Екипаж от трима души трябва да се върне от Международната

...
Екипаж от трима души трябва да се върне от Международната
Коментари Харесай

След месеци в космоса, екипажът на МКС се връща на съвсем различна Земя

Екипаж от трима души би трябвало да се върне от Международната галактическа станция (МКС) рано в петък, само че на напълно друга планета, от тази, която напуснаха предходната година , оповестява БиБиСи.

Свикнали с изолацията , руснакът Олег Скрипочка и американската Джесика Меър напуснаха Земята през септември 2019 година, преди да се появи Covid-19. Друг американец, Андрю Морган, е на МКС от юли 2019 година

Пандемията промени нормалната процедура за връщане на галактически екипажи .

" Доста сюрреалистично е да се види Земята . Оттук тя наподобява толкоз зашеметяващо, както постоянно , тъй че е мъчно е да повярваме на всички промени, настъпили след напускането ни ", разяснява Меър.

Тримата би трябвало да се върне на Земята в 5 часа сутринта по Гринуч в петък, по това време Скрипочка и Меър ще са прекарали 205 дни в космоса, а Морган 272 дни .

Капсулата нормално каца в Казахстан , по-късно екип взима екипажа и ги води до най-близкото летище и всеки лети към дома си . Този път Казахстан разгласи изключително състояние и множеството от летищата са затворени .

Понастоящем екипът за търсене е под строга карантина и ще би трябвало да направи тест директно преди да тръгнат, с цел да се подсигурява, че няма да заразят идващите от космоса .

Заместващият екипаж от двама руснаци и американец, които излетяха за МКС на 9 април, също взе крайни защитни ограничения, с цел да избегне изнасянето на инфекцията в космоса, като прекара месец и половина под карантина преди изстрелването.

Космическата площадка за изстрелване на Байконур към момента работи и тримата членове на екипажа ще бъдат откарани там . Руснакът ще вземе аероплан за дома, до момента в който американците ще бъдат откарани за три часа на югоизток към Кизилорда, откъдето аероплан на НАСА ще ги върне назад в Съединени американски щати.

Обикновено екипите от завръщащи се космонавти и астронавти ще преминат през специфична стратегия за рехабилитация , продължаваща няколко седмици . След дълъг престой в нулева гравитация тялото се нуждае от време , с цел да свикне с живота в непрекъсната гравитация.

Но този път лекарите имат спомагателната задача да предпазят екипажа от ковид .

" Ще бъде мъчно да не прегръщаме фамилията и приятелите си, откакто бяхме тук в продължение на седем месеца ", изясни Меър, която предходната година за първи път в история извърши първа в света напълно женска галактическа разходка с астронавтът от НАСА, Кристина Кох.

" Мисля, че ще се усещам по-изолирана на Земята, в сравнение с тук . Ние сме заети с невероятни занимания и задания и не усещаме изолацията ", добави тя.

МКС обикаля към орбитата на Земята от 1998 година Участват пет колегата - Съединени американски щати, Русия, Япония, Канада и Европейската галактическа организация.
 Американски астронавт и двама съветски космонавти полетяха със
Американски астронавт и двама съветски космонавти полетяха със " Союз " към МКС

След като са прекарали строга карантина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР