарушения. Бар би използвал като претекст закон, забраняващ да се води следствие срещу управляващия президент.
На снимката: Робърт Мълър

Източник: actualno.com