Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от прегледа на

...
Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от прегледа на
Коментари Харесай

Новини или Novini – картината на печата за 22 октомври

Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от прегледа на печата за 22 октомври, вторник.
Вестник Сега
През 2013 година абсурдът със " златната локва " и такса " стерилизация ", събирана от колите на границата с Турция, раздруса България, " взе главата " на тогавашния началник на организацията по храните и влезе в прокуратурата. Оказва се, че 6 години по-късно " златният мочур " продължава да работи с цялостна пара - всяко влизащо от Турция МПС минава за обеззаразяване през пръскалката, като заплаща за " услугата ", написа вестник „ Сега “.
Леките коли да вземем за пример дават по 5 лв., а камионите и рейсовете - в пъти повече. Таксата е държавна и би трябвало да се управлява от БАБХ, само че на процедура се събира от частна компания, която получава за това комисиона. Фирмата медиатор е същата като през 2013 година - " Пи. Еф. Си. " ЕООД. Събирането на пари за стерилизация е единствената активност на сдружението, което съгласно личния му финансов доклад разполага с две машини за по 1000 лв. и с 38 души личен състав. Срещу тези скромни активи стои впечатляващ бизнес модел - приходите на дребното ЕООД за 2018 година са 10 млн. лв., а облагата му след облагане надвишава 8 млн. лв..
Вестник Труд
Храните са поскъпнали по отношение на предходната година, демонстрира разбор на Държавната комисия за стокови тържища и борси. Най-драстично е нарастването в цената на свинското месо – с 45 на 100 по отношение на септември 2018 г. Тогава кг се е продавал на едро по 7,41 лв. при 9,70 лв. в този момент. Цената му е рекордна за последните пет години, изясняват специалистите от комисията. Нагоре са и цените на брашното и захарта, надлежно с 19,8 и 16,5 на 100 за година. С 8% е нарастването при фасула.
Повече плащаме и за млечни артикули. При сиренето и кашкавала цените са нарастнали с 5-6 %, а при млеката – с сред 6 и 8 на 100. Освен свинското повишаване е записано и при саламите. Пилешките кренвирши и малотрайните салами се продават с 11-12 на 100 от горната страна, а каймата – с 6%. При цените на захарните произведения се следи повишаване на годишна база на вафлите с 15% и поевтиняване на бисквитите с 5%. Колко надценка поставят търговците, демонстрира още анализът на комисията. Наблюдението на цените на дребно на артикули като захар, олио, брашно и яйца демонстрира, че през септември надценките на комерсиалните вериги по отношение на борсата са в необятния диапазон от 2% при захарта до 42% при яйцата. Надценката на брашното е 27%, а на олиото – 22%. В по-малките магазини най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.
Вестник 24 часа
Постигане на нарастване на главните заплати с 60 на 100 на университетския състав в границите на мандата. Това е записано в мандатната стратегия на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който се кандидатира за втори мандат. Неговата кандидатура е единствена. Изборите са на 20 ноември. Тогава Общото заседание ще избере еднолични и групови органи на ръководство и надзор на Алма матер. Ректорът дава обещание още финансово да се подтиква публикационната интензивност на университетския състав, повишение на възнагражденията за наднормените часове, както и обезпечаване на качествени медицински профилактични прегледи, обезпечаване на благоприятни условия за спортуване и даване на ваучери за храна.
Вестник Монитор
Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии поради високи фамилни приходи, откри инспекция на „ Монитор “. От просветното министерство отпускат избрана сума към бюджета на университетите за месечните хонорари на възпитаниците им, само че всяко управление единствено взема решение какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така първенец в един ВУЗ може да получава над 100 лева всеки месец, само че в различен да няма това право, в случай че приходът на член от фамилията му е над 660 лева
Според постановлението за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите месечните хонорари за триумф могат да бъдат два типа. Едните са за всички студенти в постоянно образование, на които междинният триумф от предходните два семестъра е по-висок от „ добър 4 “. Другите стипендии пък са за студентите, които следват в предпочитано професионално направление (педагогика, физически или химически науки, отглеждане на животни и т.н.). Докато за втория тип поощрения за отличници е значим единствено триумфът, то за първия всеки университет може да реши, че при класирането ще гледа и месечния приход на член от фамилията на студента за предходните 6 месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР