Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от изминалия неделен

...
Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от изминалия неделен
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 29 септември

Екипът на Actualno.com събра за вас най-интересното от миналия неделен ден, 29 септември.
КАРАКАЧАНОВ НАСТОЯ БЪЛГАРИЯ ДА СПРЕ ДА ПОДКРЕПЯ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ*
„ Ако Министерският съвет не отсрочи въпроса за участието на Македония, до момента в който тя не почисти историята от фалшификации, Вътрешна македонска революционна организация ще напусне ръководството ". Това съобщи вицепремиерът и водач на партията Красимир Каракачанов. В страницата си във Фейсбук водачът на Вътрешна македонска революционна организация, министър на защитата и заместител министър-председател на Република България Красимир Каракачанов разгласява тримерен коментар във връзка идните срещи по отношение на европейското бъдеще на Република Северна Македония. Вицепремиерът изрича позицията, че работата в междуведомствената комисия за общата история сред двете страни не напредва, а в противен случай - от ден на ден се чуват различия и разминавания в позиците на специалистите. Затова той напомня, че позицията на цялостна покрепа на България за Северна Македония, може да бъде изменена и доверието на България към управляващите в страната пред Европейски Съюз - снето.
НИКОЛА ФИЛЧЕВ: ПОЛФРИЙМАН Е ОСВОБОДЕН НЕОБОСНОВАНО
Бившият основен прокурор Никола Филчев разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия освобождението на Джок Полфрийман, връзките сред Цветан Цветанов и Бойко Борисоя, номинацията на Иван Гешев за основен прокурор и даде оценка на работата на Сотир Цацаров. " Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести в този момент гиричките в някой физкултурен салон. Иначе Цветанов се разви и израсна, основал е център за евроатлантически разбори, а някои считат, че е по-добре да направи физкултурен център ". Това сподели пред Българска национална телевизия някогашният основен прокурор Никола Филчев.
АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ: МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ СА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ДОСЕГА
Предстоящите локални избори у нас ще са най-тежките до момента. Това съобщи пред БНР представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Очаква се отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг, сподели Андреев. Според него и Централната изборна комисия ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми. „ Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в акцията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, в случай че има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически изследвания по отношение на предизборната акция, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на претендентите и така наречен " положителни нрави “, заключи той.
КУРЦ ВЪРВИ КЪМ УБЕДИТЕЛНА ПОБЕДА, 37% ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО
33-годишният някогашен канцлер на Австрия Себастиан Курц е на път да завоюва парламентарните избори в неделя макар абсурда, който обхвана предходните му крайнодесни съдружници, демонстрират прогнозните резултати на 29 септември. Австрийското министерство на вътрешните работи, което дава отговор за организирането и провеждането на изборите, ще показа окончателните резултати най-рано в понеделник, като вземе поради гласовете на австрийците, изпратени по пощата.
НЕРАВНА БИТКА: РУСИЯ СРЕЩУ АМЕРИКАНСКИЯ ДОЛАР В устрема си да изолира съветската стопанска система от американските наказания, Кремъл направи отказването от разплащанията в долари дълготраен приоритет, само че съветските управляващи ще бъдат принудени да разчитат на зелените пари още известно време. От 2013 година Централната банка на Русия се пробва да понижи броя на транзакциите, осъществявани в щатски долари, както за вътрешни заплащания, по този начин и за външна търговия. Русия неведнъж се сблъсква със глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз от 2014 година по разнородни аргументи: от анексирането на Крим и войната в Източна Украйна до отравянето на някогашен разузнавач във Англия и намесата в американските президентски избори през 2016 година Основната причина заради която Кремъл се концентрира върху отказването от $ (т.нар. дедоларизация) е, че американските наказания са интернационалните – те заплашват всички компании, употребяващи щатския $ или опериращите държавни дъщерни сдружения.
