Екипажът Калин Дедиков и Георги Павлов с Renault ZOE завършиха

...
Екипажът Калин Дедиков и Георги Павлов с Renault ZOE завършиха
Коментари Харесай

Българи на подиума на Е-рали Сан Марино

Екипажът Калин Дедиков и Георги Павлов с Renault ZOE приключиха на трета позиция в шестият кръг на рали шампионата за електрически коли на FIA

Най-успешният български екипаж в Световния еко рали шампионат Калин Дедиков и Георги Павлов записаха следващо мощно класиране в новия формат на Международната автомобилна федерация FIA E-rally. Състезателите, които до предходната година реализираха страхотни резултати на всяко съревнование и печелеха безапелационно в класирането за енергийна успеваемост с асемблиран в България автомобил, участваха в Е-рали Сан Марино с Renault ZOE R90 от името на италианския Vivi autotevere eco team. Правилата на новият шампионат позволяват само напълно електрически серийни коли или такива задвижвани с водород, като досегашните най-масови категории 7 и 8 са неразрешени от FIA и вземат участие единствено за национално или районно класиране. Рали аналога на Formula E към този момент не е толкоз наличен, което прави българският триумф още по-значим.

Двудневната конкуренция започва от олимпийският състезателен комплекс на Сан Марино и предложи 320 километрово тестване за електрическите коли по тесните пътища на областите Емилия Романа и Тоскана с две зони за презареждане в Сансеполкро и Арецо. Още от старта двата водещи екипажа на Италия, международните първенци за предходната година при електрическите автомобили Вентура/Герини с Nissan Leaf и водачите досега в шампионата Кофлер/Гайони с Tesla 90D поведоха същинска борба за десети от секундата, следвани компактно от българите, който имаха потребност от няколко прави с цел да се приспособяват към новия автомобил. По средата на деня Кофлер водеше с минимална преднина пред Вентура и единствено няколко секунди пред Дедиков, като разликите се резервираха до финала на първият ден. Българският екипаж работи съвсем цяла нощ с цел да проучва резултатите и да се приготви за оптимално показване във финалния ден. През втория ден надпреварата се трансформира в същински трибой, на няколко пъти българите реализираха еднакъв резултат със международните първенци, Кофлер беше трети в множеството прави, а останалите италиански екипажи бяха надалеч обратно макар домашното си трасе.
На финала на надпреварата Вентура/Герини приключиха със секунда преднина пред Кофлер/Гайони и 2,4 секунди пред Дедиков/Павлов. Последвало обжалване на резултатите промени почетната стълбичка и за спечелили бяха оповестени Валтер Кофлер/Франко Гайони с Tesla 90D, втори Никола Вентура/Гуидо Герини с Nissan Leaf и трети Калин Дедиков/Георги Павлов с Renault ZOE R90, като уредниците не разгласиха поправени резултати, а единствено финално класиране.

С следващия подиум в съревнование от Е-рали шампионата българският екипаж още веднъж сподели своите благоприятни условия и упоритости за призово класиране в най-екологичната рали конкуренция. Българите възнамеряват да вземат присъединяване в още едно от оставащите надпревари до края на сезона в Гърция, Австрия или Швейцария, като за поредна година старта в Монте Карло остава в графата фантазии за тандема, който през 2014-та година стана трети в генералното класиране на Световния еко рали шампионат.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР