Екипът е изследвал проби, взети от 1 300 до 3

...
Екипът е изследвал проби, взети от 1 300 до 3
Коментари Харесай

Микропластмасите превзеха и облаците

Екипът е изследвал проби, взети от 1 300 до 3 776 м. надморска височина, в това число от планините Фуджи и Тотеяма, доказвайки, че пластмасата е проникнала в множеството екосистеми на планетата. Фрагменти, по-малки от 5 мм, към този момент бяха открити в най-отдалечените кътчета на света, а стана ясно, че микропластмасови частици участват и в човешкото тяло – в кръвта, белите дробове, сърцето и даже в плацентата на бременни дами.

Според японското проучване, оповестено в сп. Environmental Chemical Letters, в облаците са разпознати девет типа полимери и един тип каучук. Установената компактност на замърсяването в литър облачна вода е до 14 пластмасови частици с размери, малко по-големи от дебелината на човешки косъм.

Изобилието от тези полимери в някои проби допуска, че те могат да работят като кондензационни ядра, към които се образуват облаци. „ Нашите резултати демонстрират, че микропластмасата в планинския въздух може да повлияе на образуването на облаци и надлежно на изменението на климата “, пишат...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР