Екипажът на Международната космическа станция (МКС) да пръв път пусна

...
Екипажът на Международната космическа станция (МКС) да пръв път пусна
Коментари Харесай

Заработи първата прахосмукачка на космически боклук

Екипажът на Международната галактическа станция (МКС) да пръв път пусна в Космоса английски микроспътник, чиято задача ще бъде събирането на частици галактически прахуляк и тяхното изгаряне в атмосферата, оповестява Space.com.
„ Очакваме първите опит да запомнят през септември тази година. Всеки от тях ще продължи няколко седмици, тъй като желаеме да ги заснемем на HD-камери. Затова боклукът би трябвало да бъде „ хванат” сега, когато бъде добре осветлен, а спътникът го следят под верен ъгъл”, изясни Гулиелмо Алиети, научният началник на опита RemoveDebris.
По данни на астрономите в орбита към Земята участват към 18 000 направени от индивида обекти, чието ситуацията е известно на НАСА и други водещи галактически организации в света. Сблъсъкът единствено с един от тях може да се трансформира в злополука за множеството спътници, МКС и пилотираните кораби. Този проблем е прочут на учените още от 70-те години на предишния век. RemoveDebris е първия уред, който ще бъде задействан за решаването на казуса. Той е основан от английски инженери от университета Съри и компанията Airbus в границите на едноименния план, за чиято реализация Европейски Съюз отдели 5,2 млн евро.
Спътникът наподобява по размери на пералня и се състои от 5 елементи – самия уред RemoveDebris, два микроспътника, които играят роля на " галактически отпадък ", мрежа за хващане на боклука, харпуна и платна. Следващите 6 месеца спътникът ще ревизира всички свои системи, след което ще изхвърли два микроспътника и ще се опита да ги улови, употребявайки тримерен лазарен радар, мрежата и харпуна. Съгласно проектите на Алиети тези процедури би трябвало да се случат през октомври тази година и през февруари 2019-та.
Ако първата галактическа „ чистачка” се оправи с тази задача, тя ще опъне платното и ще го употребява, с цел да попадне бързо в горните пластове на атмосферата на Земята и да изгори в нея за 10 седмици. Алиети се надява, че тези опити ще накара всички галактически организации в света да се отнесат съществено към казуса за почистването на орбитата от боклука, без значение дали RemoveDebris ще се оправи с всички задания или не.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР