Екипаж от трима души излетя към Международната космическа станция днес

...
Екипаж от трима души излетя към Международната космическа станция днес
Коментари Харесай

Ракета Союз в чест на Гагарин излетя за МКС

Екипаж от трима души излетя към Международната галактическа станция през днешния ден в капсула в чест на 60-годишнината на руския космонавт Юрий Гагарин, който стана първият човек, изхвърчал в космоса.

Космонавтите от " Роскосмос " Олег Новицки и Пьотър Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей излетяха от съветския космодрум Байконур в Казахстан в предстоящото време от 07:42 централно гринуичко, демонстрираха фрагменти, излъчени от НАСА, а скачването със станцията се чака в 11:07.

Космическият транспортен съд " Союз MС-18 ", в който триото излетя, е кръстен на именития космонавт, а портретът на Гагарин е прибавен към екстериора му.



Годишнината от историческия полет на Гагарин на 12 април 1961 година се отбелязва всяка година в Русия като Ден на космонавтиката. Той прекара 108 минути в орбита.

Последно употребена през 2019 година, стартовата площадка „ Гагарин “ е в развой на усъвършенствания в подготовка за ново потомство ракети „ Союз “ и се чака да се върне в деяние през 2023 година

Но годишнината идва в сложен миг за съветската галактическа промишленост, която напоследък претърпя редица неуспехи, от кавги за корупция в промишлеността до прекратено политане и отсрочване на пилотирана задача през 2018 година Може би най-важното е, че „ Роскосмос “ и Байконур предходната година изгубиха монопола си над пилотирани изстрелвания за МКС, защото ракетите за многократна приложимост на Space X на Илон Мъск доставиха астронавтите на НАСА от американската земя. Появата на търговски съперници остави „ Роскосмос “ с финансови главоболия.



НАСА плащаше на компанията десетки милиони долари на място за астронавти, изпратени на МКС. Руските галактически чиновници от ден на ден разискват нови инициативи, в това число взимане на проби от Венера и основаване на ракета, способна да направи 100 обиколки в космоса. И въпреки всичко галактическият бюджет понижава всяка година, защото президентът Владимир Путин дава приоритет на увеличените военни разноски.

Космосът се оказа рядка област на съдействие сред Русия и Запада на фона на възходящото геополитическо напрежение. Разговорите за НАСА и „ Роскосмос “ се насочват в разнообразни направления и се акцентира смисъла на положителните връзки за продължаващия прогрес.

„ Когато за първи път стартирахме, ние се състезавахме между тях и това беше една от аргументите да сме толкоз сполучливи при започване на човешките галактически полети “, сподели Ванде Хей. " С течение на времето осъзнахме, че можем да реализираме доста работа дружно... Надявам се, че това ще продължи и в бъдеще. "

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР