Екипажите на два танкера са евакуирани след мистериозни инциденти в

Екипажите на два танкера са евакуирани след мистериозни инциденти в ...

Мистериозни нападения в Оманския залив срещу два танкера, свързани с Япония.


Екипажите на два танкера са евакуирани след мистериозни инциденти в четвъртък в Оманския залив,.На борда на плавателните съдове е имало взривове и пожари, но моряците са невредими. Единият танкер е плавал под флага на Маршаловите острови, а другият - на Панама, но има съмнения, че между двата има връзка, понеже са превозвали товари за Япония. Това става в момент, когато японският министър-председател Шиндзо Абе приключва двудневно посещение в Иран.

Засега няма потвърждение от властите на Оман и на Обединените арабски емирства, в чиито териториални води миналия месец бяха повредени четири танкера, отбелязва Ройтерс.

Японското правителство заяви, че има информация за нападение в Ормузкия проток срещу два танкера, превозващи "свързан с Япония" товар, посочва ДПА. Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо каза, че екипажите са евакуирани и няма пострадали.

Японската компания "Кокука Сангьо" заяви, че има информация за нападение срещу управлявания от нея танкер "Кокука кърейджъс" в района на Ормузкия проток. Според нея никой не е пострадал. Всички 21 членове на екипажа са филипинци. Говорителят каза, че "Кокука кърейджъс" не е застрашен от потъване, а товарът от метанол е непокътнат.

Иранската информационна агенция ИРНА съобщи, че танкерът "Фронт олтеър", пострадал при нападение в Оманския залив, е потънал. Норвежката компания "Фронтлайн", която е собственик на кораба, заяви обаче, че той гори, но не е потънал, предаде Ройтерс. Танкерът е превозвал 75 000 тона нафта.

Източник: mediapool.bg