" PARIS MATCH " С ДЕЛИКАТНИ РАЗКРИТИЯ ЗА ТРЪМП
Американската преса разгласява в петък нови разкрития за Доналд Тръмп, които биха могли да навредят на американския президент, написа " Paris Match ". Атаките и контраатаките в Съединени американски щати не стопират - следствието против Хилъри Клинтън беше обновено. В същото време в Украйна отзвукът за момента е слаб, само че събитията се развиват бързо. Actualno.com ви предлага анализът на изданието за събитията от последната седмица.
НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА БОРИС ДЖОНСЪН - ЗАПОДОЗРЯН Е В ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ (ВИДЕО И СНИМКИ)
Нов скандал на Острова с английския министър председател БорисДжонсън. Докато той се пробва да надделее в политическата играна котка и мишка по тематиката Brexit, управляващите получиха сигнал против него. Администрацията на Лондон съобщи на правоохранителните органи информация за евентуална корист с власт от страна на премиера на Англия Борис Джонсън до момента в който е бил кмет на английската столица, оповестява BBC. Властите се интересуват от контактите на Джонсън с бизнес дамата от Съединени американски щати Дженифър Аркури. Смята се, че свързани с нея компании са получили дотации в размер на повече от 125 хиляди английски лири (около 140 хиляди евро) от бюджета на Лондон, заяви изданието " The Sunday Times ". Аркури е била включена в няколко английски търговски делегации.
ПОСЛЕДНА ПОЧИТ КЪМ БИВШИЯ ФРЕНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ЖАК ШИРАК
Франция се прости с някогашния президент Жак Ширак. Тленните му остатъци са изложени за общонародно поклонение в Дома на инвалидите в Париж. Това е мястото, където са заровени фамозни френски държавници, измежду които и Наполеон Бонапарт. Понеделник е формален ден на печал във Франция. Очаква се на пограбалната гала на 30 септември да дойдат над 30 международни водачи, в това число и съветският президент Владимир Путин.
ТЕЖКА НОЩ: ОПАШКИ НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ, ПРОБЛЕМЪТ ВЕЧЕ Е ОТСТРАНЕН
Огромно запушване е блокирало стотици българи на границата с Турция. На граничния пункт Дракьой при Малко Търново работата е била спряла. Проблемът бил с електрозахранването от турска страна - разкъсан под земята кабел, който е трябвало да бъде заменен. Аравията към този момент е отстранена. В резултат се образували големи опашки, чакането траяло цялата вечер, оповестява Нова тв. В 21:30 часа на 28 септември системата за инспекция на паспортите на пункт Даракьой е спряла да работи, и повече от 15 часа български жители са били блокирани на границата.
ДАВАТ 10 КУБИКА ДЪРВА ЗА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОДПАЛВАЧА  ОТ КОТЕЛ
10 кубика дърва против информация за подпалвача от Котел. Горските в подбалканското градче оповестиха премия за залавянето на причинителя на двата пожара. Преди седмици пожарите над Котел активизираха горски, огнеборци, доброволци и планинската избавителна работа. Вдигнат беше и хеликоптер. На терен горските чиновници са разкрили факла и от нея излиза наяве, че пожарът е тенденциозен – споделя шефът на горското в Котел. Тогава решил да разгласи премия за залавянето на подпалвача.
ИЛОН МЪСК СЪОБЩИ КОГА ЩЕ съдебна експертиза СЪСТОИ ПЪРВИЯ ПОЛЕТ НА КОРАБА STARSHIP (ВИДЕО)
Първият полет на Starship на височина от към 20 километра ще се извърши след един-два месеца, съобщи шефът на SpaceX Илон Мъск. " Този транспортен съд ще се издигне на височина 65 хиляди фута, което е към 20 километра, и ще се върне на земята след към един-два месеца ", сподели той по време на събитието на стартовата площадка, където е инсталиран първият изцяло съединен кекземпляр на ракетата Starship. По-рано SpaceX сполучливо тества прототипа на Starship: Starhopper се изкачи на височина от 150 метра и направи отвесно кацане след полет с дълготрайност по-малко от минута.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР